Macska karácsonyra? Mit gondoltok?
Ma délután az egyik barátnőm megjelent nálam, hogy elhozta a karácsonyi ajándékom felét. Nem bírja ki holnapig, oda akarja adni. Már amikor hívott, akkor kérdeztem, hogy ugye nem élő állat??? Áááá nem. Egész nap takarítottam, előkészítettük a kaját holnapra, mert idén itt lesz nálunk a családi vacsi, éppen a kacsát töltöttük amikor megjelent egy hatalmas kartondobozzal. Megint kérdeztem, hogy ugye nem állatot hozott?? Kinyitom a dobozt, és két halálra rémült kismacska volt benne. Gondolhatjátok, hogy nem örültem neki. Mondtam, hogy nem tudom vállalni a cicákat, a házban nem lehetnek, mert a konyhában, nappaliban új bútor van, a fürdőszobába meg nem zárhatom be őket, ennél több tér kell nekik. Az udvarban ott az öreg kutya, csak a saját cicánkat tűri meg, mert együtt nőttek fel. Na és igen, vagy egy 6-7 éves kandúrunk, nemrég pusztult el a másik cicánk, vele se jött ki jól, pedig az anyja volt, állandóan verekedtek. Láttam a barátnőmön, hogy megsértődött amiért nem fogadtam el a cicákat, akik ráadásul náthásak is voltak, az egyiknek a szeme be volt gyulladva és egy hatalmas kullancs is volt benne. Olyan szaguk volt, mint egy tyúkólnak, és elég vadak is voltak. Idehozzák karácsony előtt 1 nappal, a készülődés közepén, amikor nem tudom hova tenni őket, nincs itthon nekik való macskatáp, se alom, karácsonykor állatorvos se nagyon van csak ügyelet, ráadásul az ajándékok megvétele után pénzem se túl sok maradt.
Szerintetek mennyire normális dolog kérdezés nélkül idehozni szegény állatokat. Szerintem hatalmas felelőtlenség volt, ráadásul élő állatot nem szokás ajándékba venni. Az itteni menhely ilyenkor nem is ad ki úgy állatot, hogy a leendő gazda nincs ott, éppen azért, hogy a hasonló helyzetet megakadályozzák. Mondtam a barátnőmnek, hogy vigye vissza a cicákat oda ahonnan hozta, vagy keressen neki gazdit, ha kell segítek feltenni a netre. Szerintetek mit kellett volna csinálnom?
Ezzel az élő állatot nem ajándékozunk dologgal én nem értek egyet teljesen, mert lehet ezt, csak ahogy az egyik válaszoló már írta (a papagájos), ésszel és körültekintéssel kell. Nekem is van egy barátnőm, akinek volt egy csodaszép németjuhásza. Szegény 16 évesen elpusztult, barátnőm nagyon szomorú volt. Ez történt júniusba, egy elég nagy birtokuk van, amire egyébként kellett volna egy őrző kutyi, ráadásul a betörések is gyakoriak voltak. Aztán mikor láttam, hogy neten eladó, meg gazdikereső kutyikat nézeget karácsony előtt, jött az ötlet. Bementem a menhelyre és kihoztam egy németjuhász keverék kölyköt neki. Mielőtt odaadtam volna, elvittem dokihoz, megkapta az oltásokat, féreghajtó, spot on, teljes kivizsgálás. A kutyus 2 hét múlva makk egészségesen került barátnőmhöz, most már 7 éve boldogok együtt. Lehet ezt okosan csinálni, csak azt mondjuk pénz nélkül nem ússza meg az ember. Nálam alap felállás lenne, hogy állatot betegen nem adok senkinek, pont ezért vittem el ezt a kis gömbőcöt is dokihoz, nehogy később derüljön ki valami.
Barátnőd részéről teljes felelőtlenség volt, ahogy eljárt, ráadásul még az után is megtette, hogy rákérdeztél, hogy ugye nem élő állat. Én sem venném jó néven, hogyha idehoznak nekem bármit a tudtom nélkül, pláne ilyen időszakban, hogy egy bolt nincs nyitva, hogy legalább valami átmeneti kaját vegyél neki. Arról nem is beszélve, hogy kapásból két macska, ami dupla költség, karácsonykor meg amúgy sem az az ember vágya, hogy épp a szobatisztaságot tanítsa a váratlan ajándékoknak, mikor az évben csak ez a néhány nap van, amikor tényleg pihenve a családdal is lehet lenni. Én is macskabolond vagyok, van is itthon 4, meg mellé 2 kutyus, de tudom, hogy többet nem tudnék ellátni, így is már a határaimat feszegetem néha. Abba a kategóriába tartokoz, aki inkább megveszi a minőségi tápot az állatoknak, én meg eszem a vajas kenyeret (na jó, azért itt még nem tartok, de ha választanom kellene, a kutya meg a macska jobb falatokat enne, mint én), és valóban hatalmas összeg, amit el lehet költeni egy állatra. Vannak alapvető költségek is, de egy beteg kiscica kikezeltetése nagy pénz, ha kettő van, akkor meg pláne. És akkor a későbbi ivartalanítás és társai még szóba sem jött.
Felelőtlen döntés volt, és a barátnődnek tiszteletben kellett volna tartania a kérésedet, te pedig nagyon okosan döntöttél, nem lett volna jobb azoknak a cicáknak az sem, ha odavállalod, de nem tudod őket elvinni dokihoz. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, te voltál reális, felelős állattartó!
Én befogadtam volna a cicákat, de csak azért, mert ha valaki ennyire hülye, akkor ki tudja mi történne a cicákkal, ha elutasítod.
Viszont ilyen barátnő kellene a fenének, sürgősen leépítettem volna. az állattartás sok gonddal jár, csak akkor működik, ha maga vállalja az ember, vagy eleve felelősséggel tartozik érte mert saját tetteinek a következménye, pl. nem ivartalanította az állatot és szaporulat lett.
De hatalmas felelőtlenség élő állattal beállítani valakihez, és gondot ajándékozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!