Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Miért nézitek le ezeket a...

Miért nézitek le ezeket a macskatartókat?

Figyelt kérdés

Tegnap olvastam egy kérdést,hogy aki kint tartja a macskáját,az igazából egy kóbor állatot tart,nincs is macskája. Egy nagy macskabarát még azt is írta,hogyha ő ilyen gazda lenne,akkor felakasztaná magát.

Áruljátok már el nekem lécci,miért kell minket,kinti macskatartókat lenézni??

Ma hozzuk el a kettő kiscicám,3 napja már a kinti házukon dolgozom,és sokkal több munka van benne,és szeretet,mint sok "megveszek neki mindent" macskatartóval kapcsolatban

A macskáimat nem szeméttel fogom etetni,van nekik tiszta macskatáljuk,kipárnázott helyük,tiszta törölközővel,plüssök,macskajáték,és mégis képesek vagytok az alapján megítélni minket,hogy kint a szabadban van egy házuk?

Jó,oké,lehet,hogy az oldala rácsos,így nem túl hidegvédett,de télre majd leburkolom valamivel!

Egy kinti macskának nem is lehet élete??

Azon nem gondolkoztatok,hogy mi van azzal,aki ugyan perfect helyet biztosít neki,de nem foglalkozik egy percet sem vele,annak a macskának esetleg rosszabb élete van?

Akasszam fel magam,felelőtlen állattartó és egyéb megnyilvánulásokat nem kérek,köszi!

Nem rontjátok el a kedvem,nem tőletek függ,hogy elhozom e,csak ezekre kíváncsi vagyok!

2014. jún. 28. 08:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
45%

Én kinti macska tartó vagyok és abszolút megértelek.

Ugyan azt nem ítélem el aki olyan macskát tart bent akinek már a szülei is benti macskák voltak, de egyébként állatkínzásnak tartom.

Egy macska szabad állat, vágyik a szabadságra.

2 hónapja befogadtam egy cicát a kölykeivel együtt. Mivel nekem van egy kinti cicám aki nem tűri a betolakodókat úgy tartottam biztonságosnak hogy addig míg nem találok neki gazdát bezárva tartom egy a telkünkön lévő napos közel 30nm-es kis házban. 1 hét után meg volt szegénykém bolondulva hogy ő ki akar menni. Holott megvolt neki minden, étel, víz, fű, alom. Egyedül se volt mert többet voltam náluk kint mint bent a családommal. Ki kellet hogy engedjem. Nem ment ki a telekről se, csak pár méterre a háztól. De boldog volt hogy kimehetett.

De mostoha anyám is mesélte hogy régebben befogadtak az utcáról egy pár hetes kölyök macskát akinek az anyja eltűnt. Megsajnálták, haza vitték, 2 óránként etették. Szívből gondozták. Csak hogy a 4.-en laktak. A kismacska 2 hónapos korára úgy megbolondult hogy szabály szerűen a falon rohangált körbe-körbe. Hívták az állatorvost hogy mi lehet a baja, akinek az volt az első kérdése hogy az anya cica kinti volt-e. Miután mondták hogy igen hisz valószínűleg kóbor cica volt, azt javasolta az orvos hogy keressenek olyan gazdit a cicának ahol kint lehet. Egy tanyán lett új gazdija a cicusnak és mai napig a boldog szabad de gazdás cicák életét éli.

Szóval én abszolút egyet értek veled kérdező! Sose fogom megérteni a másik tábort. Azt viszont tudom hogy a legtöbbjüknek az szúrja a szemét, ami nekem is, hogy sok kinti macska tartó nem ivartalanítja a cicáját ami viszont nagy baj. Mert ha a benti macska nincs ivartalanítva az kellemetlen a cicának és gazdának, de függetlenül attól hogy nőstény vagy kandúr nem lesz szaporulat. De ha a kinti nincs ivartalanítva akkor ha nőstény akkor a háznál lesz szaporulat ha meg kandúr akkor más háznál vagy a kóbor cicusok ellenek sajnos fölösleges kiscicákat, hisz így is rengeteg van.

2014. jún. 28. 09:00
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem azzal van baj, hogy kint tartják a macskát, dehogy!

