Milyen fajta macskáknál külömbözik a szemek színe?
pl.régen az angóráknak egyik szeme kék,másik narancs volt.
Mi okozza a szemük színének eltérését vagy azt,hogy bizonyos fajtáknak más a szemük színe,mint a többinek(sziámi-kék;karthauzi-réz)?
A macskák szemének színe a különböző pigmenteket meghatározó gének öröklődésétől függ. A szem színe többnyire összhangban van a szőr színével, mert a kültakarót meghatározó génműködések felelősek a szemszín kialakításáért is. A háziállatokban három fő szemszín van: fekete, barna, kék, és ezeknek számtalan árnyalata előfordulhat (macskában a leggyakoribb a sárga, a zöld és a kék). Különböző mutációk eredményeként fordulhat elő, hogy egy állatnak a két szeme eltérő színű, de az is előfordulhat, hogy ugyanazon szemének szivárványhártyája nem egységes színű. A sötét szem általában domináns a világosabb felett, tehát világos szemű állatok párosításából nem származhat sötét szemű utód.
Egyes macskafajták csak adott szemszínnel törzskönyvezhetők, így fajtajellegnek számít pl. a karthauzi okkersárga szeme.
Fehér macskáknál fordul elő a leggyakrabban, hogy eltérő a szemszínük, pl. az egyik sárga, a másik kék, és gyakran előfordul, hogy a kék szemükkel megegyező oldali fülükre süketek
Kedves Kira!
Érdekes volt olvasni a válaszod, nem a kérdező vagyok, de ezúton is köszönöm.
Megkérdezhetem, hogy te ezeket honnan tudod ilyen részletesen? Úgy értem, sokat olvastál róla, állatorvosnak készülsz, esetleg tenyésztő vagy, vagy mégis...? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!