Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Perzsamacska tartasa?

Perzsamacska tartasa?

Figyelt kérdés
A negyediken lakom, egy pici lakasban, de nagyon szeretnek macskat tartani.A perzsara gondoltam, mert az nem igenyli annyira a kintletet meg a csavargast.Kertbe nem tudna kimenni, de van ket nagy erkelyem, ott napozhatna, levegozhetne, stb.Azelott sziami macskam volt, az meg tulajdonsagokra nezve tok az ellentete perzsanak, ezt a fajtat nem nagyon ismerem.Van valaki, aki tudna tanacsokat adni a perzsamacskak tartasara vonatkozolag? Mire vigyazzak, ilyesmi.
2009. nov. 30. 18:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
8%

VIGYÁZZ!!!

Harap!

Nekem még megvan a nyoma! Anyámmal eladtuk a kutyát, mert a macska úgy harapott, h még azt is véresre szedte. ÉS EZ NEM VICC!!!

2009. nov. 30. 18:48
 2/11 A kérdező kommentje:
Ez sztem macskafuggo.Nem hallottam meg senkitol, hogy a perzsa ilyen vad tipus lenne.A sziami az igen, a szakado esoben bent tronolt a kutyahazban, es az 5o kgs ujfundlandi kutyank meg kint azott a kutyahaz elott, mert nem mert bemenni tole....de a szomszedokat is megtamadta nemegyszer:-)
2009. nov. 30. 18:54
 3/11 anonim ***** válasza:

Nekünk volt már jópár perzsánk, tök nyugis, lusta macsek volt mind:) Néha kivittük őket pórázon, nagyon szerették a sétákat.

Viszont minden csupa szőr tőlük, aki nem bírja az ne tartson ilyen macskát, fésülni is kell minden nap. Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe. Amúgy imádnivaló szőrgolyók, rosszat nem tudok mondani:)

2009. nov. 30. 18:55
 4/11 anonim ***** válasza:
Előg sokat kell fürdetni,a szemeit naponta törölgetni,hamar kiszilódik a bundája...
2009. nov. 30. 18:57
 5/11 anonim ***** válasza:

Ugyan nekem csak félperzsa cicám van, de leírom a véleményem róla. Szerintem a legédesebb és legjobb természetű cica. A fésülés sok időt vesz igénybe, amúgy lusti, dorombolós, bújós. Egyetlen negatívuma, hogy van, hogy rájön az 5 perc, és akor őrülten rohangál a lakásban fel-alá fura hangokat hallatva. Ez egyáltalán nem veszélyes meg ilyesmi, csak mondjuk éjszaka közepén zavaró.

Szeret a teraszról nézelődni, de könnyen kieshet, nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Emellett egy igazi rosszaság :)

És nagyon okos, bár szerintem ez csak a keverékekre igaz.

Mindenesetre szerintem a legjobb fajta, lakásba a legideálisabb.

2009. nov. 30. 19:01
 6/11 anonim ***** válasza:
Fontos, hogy ivartalanítani kell, mert ha nem akkor a fiú cicák néha megjelölik a területüket, ajtó, szőnyeg ilyesmi, aztán terjeng a pisiszag. A lánycicák meg napokig nyivákolnak nonstop.
2009. nov. 30. 19:09
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Himalája perzsákat tenyésztek.

Amit az első hozzászóló írt, hogy a perzsa harapós lenne, azzal egyáltalán nem értek egyet. Nevelési hiba lehetett a cicájuknál, mert egy jól szocializált macska nem harap, nem karmol. (Legalábbis sosem "véresen komolyan", legfeljebb véletlenül, és csak picit.)

A perzsa cicák valóban nyugodt jószágok, szeretnek sokat heverészni, szeretik a békét, a nyugalmat, és nem annyira mozgékonyak, mint mondjuk egy keleti fajta. Ellenben ha nem ivartalanítják a cicát, főleg, ha kandúrról van szó, akkor ugyanúgy benne lehet a "szökési kényszer", mint bármelyik házicicában. Tehát az erkélyre kiengedést, és a nyitott ablakot csak felügyelet mellett, vagy nagyon gondos biztonsági intézkedések (rács) mellett javaslom!

Ahogy már előttem is írták, a bundáját naponta fésülni, ápolni kell, különben befilcesedik. Fürdetni nem kell gyakran, főleg ha nem is jár ki az udvarra (ez a fajta nem is oda való), és nem minden cicára jellemző a csipásodás sem, főleg akkor nem, ha megbízható, regisztrált, betegségekre szűrt tenyészetből származik a cica. (Mint ahogy a sziámiknál sem kancsal minden sziámi...)

A perzsa cicák szeretik a kényelmet, nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz, és bár sokkal higgadtabbak, mint mondjuk egy sziámi, de azért ők is játékosak, és kedvesek. A legkönnyebben úgy érzékeltethető a perzsa és a sziámi közti különbség, hogy míg a sziámi egy nem kedvelt idegen elé leül, az arcába bámul, majd esetleg jól ráfúj, addig a perzsa egyszerűen elvonul előle a kedvenc kuckójába, és nem vesz róla tudomást, levegőnek nézi az illetőt. A perzsának hatalmas egója van, és annyira biztos a gazdája szeretetében, hogy csak a legritkább esetben bocsájtkozik rivalizálásba. Általában ő is egy gazdás jószág, bár nálam a kölykök annyira eltérő jelleműek szoktak lenni, hogy ennél mélyebb általános jellemzést nem mernék írni a fajtáról... Van köztük, aki bújós, van, aki szégyenlős, és csak egyetlen gazdit fogad el, de azt árnyékként követi, és van igazi rosszaság is, aki állandóan bajba keveredik, beleesik a felmosóvödörbe, magára borítja az étolajat, és felszalad az ember nadrágján...

