Szem problémák, bolha írtás? (pár hetes kis cica)
Előszöt is: mennyi idős kb. a cica? Mert 4-5 hetes korától tiszta, langyos vizzel moshatod, az segíthet a bolhák ellen. 6 hetes korától már normál cicasamponnal (vagy ami nekem jobban bevált, WU2-vel, amiben szinte nincs allergén anyag, mi a lovaknál is ezt használjuk) moshatod naponta 1 alkalommal. 8 hetes korától pedig vehetsz neki spot-ont, én Frontline-t használok, orvosa válogatja, mennyibe kerül, de 1000-2000 között mozog, de az végleg kiviszi a kis dögöket. 6 hetes korától 12 hetes koráig viszont a féreghajtó programot is meg kell kezdeni, veszel egy tablettát, ami 150 ft körül mozog, amiböl kis darabokat kell letörni, amit a doki megmutat, és kéthetente beadni neki. Ez után 3 havonta újra féreghajtózni kell, a cica súlyától függöen negyed vagy fél tabletta, úgyhogy ez nem nagy pénz viszont érdemes rá odafigyelni, mivel a macska bizonyos férgei emberre is veszélyesek, akár szívférgességet is okozhat.
A szeme nagyobb gond. Valószínű, hogy macskanáthás, ami kiscicák esetén halálos is lehet, ha nincs kezelve. Jó a kamilla borogatás, de az csak tüneti kezelés, ami ideig-óráig hat csak. A doki egy antibiotikumos injekciót ad neki (ha nagyon rossz állapotban van, akkor 72 óra múlva egymásik is kell neki). Ez sem túl drága (persze ez relatív, kinek mi a drága...), én vizsgálattal együtt fizettem 3500 ft-ot, másodjáta 1950-et. Emellett kaptam egy kenőcsöt is, azzal kellett kenegetni a szemét, na az a kiszereléséhez képest drágább volt, 10 ml 2000 ft. A kamillás mosogatásnál viszont figyelj oda adda, hogy ne vattával, vagy zsepivel mosd, azok szálasodnak, beleragadnak és ujjabb gyulladáshoz vezetnek, hanem nagyobb darab (kb. tenyérnyi) gézlapot használj, az nem ragad a kis szemébe. Ez a szemgyulladás azért is veszélyes, mert ha netán végleg leragad, akkor a genny a szemgolyón keresztül tör utat magának, ami vaksághoz vezethet, de előfordulhat az is, hogy a szaruhártya kipattan, ami borzasztó látvány és a cica szeme ismét menthetetlen. Önkéntes cicamentő vagyok, sajnos volt már tapasztalatom ilyen esetekkel, nagyon nehéz, költséges és fájdalmas ezeket kezelni, ezért tanácsos mindig időben dokihoz menni.
A kaja megint nehéz kérdés. Természetesen függ a cica korától és a pénztárcád vastagságától is. Legideálisabb etetés a prémium tápok és a hús keverése, de azok a tápok elég drágák. Magas a hóstartalmuk, ezért a cica nem eszik belőle akkora adagot, mint egy himihumi tápból, de a minőségnek itt is ára van. Egyébként dokit érdemes megkérdezni, én nála találtam egy olyan tápot, amit még a legfinnyásabb cicám is megeszik, ráadásul 1 kiló 500 ft. Nem prémium táp, de a szuper/hipermarketes pacsmagokhoz képest fényévekkel jobb. Egyébként nagyon oda kell figyelni a tápoknál, soknak csak a nevét fizeted meg (kitekát, viszkász...), semmivel sem jobbak, mint a nóném tápok. Emellett, mint írtam, mehet neki hús. Akár ha csirkemellet, pulykamellet csinálsz, a nyesedék, de bármilyen disznó származékot is szívesen esznek nyersen. Én szoktam venni farhátat is, megfőzöm, kutyának, macskának tökéletes, 200 ft körül mozog kijója. Jó a csirkenyak is. Amiből csak csínján, az a máj, abban sok csúnyaság lehet, abból csak keveset, más belsőség mehet, ha szereti. Az etetésnél figyelj oda, hogy mindig legyen friss víz. Ne tedd a kajástálja mellé, mert a természetben a cicák megszo,ták, hogy egy helyen inni és enni nincs, így képes inkább nem inni. Két különböző sarokba rakd a tálakat, akkor minden oké. Tejet ne adj neki, mert a cicák többsége laktózérzékeny, plusz nincs benne semmi, ami a cica számara szükséges,így az csak nasi. Pici adagokat kényeztetésképpen adhatsz neki, de ne vidd túlzásba.
Sok cicát felneveltem, ha bármi kérdésed van, nyugodtan írhatsz priviben, szívesen segítek. :)
Jó taktika, ha megkéred anyudékat, hogy szülinapra, névnapra, karácsonyra, ami előbb van, szeretnéd megkapni ezt a cicót előre. Utána meg esetleg minden ünnepre pénzt kérsz, amit félreteszel, és mindig lesz dugiban, ha valami kell. A kiscicák annyira cukik, játékosak, szeretnivalók, hogy anyudék is bele fognak zúgni, be fognak segíteni a tartásába is. Ne képzelj egyébként olyan horribilis összegeket. Még ha oltani is oltatod, évente egyszer kell, egy kombinált oltás 5-8000 között mozog, ami ha azt veszed, hogy egy évre ennyi, akkor nem is olyan drága, ráadásul tudsz előre készülni rá. A féreghajtó tabletta, mint irtam, max 200 ft, úgyhogy az sem necces. Amire még érdemes költeni, az az ivartalanítás, nőstények és kandúrok esetében is. Ezzel megelőzöd a jelölgetést, az elkóborlást, hogy mindenhonnan sebekkel térjen haza, nem kap el nemi betegségeket (merthogy macskák között rengeteg terjed), nem lesznek felesleges kiskölykök, a cica hosszabb és boldogabb életet élhet. Ezt már 5 hónapos kortól meg lehet csináltatni, csak egyszer kell. Kandúrnál 5-8000, nősténynél 10-15000 körül megy az is, de ezt csak egyszer kell. Kaparófát, játékokat, nyakörvet fillérekből készíthetsz neki otthon is, én is sajátkezűleg gyártok mindent :) Ezen kívül még a kaja, de az majd úgy is attól függ, hogy mit adsz neki, magatok ki tudjátok gazdálkodni.
Az én cicáim is ennyit kaptak, tökéletes életük van, nagyon-nagyon ritkán (4-5 évente) kell csak orvoshoz járnunk a rendszeres dolhokon kívül, úgyhogy alapjában véve nem olyan költséges egy cicó, de hatalmas örömöket tud okozni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!