Ti mennyi idővel engedtétek ki a cicátokat egyedül, miután elhoztátok?
Minél előbb kiszoktatod, annál jobb. A kajatál nagy vonzóerő.
A cica önálló lény, ha tízéves korában engeded ki először, akkor is elszökik - ha akar.
Én három hétig őrizgettem, aztán kiengedtem. Azóta sem láttam, csak futtában a környéken... :-(
Egy ideig őríztem én is, aztán bevezettem, hogy amikor közelíti a kerítést, mondom neki: NEM! és azt is: KUTYA.
Hogy jobban megértse, ölben megmutattam neki a szomszéd kutyát, aki vicsorított. Nem is győztem magyarázkodni, ki karmolta össze a nyakam. :)
Keritéshez közelítve pedig egy tál vizet locsoltam a lécekre, ami csobbant, vissza is fröccsent rá. Már elég ez a két szó, húznak befelé. Remélem legalábbis, elég lecke volt. Két hét volt körülbelül a tanítás.
Egy macskának nincsen kerítés szokták is mondani. Öntörvényű lények, hálátlanok.
Nekem három is van, és én is próbálkoztam hámmal, bár ő sosem volt egyedül. Volt egy mellé hozott cicánk is, és vele együtt engedtem el. Így ahelyett, hogy kifelé ment volna az utcára a másikkal bent maradtak kergetőzni, játszani. Meg is mutattam én is mindkettőnek, hogy a szomszéd kutya harapós, és az is vicsorított. Az utcára viszont 3 hét után így is úgy is kimentek. Mikor jöttem haza kocsival láttam, hogy a hangjára már szaladnak is be hozzánk, egészen az ajtóig mert kaját bent kaptak.
Az lett végül ennek az eredménye, hogy rá egy évre később az egyikük hülye kis fejével átugrott a szomszéd kutyákhoz és azok megölték. Szóval, ha arra akarod megtanítani, hogy ne menyjen ki a kerítésnél az utcára, akkor rá kell áldozni némi pénzt, hogy a kerítés tetejére csináltass ilyen direkt erre kifejlesztett macska kerítést. A kerítés tetejére csinálnak egy ilyen befelé hajlított lécet, és rá szöges kerítést tesznek csak simát, és azáltal ha a macska fel is mászik rá lassan fejjel lefelé kell mennie és ez elvileg arra készteti, hogy ne másszon tovább.
Nem tudom ténylegesen beválik-e de egy próbát megér.
Vagy a legjobb megoldás, ha csinálsz nekik egy macska kifutót. Mindegyik oldala zárt, és ezáltal a cica kint lehet anélkül, hogy azon kellene aggódnod, hogy mikor szökik el stb..
Nekünk ilyen van:
Nálam attól függ, hogy mennyire szeleburdi.
Volt egy perzsám, 10 hetesen hám nélkül kijöhetett velem, mert óvatos volt, csak szaglászott. Vele soha nem volt probléma.
A sziámimat hámmal szoktattam, mert rohangált mindenhova mint egy őrült. Ő fél éves korában mehetett ki egyedül, azóta szépen megszokta.
Két hete hoztam egy 10 hetes perzsát, ő hám nélkül mehet ki, de egyelőre csak velem. 2-3 hét múlva úgy látom, hogy mehet egyedül is.
(Hozzátenném, teljesen zárt a kert, csak a szomszédba tudnak átszökni, utcára nem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!