Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tudnám leszoktatni a...

Hogyan tudnám leszoktatni a folytonos szökésről a kutyámat ( többi lenn)?

Figyelt kérdés
Van egy másfél éves Amstaff szukánk 8 hónaposan került hozzánk valami iszonyat rossz. Minden egyes nap átmászik valamelyik szomszédba valamikor be is megy a szomszédokhoz mert két lábra áll és a mancsával lenyomja a kilincset. Jó sora van nagyon soha nem bántjuk külön főzünk neki nagyon nagy kutya barátok vagyunk és tényleg jól bánunk vele. Ha benn akar aludni akkor velünk alhat ha kinn akar akkor kinn alahat de sajnos éjszaka ha kinn akar aludni akkor be zárni a keneljébe különben megint elszökne :(. Nem értjük miért csinálja? Hogy tudnánk erről leszoktatni? Ma kétszer mentem a szomszédba érte le is szidtam nagyon de egyáltalán fel sem veszi a szidást egy pillanatra sem ahogy be fejezem a mondano valóm már játszik szaladgál még csak egy másodpercre sem szégyenli el magát... :(((
2012. okt. 28. 20:51
 1/6 anonim ***** válasza:
79%
első körben a keritést megcsináltatni. Tetessetek a tetejére befele dőlő rácsot, akkor nem tud átmászni rajta. És alakitsatok ki neki egy napirendet. pl. azonos időben séta, játék, jól lefárasztani, talán az használ. meg tudlak érteni, sajnos vannak ilyen kutyák. Többek között az én kertemben is:) Pedig az enyém még aktivan dolgozott is, meló után pihent, és uccu neki. Már leszokott róla, de hát 8 éves. neki elég volt ha egy macskát meglátott a szomszédban, már bontott, vagy sünt.
2012. okt. 28. 21:00
 2/6 anonim ***** válasza:

1) Séta, minden nap. Aktívan, feladatokkal, fizikai mnkával, nem csak lődörögni.

2) Agymunka, minden nap. Tanulás, feladatok, koncentrációt igénylő munka.

3) Szabályok felállítása, falkasorrend tisztázása. Nem az van, amit a kutya akar, hanem amit ti. Nem tesz jót neki az elkényeztetés.

4) Még egyszer: falkavezérség. Keressetek rá a neten, olvasgassatok, vagy még jobb, ha kerestek egy ezzel is foglalkozó kutyaiskolát, ahol részletesen és személyre szabottan elmagyarázzák, min kéne változtatni és miért.

A kutyának nem elég a szeretet, sőt, ha csak szeretetet kap, akkor ez lesz belőle. A fizikai szükségleteit is ki kell elégíteni, és éreztetni kell vele, hogy nem csak úgy lóg a levegőben, hanem egy stabil, jól szervezett falka része, ekkor érzi magát jól, és ekkor lesz legjobb eséllyel mentes a viselkedési problémáktól.

2012. okt. 28. 21:16
 3/6 anonim ***** válasza:
Az egyik barátunk sztafija, dettó, a két és félméteres kerítést röhögve mássza át! Nem csinált ő semmi rosszat, kiment az erdőbe, majd x idő után mintha semmi nem történt volna vissza mászott. Sajnos a barátunk tavaly a kórháza került, és a kutyát mi etettünk. Egyik alkalommal telefonált a szomszédja, hogy azonnal menjünk, mert a kutya a kerítésen lóg, és már nem mozog. Felhívtam az Állatorvosunkat, és a helyi Állatbarát alapítvány, hogy segítsenek, mert én mint nő, nem tudok mit kezdeni egy ilyen nagytestű kutyával. Hála az égnek még élt, nem lett komolyabb baja!
2012. okt. 29. 07:24
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

5, JÓ KERÍTÉS!

nem elég a magas kerítés! vagy villanypásztort húzz ki a felső vonalában, vagy "börtönrácsot", 45°-ban befelé hajló rácsot, úgy nem fog tudni átugrani sehova.