A himalája perzsa, amivel én foglalkozom, egyébként pici részben "sziámi" is, mivel a fajta színének kialakítása miatt sziámit is használtak a tenyésztésben. Így ez a fajta perzsa kicsikét határozottabb jellem, mint a többi perzsa, és nagyon intelligens is. Nem véletlen, hogy pl, a Disney is szívesen használta a fajtát számos állatfilmje főszereplőjeként. (Pl. Úton hazafelé)

Ha ennél is több infóra vágysz, javaslom, látogass el néhány tenyésztő oldalára, mindenhol találsz általános jellemzést. Ha szeretnéd, privátban én is elküldhetem neked azt az általános fajtajellemzést, és felszereléslistát, amit én a kölykeimhez adni szoktam az új gazdiknak...

Hidd el, a perzsa cicákban nem fogsz csalódni! :) Jó cicázást!

2009. nov. 30. 19:31
 8/11 anonim ***** válasza:

A himalája cicás vagyok.

Az "egyenlő esélyek" végett pár szót szólnék a csincsillaperzsákról és a fekete perzsákról is. (Mivel ilyen cicáim is voltak régen.)

A csincsillaperzsa szerintem a leghűségesebb perzsafajta, nekem vele kezdődött a perzsa-szerelem. Játékos, vidám, nagyon kedves, és ragaszkodó cica, és teljes mértékben egygazdis. Ha őt választod, lesz egy árnyék a nyomodban, aki mindenhová elkísér. Ismerőseim is csupa jókat mondanak róla, akinek van, az semmi pénzért meg nem válna tőle. Gyönyörű, kíváncsi, és igazi "ölbecica", ráadásul önmagára és környezetére nagyon igényes, tiszta. Ez egyébként a többi perzsfajtára is elmondható általában, de a csincsillára különösen.

A fekete perzsa igazán impozáns jószág, általában nagyon nagyra nő, és ő a "szabadabb perzsa" típusához tartozik, elevenebb, mozgékonyabb más színű társainál. Nekem egy idősebb kandúrom volt, akit aluljáróban vásároltam meg agy hajléktalan nénitől. Ki tudja, honnan szerezte a néni... Minden esetre gyönyörű cica volt. De őt sosem tudtam a négy fal közé szorítani, csak úgy érezte jól magát, ha kimehetett, szenvedett a bezártságtól. Valószínű sosem volt szobacica. Végigverte a környék kandúrjait, és általában úgy élt, mint bármelyik házicica. Hamarosan az összes környékbeli nősténynél hosszú szőrű cicák születtek. :)

Ő "jelölt" is, gyakran a bútorokat, meg a függönyt "tisztelte oldalba".

A himalája kandúrok nem jelölnek, de ivartalanítás nélkül az ő vizeletük is büdös, ammóniaszagú. Karmolászni pedig mint minden macska, a perzsák is szeretnek. A bútorok érdekében egy kaparófa beszerzése, és némi karomvágás ajánlott.

2009. nov. 30. 20:35
 9/11 A kérdező kommentje:
20:35-OS, igen, kuldd el legyszi a listat privatban.Elore is koszi.Es egyebkent otthon mennyibe kerulnek az ilyen macskak?En kulfoldon elek, es itt 4-500 euro(kb. 120000 ft.)De otthon azert nem kerulnek ennyibe, ugye?Es ha otthon vennem meg, mi kell ahhoz, hogy kulfoldre vihessem?Utlevel, vagy ilyesmi?
2009. nov. 30. 21:59
 10/11 anonim ***** válasza:

A himalájacicás vagyok.

Itthon nagyon változó a cicák ára. 15-20 ezer forintért már lehet kapni cicát, de általában azoknak nincs törzskönyve, és isten tudja, miféle betegségeket hordozhatnak. Többségük szaporítónál születik az ilyen cicáknak, és könnyen előfordulhat, hogy beteges felnőtt lesz belőlük.

Jó minőségű, betegségekre tesztelt, törzskönyves perzsa kölyök cica jó nevű tenyésztőnél kb. 60-80 ezer forintról indul, kedvenc minőségben. 100-120 ezerért már kiállítási, tenyésztésre alkalmas minőségű cicát kapsz.

Ha külföldre akarod vinni, akkor be kell adatnod neki a kötelező és az ajánlott oltásokat, féregteleníteni kell, kap egy mikrochipet, és egy állatútlevelet (ami gyakorlatilag egy világnyelvű oltási könyv).

A különböző országoknak különböző egyéni szabályozásaik is lehetnek, ennek érdemes utánanézni a neten. Van, ahol karantént is alkalmaznak még, (legtöbbször megoldható az otthonodban), és vannak országok, ahol a különböző oltások kötelezőek.

Az alapvető macskabetegségek ellen (macskanátha, panleukopenia, leukózis, stb) és a veszettség ellen mindenképpen oltatni kell a cicát, ha külföldre viszed.

A listát majd küldöm, de sajnos forgalomkorlát van a netemen, és most be vagyok lassulva, és nem tudok feltölteni. De nem felejtelek el, pár nap múlva, ha újra begyorsulok, küldöm privátban!

2009. dec. 4. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!