Csak ahogyan leírta az első válaszoló is, ez gyakran társul ténylegesen felelőtlen hozzáállással. Nem viszik orvoshoz, nem ivartalanítják, aztán meg itt teszik fel a kérdéseket, hogy "jaj nincsen valami házi módszer nyílt sebre/mamacica haldoklik, mit tegyek/elkapta kutya, mit tegyek, hová bújt a sebesült cica, stb.

Én dolgoztam menhelyen, és iszonyú szembesülni a felelőtlen állattartás következményeivel, a sok árva, kínzott kiscicával, "ezek" meg megvonják a vállukat, jaj elpusztult, szegényke, nem baj van másik.

Többek között ezért írnak már szélsőséges stílusban egyesek, és őket is megértem.

"még azt is írta,hogyha ő ilyen gazda lenne,akkor felakasztaná magát. " Mondjuk ez azért elég durva, az egyik legjobb barátom felakasztotta magát, aki ilyet ír, az is magába szállhatna...

2014. jún. 28. 12:18
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Azért, mert a kinti macska rendszerint bárhova átszökik. Netán még szaporodik is.

Ismerősömnek kertes háza van, folyamatosan átmászkáltak a szomszéd macskák és összesz...ák a feljárót, heccelték a kutyákat. Aztán mikor a kutya megtépte az egyiket, előkerült a gazda és ott anyázott.

Meg azért is, mert ha kutyád van akkor mindenki veri a nyálát, hogy bezárva kell kertben tartani vagy pórázon vinni szájkosárral, a cicának meg mindent szabad, de ha elszökik vagy elüti a kocsi vagy darabokra szedi a szomszéd kutya, akkor meg keseregnek az emberek, hogy jajj szegény.

Az tök jó, hogy kint lesznek, házuk lesz, biztos nagyon jól fogják érezni magukat. DE! szökésbiztosra csináld meg a kertet/telket, különben joggal fognak beszólogatni mások.

2014. jún. 28. 12:29
 4/13 anonim ***** válasza:
20%

Sok az általánosítás.

Én pl ha olyan hülye a macskám hogy bemegy egy kutyához, amitől esélye sincs menekülni, akkor igen a cicát sajnálni fogom, megsiratom, de nem fogom a kutya gazdáját hibáztatni.

Az meg hogy a macskáknak mindent szabad a kutyák meg korlátozva vannak. Azért ne hasonlítsuk őket össze.

Egy macska nem igazán fog benned vagy egy gyerekben kárt tenni, mert a közelébe se megy idegennek. Ha meg mégis engedi hogy egy gyerek odamenjen hozzá és megsimogassa, akkor az a legkisebb valószínűséggel sem fog megharapni vagy megkarmolni, hacsak nem a farkát vagy a szőrét húzzák.

Az elütött macskák 90%-a pedig direkt gázolás áldozata, ugyanis alapvetően felméri hogy áttud-e menni az úton vagy sem, csak azt nem méri fel hogy sok autós van aki ha macskát lát az úton kövér gázt nyom. A maradék 10% pedig vagy beteg vagy menekül. De macskát le-föl rohangálni eszetlenül az úton még sose láttam.

Ellenben a kutyák. A kistestűek eleve harapósabbak, persze egy yorki nem igazán harap, de a legtöbb kistestű agresszív.

A nagytestűekkel meg az a baj hogy lehet hogy nem bánt, meg csak játszik. De egy német juhász vagy pitbull játékból nekiugrik egy óvodás kisgyereknek, az a gyerek elesik és rossz esetben még a feje is szétcsattan a betonon.

Ráadásul a kutyáknak hobbijuk keresztbe kasul rohangálni az úton, oda szaladni minden bokorhoz, oszlophoz, megszagolni-megjelölni.

Végűl de nem utolsó sorban, meglát egy macskát, egy mókust egy akármit és már kergeti is.Aztán annak szólhatsz úgy se jön vissza...

2014. jún. 28. 14:13
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

"Jó,oké,lehet,hogy az oldala rácsos,így nem túl hidegvédett,de télre majd leburkolom valamivel! "

A macska is igényli az ember társaságát, a család közösségét, ezért hiába építesz neki macskaházat, nem fog belemenni egy télen fűtetlen házba, hacsak nem ketrecben van a ház, vagy nincs oda becsukva, de téli fűtés temperálás nélkül ez kínzás.