(meg azt csak úgy mondom, hogy a dróthálót ha megtanulja felnyitni, akkor utána pikk-pakk ki fogja bontani amikor csak akarja, illetve a kutyák jól tudnak ásni is...)

2012. okt. 29. 08:37
 5/6 anonim ***** válasza:

1. Nincs olyan, hogy rossz kutya, csak tudatlan gazda van.

2. A kutya az KUTYA, a szó legnemesebb, legszebb értelmében, és nem ember. Attól még, hogy SZERINTED szeretitek a kutyát, a kutya szemében jelenleg nem vagytok egyebek kiszolgáló személyzetnél.

3. A kutya szökhet azért, mert unatkozik, és/vagy magát tekinti vezetőnek, számára természetes joga van ahhoz, hogy elmenjen, ha úgy tartja kedve.

4. A kutya genetikailag arra van kódolva, hogy keressen egy vezetőt. Vannak szubmisszívebb, könnyebben "megnevelhető" kutyák, akik egy gyengébb kezű gazdának is lelkesen engedelmeskednek, és vannak asszertívabbak, akikhez bizony "keményebb" gazda kell. (Az asszertív kutyára mondják manapság tévesen, hogy domináns... egy kutya nem domináns, csak egy adott cselekvése lehet az...)

(A keményebb alatt véletlenül se azt értsd, hogy jól odavág, ha kell. - van, hogy büntetni kell, és van, hogy ez a büntetés verés, de erről majd később.

A "kemény" gazda tudatos és következetes, ellentmondást nem tűrő, hiteles vezető.)

5. A kutya NEM SZERETNE VEZETŐ LENNI. Ez számára igen nagy stresszel jár. Koevolúciónk során az ember hihetetlen módon átvette a kutyák életében a vezető szerepet.

A kutyátok Titeket viszont sajnos nem talál vezetésre alkalmasnak. Ha én most odamennék hozzátok, felállítanék pár szabályt a kutyátoknak, onnantól ő az én kutyám lenne - ha ő választhatna, egyszerűen hazasétálna velem.

Mindezt úgy, hogy nálatok lehet füstölt marhalábszár, nálam meg a nagy büdös semmi, csak a szabályaim.

Tudom, nagyon rossz ebbe belegondolni, esetleg el sem hiszed amit írok - hiszen Ti annyira szeretitek őt!

De semmi baj, senki sem úgy születik, hogy ért "kutyául".

Innentől viszont, hogy ezt leírtam, és Te elolvastad, úgy gondolom, kutya kötelességetek (haha) a kutyátok érdekében, hogy elkezdjétek helyesen szeretni őt.

Hogyan?

Ösztönkezeléssel.

Na és ez az, amit nem lehet 5 mondatban leírni, mert abból katasztrófa lesz.

Sajnos ehhez kell egy kiképző, aki látja, hogy viselkedtek, a kutya mit csinál...

Az ösztönkezelés mellett pedig fontos, hogy meglegyen az örömteli közös akció is... játék, tanulás, séta, kutyás sportok,...

Mivel nem tarthatok ingyenes gyorstalpalót, csak pár kis kapaszkodót adhatok:

Ha tehetitek, a legjobb az lenne, ha elmennétek kutyasuliba, vagy háználképzést is igényelhettek.

www.kutyasuli.hu

vagy

www.tukormodszer.hu

Ha erre nincs lehetőségetek, a semminél az is jobb, ha megnézed Korom Gábor Egyik kutya másik nem című műsorát (a neten megtalálod, a TV2-n ment.) Ebben elég sok ösztönkezelési technikát láthatsz.

A pórázfegyelmet, a japán vacsorát, a saját "buborékod", a saját tárgyad bevédését, a saját "magánakciódból" való kizárást, szabályok bevezetését - pl. a konyhába nem jöhet be, a kanapéra nem jöhet fel,... nyugodtan csináld végig.

A kutyád érzékenységéhez mérten próbáld eltalálni a megfelelő büntetést.

Van olyan kutya, akire elég csúnyán nézni, esetleg rámordulni... Rá is szólhatsz. Ez ne egy hosszú monológ legyen, ahogy a fenti írásodból leveszem. Ebből a kutya nem ért semmit.

