Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mi a teendő, ha meghalt a...

Mi a teendő, ha meghalt a macskám?

Figyelt kérdés
Pár órája végleg itt hagyott a macskám, 9-10 éve élt mellettem, a fél életemet vele töltöttem. Az elmúlt hetekben már nagyon beteg volt, kétnaponta vittem az orvoshoz, állandóan injekciókat kapott, de nem segített már rajta, beteg volt a tüdeje. Mit tegyek vele? Hívjam fel az állatorvost és szóljak neki róla? Ilyenkor el kell hozzá vinni, hogy megvizsgálja? Hétfő délután fog csak rendelni, addig hova tegyem? Nem szeretném elvitetni, se kidobni a szemétbe csak úgy, nem érdemli ezt.
2014. jún. 14. 22:09
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Az első pár nap nem lesz könnyű, de vigasztaljon az a tudat, hogy a megélt tíz évet és az emlékeid már senki nem veheti el tőletek.

Ilyenkor még pár napig nagyon érzed a jelenlétét, néha meg is csalnak az érzékeid, szemed sarkából mintha őt látnád mozdulni, de ha oda nézel csak a szél lebbentette függönyt. Az ember nem is gondolná, hogy mennyire fontos ponttá tud válni az életében egy ilyen kisállat aki mindig várt rád, hogy hozzá is gyere haza, és szinte fundamentális pontjává vált az otthon fogalmának.

Nélküle egyik percben most kiüresedettnek tűnik a világ, másik percben meg érzed a jelenlétét.

De hidd el bárhová is kerül, az már egy békésebb hely lesz, és egykor mi is odakerülünk. Végleges elmúlás márpedig nincs a világban, csak átalakulás, az élőlények életei pedig egy megszakíthatatlan szellemi fejlődés láncszemei, és ebben a fejlődésben a segítségeddel, és amiért neki adtad az idődet, ő most nagyot tudott előrelépni saját fejlődésében. Ezért érzed a jelenlétét, ezért olyan békés most már, mert a te támogató segítségeddel, a szereteteddel sikerrel vette az akadályait. Nem az a lényeg, hogy mikor, hol és hogyan ér véget az út, az a lényeg, hogy ki tudta vívni egy nála fejlettebb lény támogató szeretetét, ami azt is bizonyítja, hogy fejlődésen ment át a kis lelke ösztönlényből, kisállatból végső soron valami fejlettebbé vált. Ezért nyugodtan sírj, de nem kell, hogy csak szomorúság miatt, lehetnek benne örömkönnyek is emlékezve a vele kapcsolatos örömteli eseményekre.

Lelke egy része viszont mindig veled lesz, ezt onnan is tudhatod, hogy most bagatellnek tűnnek egyébként nehéznek tűnő dolgok, én pl. annyira éreztem a jelenlétét és a szeretetét halála után, hogy elhatároztam, megpróbálok áldozatot hozni érte, így letettem a cigit és azóta sem gyújtottam rá, nem is kívánom. Bonyolult dolgok ezek, de szeretettel helyes válaszokat lehet találni, bár megdöbbentő ilyenkor a felismerés, hogy anyagias világunkban jórészt csak a felszínt kapargatjuk és nem tudatosul bennünk, hogy az élet és a létezés jóval tágabb fogalom annál amit a köznapokban megélünk belőle.

Amin még érdemes elgondolkodnod, hogy majd egyszer valamikor amikor úgy érzed már kész vagy rá, egy másik kis állatot is befogadsz, ezzel ismét segítesz, hogy ő is végigjárhassa saját szellemi útját.

2014. jún. 15. 10:58
 12/17 anonim ***** válasza:
Nem igazán értem a kérdést. Szeretnéd kitömetni? Valamilyen díszt vagy ágyelőkét szeretnél belőle csinálni a szobádba? Olvastam már ilyenről, ha ilyet akarsz a neten biztos találsz olyan ember elérhetőségét aki ezt megteszi neked. Szerintem a legegyszerűbb megoldás elásni, esetleg egy szép lapos követ tenni a helyére, vagy keresztet.
2014. jún. 15. 11:51
 13/17 A kérdező kommentje:

Aki írta, hogy neki is halt már meg macskája, hogyan történt? Minden macska hasonlóan hal meg?

Mint írtam, az utolsó pár napban már nem evett, úgy kellett mindent a szájába tömni, egész nap csak feküdt, alig bírt már menni. A legutolsó nap csak feküdt szépen, már nagyon ki volt hűlve, úgy nézett ki, mint egy influenzás beteg. Aztán hirtelen elkezdett nyávogni, a nyaka hátrafelé hajtva megmerevedett és elkezdett kapálózni, mintha valami rohamot kapott volna. Aztán abbahagyta, lenyugodott pár másodpercre, majd lihegve, olyan köhögésszerűen elkezdett levegő után kapkodni, és úgy maradt: a szeme nyitva kitágult pupillával, a szája nagyra nyitva, a nyelve kilógott. Borzalmas látvány volt ezt végignézni, olyan hirtelen történt az egész, pár perc volt mindez, ráadásul előtte még semmi baja nem volt azon kívül, hogy le volt gyengülve.

Minden macska így hal meg? Mi okozta ezt a nyakmerevséget és a hirtelen rohamszerű rángatózást? Elkaphatott valamit, amibe egy-két hét alatt bele lehet halni? Vagy megmérgezhették? Másoknál olvastam már ilyen történetet, de az orvos eddig nem tudta megmondani, hogy pontosan mi baja van (volt), csak felsorolt dolgokat, hogy mire gyanakszik.