A házimacska bundája vékony, testtömege kevés az állandó kintléthez, a hideg télben egy kinti fűtetlen "házba" kényszeríteni konkrétan állatkínzás, bármivel is burkolod le.

A macska számára legjobb a benti tartás kijárással, hogy igényei szerint ki tudjon menni illetve vissza a biztonságba, ember közelébe.

Általánosságban elmondható, hogy aki nem hajlandó beengedni a házba a macskáját, hanem kicsapja a télbe az nem becsüli annyira, hogy normális ételt adjon neki, áldozzon állatorvosra, védőoltásokra, féregtelenítésre és bolhátlanításra. Ráadásul az urbánus környezet zsúfoltsága miatt a macska kénytelen kóborolni, hogy élelmét teljes értékűre kiegészítse vadászattal vagy másodlagos gazdi kereséssel és megfelelő meleg vackot találjon magának. ezek miatt a tapasztalat is azt mutatja, hogy a kinti macskák csak pár évet élnek, elviszi betegség, vagy baleset, vagy gonosz emberek, kutyák áldozatásul esnek.

2014. jún. 28. 14:34
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Az említett kérdező/kommentelő erősen túlzott.

Szerintem az ideális a kinti-benti tartás lenne, ahol a cicára van bízva, mennyi időt tölt benn vagy kinn, és az udvar macskaszökés-biztos (spec kerítés, fákra gallér). És persze ivartalanítás, minden szükséges oltás, tisztességes táp és baj esetén állatorvos alap. Így az sincs, hogy egy nagyon nagyon kószálós macska (vagy kószálós anyukájú macska) szobacicának kényszerül, de nincs balesetveszély, kutya nem tépi szét, nincs mérges szomszéd, akinek kitúrta a veteményesét/megdézsmálta a madarait, nincs rosszindulatú mérgező szomszéd, nem eszik véletlenül se mérget, nem lopja el senki, kocsi nem lapítja ki (én cáfolnám hogy a többség szándékos gázolás lenne).

Nyilván ez nem olcsó, de a felelős állattartónak gondolnia kéne erre is, engem zavar, ha ilyen fogyócikként tekintenek a macskára, a kószák élettartama rövidebb és gyakrabban vesznek el. Nem ítélem el azt se aki kinn tartja, ha ivartalanítva, oltva, gondozva van (esetleg meg nyakörvvel/bárcával)sok-sok foglalkozás mellett, meleg búvóhelyet biztosítva neki, de én biztos aggódnék amikor nagyon elcsatangol, hogy mi lesz, ha egy szép napon nem jön haza, mert... (lásd veszélyek).

Sok helyen menhelyen pl. csak lakásba adnak örökbe (mert olyan a cica jelleme vagy neveltetése), nem kínzásból nyilván.

Illetve akik szerint csakis "ridegen tartva" van helye a macskának, szabadon kószálva... egy kérdésem lenne hozzátok. Ha nem sima házi ciccről lenne szó, hanem egy kemény pénzekért, akár külföldről hozott fajtatiszta ragdollról, orosz kékről, toygerről, bombayről, bengáliról, török angóráról, netán F2-es szavannáról... (a szfinxet már fel se hozom, azt kinn tartani halálos ítélet) akkor is kinn tartanátok (macskabiztos kerítés, fagallér, stb nélkül)?

Ha a válasz, hogy természetesen nem, akkor a sima cicc miért más, csak azért, mert ingyen van?

2014. jún. 28. 15:17
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Míg szüleimnél laktam, tartottunk cicákat. Igaz, szökésbiztos kerítés sohasem volt (akkor még nem volt divat, meg keret sem lett volna rá), de a cicák mind ivartalanítva voltak, oltva, féreghajtva, spot-on, minőségi tápokon nevelve (állatorvostól vásárolt tápok). A cicák helye a pince volt, ahol télen a kazán miatt jó meleg volt, nyáron meg kellemesen hűvös. Kuckójuk volt, tiszta táljuk, alom több helyen is. Éjszakára oda zártuk be őket. Nap közbe pedig annyit voltak benn a lakásba, amennyit csak akartak, volt cicaajtó, járkálhattak kedvükre. Én ezt nagyon ideálisnak tartottam mindigis. Mivel időben ivartalanítva lettek, túl sokat nem mászkáltak, a kutyákat nagyon jól tudták, egyet sem kaptak el. Szüleim azóta is így tartanak macskát, jelenleg van egy 17, egy 13 és két 7 éves cica. Lehet ezt is okosan csinálni, csak oda kell figyelni. Teszem hozzá, egy falusi zsákutcában laktunk, ahol kocsi csak akkor járt, ha tényleg dolga volt ott, és a szomszédok is normálisak voltak, sosem volt se macska, se kutya mérgezés.

