Toxoplazmózis és a macska. Most váljak meg tőle?
Örökbefogadtunk pár napja egy 7 hetes kiscicát, mert a gazdája sorsára hagyta. Szobacicaként tartjuk. van egy 4 éves kifiam és mikor az édesanyám meghallotta, hogy lett egy macskánk teljesen kiakadt, hogy meg fog vakulni a gyerek.
Olvastam hát róla és a toxoplazmózisra bukkantam. Most nem tudom mit csináljak. Van okom félni? Édesanyám szerint gyorsan adjak túl a cicán.
A Toxoplazmózis, mint mar emlitettek paran, egyedul akkor veszelyes, ha az anya meg nem esett at rajta, es a terhesseg korai szakaszaban fertozodik.
Meg a cikk alapjan akkor, ha a addig ezen at nem esett gyerek kozvetlenul a szemebe dorzsoli.
Tehat, ha eddig nem esett at rajta, es nem immunizalodott, akkor ne engedjetek, hogy az almot, es amit a cica beletesz, beledorzsolje a szemebe... Na jo, gondolom ez amugy is alap volt, szoval.
Nagyon sok dolgot fel tudok sorolni, ami lenyegesen veszelyesebb egy nem eves gyerekre, mint a toxoplazmozis.
Nem kell megválnod tőle, ne ijedj meg. Anyukádat elkapta a tömeghisztéria egy buta cikk miatt. Amit az újságok leírnak azt sosem szabad elhinni, mert mindig felfújják és megmásítják a tényeket, hogy többen megvegyék a lapot. Két gyerekem van, 7 éves és 21 hónapos kislányok. 12 cicánk van, most fogadtunk be még két talált kölyköt, az egyik 7, a másik 3 hónapos. Nem féltem tőlük a gyerekeket, tudják, hogy az alomba nem szabad nyúlni, mert pisis, kakis. Szobacicától amúgy sem lehet toxoplazmát kapni, mert annak az egér a köztigazdája, és csak egerésző cica lehet toxoplazmás, az is csak rövid ideig. A toxoplazma amúgy sem olyan veszélyes, érdemes megnézni azt a kisfilmet amit az egyik válaszoló belinkelt.
Amióta az eszemet tudom mindig járkáltak cicák a kertünkben, később be is fogadtuk őket mikor nagyobb lettem, azóta is mindig sok cicánk volt, a terhességeim alatt is, sosem volt belőle gond. Még a szülész nőgyógyászom is azt mondta, hogy ha nem kell elkülönülnöm a cicáktól, még akkor sem, ha nem estem át a toxoplazmán, de a vérvétel kimutatta, hogy már védett vagyok.
Amikor olyan 3-4 évesek voltunk, az öcsémmel kint játszottunk a homokozóban. Emlékszem, néha előfordult, hogy találtunk a homokban valami fura gyurmaszerű dolgot, megvizsgáltuk, büdös volt,megállapítottuk, hogy ez kaki. Eldobtuk egy fa alá, és játszottunk tovább. Még mindig működik a látásunk. Akkoriban még nem volt divat letakarni a homokozót, gondolom egy környékbeli cica kakilt bele, természetesnek vettük, semmi bajunk nem lett. Anyukádat nem tudom, hogyan nyugtathatnád meg, a nagymamák nagyon be tudnak parázni mindenen, ha az unokájukról van szó és sajnos minden rémhírt elhisznek.
Most olvastam a cikket, amit anyukád küldött. Nem is értem, hogy miért a cicától félti a kisfiadat, mikor a játszótéri homokozók veszélyeiről van szó. Senki nem írja benne, hogy a cica ennyire veszélyes lenne, egy szobacica pedig tényleg abszolút veszélytelen, mert nem egerészik!!! Látod, a kis CINTIÁNAK nem is volt macskája, mégis károsodott az egyik szeme. Szerintem a homokozótól több okod van félni, mint a kiscicától. Örüljetek neki, hogy van a cicu, aggodalomra nincs okotok.
Még annyit, hogy egyszer pár éve, amikor egy gyerekorvosnak fényképeket mutattam a kislányomról, és az egyik képen épp 8 hónapos volt és mellette feküdt a kis plédjén kint a kertben az egyik cicánk (kicsit félve mutattam ezt a képet, hogy mit fog szólni hozzá) annyit mondott csak a doktornő, hogy: Látom macska is van, nagyon helyes, legalább nem lesz allergiás a gyerek.)
Koszonom a valaszokat!
Egyebkent mindig volt macskank, csak a kertben nem johettek be a lakasba.
Ezek szerint en joval veszelyesebben eltem edesanyam felfogasa alapjan megsem aggodott ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!