Macska tenyészszemle létezik, vagy törzskönyv nélkül esélytelen hogy valaki tenyésztő legyen?
Amire te gondolsz, az csak nagyon új fajtáknál létezik, és rövid ideig. A kialakult fajtáknál csak és kizárólag törzskönyves macskák utódai jöhetnek szóba, lévén ezeknek ismert a származása. Vannak olyan fajták, amik között elfogadott a keresztezés, mint pl. az általad említett peterbaldXsziámi, de itt is elvárás, hogy mindkét szülő törzskönyves legyen. Ha a keresztezés megfelel a szabályoknak, akkor megkaphatják a kölykök is a törzskönyvet az adott fajtában. A törzskönyv a legelső és megkerülhetetlen feltétele a tudatos tenyésztésnek. Ahhoz, hogy bármit is elérhessen a tenyésztő(legyen az akár csak annyi, hogy egészségesek legyenek a kölykök), szükséges hogy ismeretei legyenek a felmenőkről.
A tenyésztők úgy kezdik, hogy egy már meglévő tenyészetből vásárolnak tenyészminőségű macskát. Még csak nem is elég a szimpla törzskönyv hozzá. Aztán következnek a kiállítások és egyebek, ahol a leendő tenyészmacskának előbb bizonyítania kell.
Egy részkérdésre részválasz:
A Maine Coon esetében, mivel természetes fajta, be szoktak hozni a vérvonalba házimacskát is. Természetesen ennek megvan a maga szabálya, pl. ki kell deríteni, hogy milyen tulajdonságokat örökít a cica (valahol úgy olvastam, hogy testvérpároztatással nézik meg, amivel nem értek egyet).
Nem tudom, hogy manapság is csinálják-e Amerikában, mindenesetre az én cicámnak van ilyen foundation vérvonala, meg lehet nézni a pawpeds-en.
Itt is érvényes az, hogy törzskönyves és igazi maine coon csak a 4. generáció lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!