Szeretném feldolgozni a történteket, de amíg nem tudom, mi okozta ezt, addig nem fog menni. Mindenképp vigyem el felboncoltatni, hogy kiderüljön, mi volt a probléma, és nyugodtabb legyek, hogy már úgyse tudtam volna érte mit tenni?

Lehet, hogy majdnem 20 évesen gyerekes ez, de még nem volt ilyenben részem, rokonaim se haltak meg ovis korom óta, ezért nem tudom, hogy kezeljem a helyzetet, mert nagyon megviselt. Szombat óta nem bírok enni, fáradt vagyok, és nem elég, hogy évek óta altatóval tudok csak aludni, azzal is nehezen, most akárhányszor sikerül elaludnom, rémalmom van, folyton lejátszódik előttem az egész, ahogy láttam a szenvedését az utolsó percekben. Közben meg tanulnom kell, mert jövő szerdán érettségi, de így nem tudok, csak ezen gyötröm magam, hogy vajon mi történt, hogy én is hibás vagyok-e ezért vagy már csak tényleg idős volt. Hogyan legyek túl rajta? Hiába terelem el a gondolataimat, meglátom a szomszéd macskáját vagy valamit, ami emlékeztet rá, és rögtön eszembe jut, én pedig sírva fakadok.

2014. jún. 16. 06:48
 14/17 anonim ***** válasza:
Mi a teendő? Esetleg egy ilyen karrierlehetőség? : [link]
2014. jún. 16. 16:04
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Sok macskám volt már és igen, volt kettő is amelyik hasonlóan halt meg. Befogadtam egy cicát hat kölyökkel, és két év múlva kijött az anyacicán a FIP. Orvoshoz jártunk, ő lecsapolta, ezzel nyertünk vagy két hetet. Nem bírtam elaltattatni, mert még jó étvágya volt a vég előtt egy-két nappal is és nem tudtam mennyi ideje lehet hátra és úgy éreztem nincs jogom tőle elvenni akárcsak egy hetet is. Amikor egy este már nagyon gyenge volt, és már a nyers csirkemellet sem ette meg, úgy döntöttem, hogy másnap elviszem altatni, de nem várta meg, este kilenc óra körül ugyanúgy meghalt mint a te cicád. Egyet tudok, hogy az orvosi rendelőben szinte könyörgött a szemével, hogy vigyem haza, nem akar ott meghalni.

Másik cicám tüdőtumoros lett, őt éppen az orvoshoz vittem, de a rendelőben kezdett el a cica ugyanúgy haldokolni, gyorsan adtak neki egy altató injekciót.

Volt még cicám akit baleset ért és a doktor elaltatta, tőle el tudtam búcsúzni.

A nyakmerevséget és a többi hasonló tünetet az agónia okozza, ez minden emlősnél így van, viszont embernél már annyira fejlett gyógyszerek vannak, hogy többnyire nem jelentkezik. Bővebben az ok többnyire valamilyen szerv leállása miatt a keringés a légzés és a hőháztartás láncreakció szerű összeomlása folytán kiváltott roham. Ezt a szervleállást kiválthatja infarktustól, agyvérzéstől kezdve bakteriális agyhártyagyulladáson, tüdőembólián át mérgezésig sok minden.

Igazából az a helyzet, hogy azért nem tudtál volna semmit tenni, mert nem tudhattad, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

Később már az események után lehet elemezgetni de felesleges, mert biztosat soha nem fogsz tudni, csak találgatni lehet. Mivel írod, hogy a tüdeje beteg volt én áttétes tüdőtumorra gondolok mint az én cicámon volt.

De nem minden macska hal meg így, a végelgyengülésesek általában elalszanak. De ezt nagyon kevés cica éri meg, mert sokféle betegség és balesetveszély leselkedik rájuk.

Lehet hogy eleinte szenvedett, de nem végig az bizonyos mert közvetlenül a halál előtt békés minden, és azt az egy percet sem lehet egy lapon említeni azzal a tíz évvel amit adtatok egymásnak.

Ezért a helyedben én nem tenném ki boncolásos felesleges tortúrának, hanem mielőbb méltósággal eltemetném.

2014. jún. 16. 23:55
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszi a választ,hasznos volt.

Elmentem az orvoshoz, mondta, hogy az állapotát tekintve nem meglepő, hogy hirtelen meghalt. A tüdejével úgy 3 éve kezdett el baj lenni, nagyon hangosan vette a levegőt, de az orvos se tudta megállapítani, hogy pontosan mi baja van, daganat vagy elzáródás, stb. Én bízom benne, hogy ez okozta a vesztét, nem pedig valami mérgezés, amit mostanában kapott, mert utóbbi esetben meg lehetett volna előzni az egészet, ha nem engedem ki az udvarra, hogy összeegyen valamit. A doki nem említette, hogy boncolni kéne, de én gondolkodtam rajta, hogy azzal talán meglátná, hogy a tüdejével mivel gond volt, mivel röntgennel se tudta megmondani. Talán abból kiderülne, hogy az volt-e a halál oka, vagy más. De lehet, hogy jobb elfogadni azt, hogy a légzése nem volt megfelelő a tüdeje miatt, és ezt eddig bírta a sok kezelés ellenére is. Nem boncoltatjuk fel (őszintén szólva nincs szívem ahhoz, hogy felvágassam, még így holtan se), ma fogjuk temetni, remélem utána már könnyebb lesz minden.

2014. jún. 17. 01:17
 17/17 anonim válasza:
30%
Be a fekete zsákba összekötöd oszt elásod!
2017. júl. 11. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!