Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Lány cica ivartalanítási...

Lány cica ivartalanítási műtétje milyen kockázatokkal vagy szövődményekkel járhat? Vannak kockázatnövelő tényezők?

Figyelt kérdés
2009. nov. 20. 10:35
 1/9 anonim ***** válasza:

Természetesen minden műtétnek vannak rizikói, de az ivartalanításnak kevesebb, mintha ivarosnak hagynánk a macskát.

Reagálhat az altatóra allergiás reakcióval, de ez hamar kiderül, a rendelőben kezelhető. Gyógyulhat a sebe nehezebben, akkor hosszabb idő a lábadozása.

Nagyon ritka esetben (úgy mint az embernél is) előfordulhat, hogy nem ébred fel. Ismerős állatorvosnál, aki 25 éve praktizál, rendszeresen műt, a 25 év alatt 1 ilyen eset volt.

2009. nov. 20. 11:32
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors és kimerítő választ!

5 hónapos a lány cicánk, jövő hónapban tervezzük elvinni ivartalaníttatni. Ha jól tudom annál kisebb a kockázat, minél előbb kerül sor a műtétre, természetesen 6 hós kor felett. Ugye jól tudom?

2009. nov. 20. 13:37
 3/9 anonim ***** válasza:

Azért érdemes nem közvetlenül az ivarérés után ivartalaníttatni, hanem csak pár hónappal később, hogy a hormonok kifejthessék jótékony hatásukat a maccs fejlődésében.

Amit én fontosnak tartok, hogy ne csak "elköttessük" a cicát (vagyis annak petevezetékét), hanem az egész méhét távolíttassuk el. Így a későbbi szövődményeknek (pl. gyulladások, daganatos megbetegedések) teljességgel elejét vehetjük.

2009. nov. 20. 15:29
 4/9 anonim ***** válasza:
Csak elkötést már nem csinálnak, kiveszik a méhet és a petefészkeket is. Az enyémek ivarérés előtt lettek ivartalanítva (5-6 hónaposan), szerintem nyugodtan megcsináltathatod, akkor is kifejlődik rendesen a cica. (Az enyémek már 10 év felettiek, szép nagyok, semmi bajuk)
2009. nov. 20. 15:46
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia!

A legjobb korban viszed el ivartalanítani. Belinkelek két állatorvos által írt tájékoztatót, szerintem minden fontos dolgot megtudsz belőle:

[link]

2009. nov. 20. 17:07
 6/9 anonim válasza:
én nagyon féltettem a lány macskámat a műtéttől és több kiscica nem lehetett ezért én azt választottam hogy a macskám fogamzásgátló tablettát szedd azt amit az emberek is teljesen biztonságos hetente egyszer raksz neki egyet a kajájába, szalámiba.....és kész az enyém 1 éve szeddi és jól van és nincs kis cicája
2009. nov. 22. 17:54
 7/9 A kérdező kommentje:
Néhány nappal a kérdés feltevése után a cicámra rájött a párzási időszak. (Nyivákolva hívja a kandúrt, felajánlkozik még szegény öreg ivartalanított fiú cicánknak is miközben hangosan nyávog). Az ivartalanítás után ez már nem lesz, ugye?
2009. nov. 23. 09:01
 8/9 anonim ***** válasza:

Én a fogamzásgátló szerekről is hallottam már, hogy hosszú távon gyulladásokat, problémákat okozhatnak. (A mi állatorvosunk nem is javasolja.) Ha valaki nem tenyészti a cicát, azt érdemes megműttetni, hiszen ezzel egyszer és mindenkorra megoldjuk a problémát.

A tüzelésről: igen, műtött cica már nem tüzel. (Régen a csak "elkötött" cicáknál még előfordult, hogy tüzeltek, de akiknek kiveszik a méhét, azok ilyet nem csinálnak.)

2009. nov. 23. 11:00
 9/9 anonim válasza:
nem lesz heréje (ez kegyetlen)
2010. márc. 20. 18:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!