Hogyan tudnám egy újszülött kiscica életét megmenteni?
Szia!
Nekem is volt ilyen hasonló élményem. Nálunk fialt a szomszédom macskája, de a macska nem foglalkozott vele, feléjük se nézett. Szóltam a szomszédnak, de azt mondta, hogy nekünk ajándékozza az 5 kismacskát.
Minden nap foglalkoztam vele. Figyelni kell, hogy mikor nyávog a macska, mikor éhes, mikor kell intézni magát.
Pumpás cseppentővel (patikában lehet kapni) etettem a felmelegített tejet (az a fontos, hogy langyos legyen). Érdemes nem sajnált ronggyal vagy zsebkendővel picit dörzsölni a végbélnyílást, (az anyamacska szokott nyalni a végbélnyílás környékét, akkor hajlandó pisilni vagy kakilni.) Máskülönben nem fog pisilni vagy kakilni.
Mellette kell lenned, egyedül nem fog aludni, mindig nyávogni fog. Olyat is szoktak csinálni az egyedül élő kiscicának, hogy becsomagolták a ketyegő órát és odaraktak mellé. Bár én ezt furcsállom.
Ha már elkezd kinőni a foga, én összepréseltem a párizsi szeletet és azt adtam neki, utána már magától megtanulja enni. Vigyázni kell, pici darabokban kell adni az ételeket, mert sokszor lenyel. De idővel fogja megtanulni rágni az ételt.
Hajrá!
A kiscica nem ihat tehéntejet
Ha nincs macska tejpótló, akkor kecsketejet is használhat, de soha ne adjon a kicsiknek tehéntejet. Ha az anya elpusztult, elutasítja az almot, nincsen teje, a kicsik sírnak , tömegük stagnál vagy csökken. Ebben az esetben a kicsiket mesterségesen kell felnevelni. Etetés esetén 2 hetes életkor alatt 2-3 óránként, 2-4 hetes kor között pedig 3-4 óránként kell őket etetni. A kicsiket mesterségesen felnevelni nagyon nehéz, hiszen egy 4-es alomnál, ha figyelembe vesszük a táp elkészítési idejét és az etetésre fordított időt gyakorlatilag az illető nem alszik eleget, így segítségre mindenképpen szüksége van.
Megszakad a szívem ezért a kiscicáért. Akkora benne az élni akarás. Beletettem egy nagyobb tálba tettem bele törölközőt,hogy ne fázzon és mikor hajnalba felkeltem a nagy nyávogásra a cica kimászott a tálból és elmászott a táltól legalább 2 méterre. Nagyon erős cicának látom.
20.a van sehol nem tudok macskatej pótlót vagy kecske tejet venni. Ezért higítva adom neki a tehén tejet 2óránként. A törölköző alá egy kisebb flakon meleg vizet tettem,hogy az melegítse. egy kis plüssöt is betettem hogy érezzen egy kis közelséget. Nagyon fáradt vagyok, éjszaka nem aludtam sokat. Nem hagyhattam a cicát nyávogni se mert kistesóim aludtak szóval etettem ha már megnyikkant :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!