Leszoktatható egy kiscica a folytonos rongálásról?
Van egy 8 hetes kiscicám, nagyon szeretem. Alapvetően kis bújós, folyton felugrik az ember ölébe, dörgölőzik, kedves kiscica. A baj csak azzal van, hogy iszonyatosan rossz tud lenni. Karmol, harap, ráadásul durván, az egész karom tele van már karmolásokkal, harapásokkal, és sehogy nem tudom leszoktatni róla. Nem akarom bántani, azt olvastam, az nem is segítene, de valamit muszáj tennem. Főleg, hogy van egy 1 éves kislányom, neki nem is engedem a közelébe, félek, hogy vele is ilyen durván játszana, és azért, ha választani kéne, hogy a macska vagy a pici, elég egyértelmű lenne...
Minden esetre nem szeretném őt elajándékozni, meg nem is nagyon tudnám kinek, mert tényleg tündéri, de kezd egyre kevesebb lenni a kedves időszaka, és egyre több a karmolós-harapós őrülten össze-vissza rohangálós. Már akkor is harap, ha felugrik az ölembe, és meg akarom simogatni...
Ha tudod fogni a tv-ben az "Animal Planet" csatornát, abban van egy sorozat egy "macskadokiról". A látszólag kezelhetetlen, gazdit-bántó, mindent tönkretevő (kárpitos bútorok stb.) macskák lelkét és a gazdik kapcsolatát hozza rendbe:
- alapvetően azt magyarázza, hogy a macskának szüksége van a lakáson belül egy saját térre, lehetőleg olyan polcos, lépcsős rendszerre, amire ha felmászik, azt kizárólag csak a sajátjának tudja, és onnét tudja nézni, mi történik körülötte.
- másrészt ugyanúgy, mint pl. a kutyáknak, a macseknak is szüksége van, hogy naponta rendszeresen kifárasszák, vagyis játszanak vele, elfáradjon, akkor fog nyugton maradni
- a macsek is érzi, hogy a gazdi fél-e tőle, vagy haragszik rá, vagy alapjaiban milyen érzelmeket táplál iránta, tehát ennek megfelelően reagál. Ha félnek tőle, akkor ő lesz fölényben, és "dirigál", ha haragszanak rá, nem szeretik, akkor ő is goromba lesz, stb. Ha szeretettel, megértéssel kezelik, ő is tündéri lesz.
Ha ezt csinálja legközelebb látványosan húzd el a kezed, és kiálts fel, hogy jujj, áá valami fájdalmas hangon.
Mivel intelligensek rá fog jönni magától, hogy ez neked fáj. De cserébe ezt mindig csináld meg akkor is, ha csak egy picit csinálta. A hangulatot is leveszik a macskák. Néz rondán rá! Aztán persze jöhet a cirógatás, és a közös játszás! :)
Ez jó!
Láttam egy filmet, úgy szívatták meg az emberkét, hogy akkor lesz jóban a kutyával, ha megharapja a fülét! Nagytestű kutya szerepelt a filmbe.
Mindenesetre játékból ezt megtettem, és azóta tényleg jóban vagyunk!
Szerintem a macskáknál is használ!
Valami lehet benne!
Amikor az én tacsim aláült a diófának, amin a verebek gyülekeztek, és órákig ugatta őket. Hiába szóltam neki, hogy hagyja abba az ugatást, nem volt foganatja.
Egy alkalommal odaálltam mellé, és én is elkezdtem ugatni: elhallgatott, rám nézett, és attól kezdve nem ugatta a verebeket.
Hogy mit gondolhatott magában?
De a célom elértem vele! :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!