Lány cica ivartalanítási műtétje milyen kockázatokkal vagy szövődményekkel járhat? Vannak kockázatnövelő tényezők?
Természetesen minden műtétnek vannak rizikói, de az ivartalanításnak kevesebb, mintha ivarosnak hagynánk a macskát.
Reagálhat az altatóra allergiás reakcióval, de ez hamar kiderül, a rendelőben kezelhető. Gyógyulhat a sebe nehezebben, akkor hosszabb idő a lábadozása.
Nagyon ritka esetben (úgy mint az embernél is) előfordulhat, hogy nem ébred fel. Ismerős állatorvosnál, aki 25 éve praktizál, rendszeresen műt, a 25 év alatt 1 ilyen eset volt.
Köszönöm a gyors és kimerítő választ!
5 hónapos a lány cicánk, jövő hónapban tervezzük elvinni ivartalaníttatni. Ha jól tudom annál kisebb a kockázat, minél előbb kerül sor a műtétre, természetesen 6 hós kor felett. Ugye jól tudom?
Azért érdemes nem közvetlenül az ivarérés után ivartalaníttatni, hanem csak pár hónappal később, hogy a hormonok kifejthessék jótékony hatásukat a maccs fejlődésében.
Amit én fontosnak tartok, hogy ne csak "elköttessük" a cicát (vagyis annak petevezetékét), hanem az egész méhét távolíttassuk el. Így a későbbi szövődményeknek (pl. gyulladások, daganatos megbetegedések) teljességgel elejét vehetjük.
Szia!
A legjobb korban viszed el ivartalanítani. Belinkelek két állatorvos által írt tájékoztatót, szerintem minden fontos dolgot megtudsz belőle:
Én a fogamzásgátló szerekről is hallottam már, hogy hosszú távon gyulladásokat, problémákat okozhatnak. (A mi állatorvosunk nem is javasolja.) Ha valaki nem tenyészti a cicát, azt érdemes megműttetni, hiszen ezzel egyszer és mindenkorra megoldjuk a problémát.
A tüzelésről: igen, műtött cica már nem tüzel. (Régen a csak "elkötött" cicáknál még előfordult, hogy tüzeltek, de akiknek kiveszik a méhét, azok ilyet nem csinálnak.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!