A kinti macskatartókkal nem az a probléma, hogy kint tartanak macskát. Ha biztosítanak számukra megfelelő helyet, akkor áldásom rá, bár a magam részéről már csak a macska szeretete miatt nem tudnám kizárni, magamtól elhatárolni falakkal a macskáimat, neke szükségem van rájuk és fordítva. A gond az, hogy a legtöbb kinti tartó, persze tisztelet a kivételnek, nem foglalkozik a macskával, fogyóeszköz a cica, nincs ivartalanítva, leesik egy lába, nem baj, van még 3... az állatorvos általában luxus, még pár 100 forintos féreghatás sincs, nemhogy ivartalanítás, vagy oltások. Ilyen gazdát viszont a bennttartók között kevesebbet találni. Nyilván közrejátszik az is, hogy aki 100 ezreket költ egy cica megvételére, annak van pénze dokira meg minden egyébre is, de pot ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját korlátaival, vagyis ha magamhoz fogadok egy cicát, akkor legyen pénzem orvosra, nem hagyhatom szenvedni, mert felelősséget vállaltam érte. Ha nincs pénz dokira, inkább ne fogadjam be, majd jön más, aki meg tudja neki azt adni, amire szüksége van. Egy cica ugyanakkora felelősség, mint egy gyerek. Gyereket se szülök, ha nem tudok neki gyógyszert venni, ha kell. Mondjukez már nem ugyanaz a kérdés, mint a kint vagy bent tartás, de kedves kérdező, azt neked is be kell látnod, hogy valóban több a felelőtlen gazdi a kinti cicát tartók között. Ami példákat írtál, azok meg tényleg már durvák. Valóban egy cicának - én úgy gondolom - a legideálisabb, ha ki is mehet, de szüksége van arra az emberi közelségre is, amit leginkább, számodra is kényelmes módon akkor tudsz megadni neki, ha magad mellé engeded (gondolok itt arra, hogy pl. télen én nem szívesen töltenék kinn velük órákat, hanem inkább a meleg szobában játszunk együtt)

2014. jún. 28. 16:27
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A macskát totál kint tartó ismerőseim közül egyetlen egy sem felelősen tartja a macskáit. A macska konkrétan magára van utalva mindegyiknél, annyi, hogy kilöknek neki valami kaját, meg azt hiszik, hogy egy doboz, amibe be lehet bújni elég neki -20ban, jégesőben, viharban stb.

Annak, aki nem méltatja arra, hogy beengedje. Minimum a kazánházba, garázsba vagy valahova, kb. 1%-a méltatja arra, hogy ivartalaníttassa, oltassa, bolha és féreg ellen kezelje, betegség esetén orvoshoz vigye. Ha egyáltalán észreveszi, hogy bármi baja van. Mert úgy is alig látja és ha fel is tűnik valami, akkor általában már akkor tűnik fel, mikor kb. késő, mert már járni sem tud a szerencsétlen.

2014. jún. 29. 18:58
 9/13 anonim ***** válasza:
2014. jún. 30. 03:34
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Én nem ítélem el egyik fajta tartást sem. A lényeg nem az, hogy hol, hanem hogy hogyan tartják a cicát. Nyilván ez sok mindentől függhet, például hogy kinek milyen körülmények adottak hozzá. Én például emeletes házban lakom, a kiscicám egy faluban született egy kertes házban, ahol a szülei kinti-benti cicák voltak. Kb. 4 hónapos korában hoztam el, most volt 1 éves és boldogan él benti cicaként. Körül van véve szeretettel, odafigyelek arra, hogy mit eszik, sokat játszunk vele, fésülöm a szőrét, állatorvoshoz járok vele, ivartalanítva is volt, most vettem egy új alomtálát neki, szóval ahogy tudjuk kényeztetjük :D
2014. jún. 30. 11:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!