Egyetlen rövid, csattanós szót használj. Szerencsés a "TÉJT" mélyről, gyomorból, hangosan, röviden.

Ha ennek nincs hatása, semmi baj, kondicionáld: ha a TÉJT után nem történt semmi, szépen fejbevágod. Alulról, a nyaka felől, vagy felülről...

De ha egyáltalán nem érzékeny, orrba is vághatod.

Ne félj, ez csak "bejelentkezés" értékű, a kutya fájdalomküszöbe sokkal magasabban van, mint a miénk...

Aztán persze ezt lehet még fokozni, de azt sajnos én itt tuti, hogy nem mondom el, mert megint csak sz.rrá nyomhatod vele a kutyát, akkor pedig több hónapig tarthat a terápiázása...

(A fenti büntetéseket sem szabadna ennyire tudattalanul alkalmaznod, csak azért írtam, hogy ha mindenképpen csinálod, legalább ne 3 felvonásos monológot mondj a kutyának.)

Még muszáj itt megjegyeznem, hogy a kutyát csak akkor büntesd, amikor épp a cselekvés tart, különben azt bünteted, hogy abbahagyta, és néz rád...

ha pl. át akar szökni, és mondjuk felágaskodik a kerítésre, próbáld szóval letiltani (téjt), ha nem hagyja abba, odamész és mondjuk nyakon vágod (ezt alig érzi).

De ha már ott van a szomszédban, felesleges bármit is csinálnod, az ő fejében nem azért kapja a büntetést, mert a szomszédba szökött... általában nem is érti, miért kapja, és esetleg összekapcsolja olyasmivel, ami akkor épp a környezetében van... pl. ha te lila gatyában vagy, félni fog a lila gatyától... bár ahogy olvasom az írásod, kétlem, hogy valaha büntettétek a szó etológiai értelmében.

A pórázfegyelemről pedig azt tudd, hogy nem lehet a kutyán fojtó, és a hám sem szerencsés, csakis sima nyakörvet használj hosszá, és egy 1-1,5 méteres pórázt. El lehet p.csölni vele, és 1 hétig is forgolódhatsz, de pórázfegyelmet 5-15 fordulásból is el lehet érni, ha jókor, jól rántasz. (Ne punnyadj bele, mindig rögtön akkor fordulj az ellenkező irányba, amikor a kutyád egy fejjel eléd kerül, ne várd meg, hogy előrébb jusson. Ha nem elég érzékeny, akkor kicsit nagyobbat ránts a fordulásokkor. Közben egyáltalán ne beszélj hozzá, de szidd, ha eléd kerül, és ne dicsérd, ha melletted megy!)

Csinálhatsz kötődési tréninget is, de sajnos ezt sem írhatom le:( Egy részét azért leírom: a kutya csak a kezedből egyen, sehonnan máshonnan. Hangsúlyozom, ez csak egy része, de sajnos ennyit mondhatok. A kutyasuliban bővebb információt kapsz erről. (Mellesleg vannak itt páran GYK-n, akik le szokták írni, csak az a baj, hogy az nem a kötődési tréning... legalábbis eddig egy normális leírást sem olvastam.)

Ha nem fogadja el a kezedből a kaját, vagy kiköpi, aznap már ne adj neki semmit.

éééés még egy fontos dolog (a fizikai lefárasztás mellett persze): a klikkerezés.

Ezt sem fogom leírni, de itt egy egész honlap a témában:

www.klikker.hu

Napi 5-10 perc klikkerezés után úgy fogja húzni a lóbőrt, mint te egy 3 oldalas egyenlet rendezése után.:D

Ezt is fontos, hogy jól megtanuld, sok helyen el lehet rontani...

Ha túl sűrű az a honlap, vedd meg Vámosi Nagy Nóra KLIKK! című könyvét.

Jaj... az a baj, hogy itt a Ti fejetekben van akkora kavarodás, hogy ezt én most akkor sem tudnám helyretenni, ha 10 oldalt írnék. Ne érts félre, ezt nem szemrehányásként mondom, pláne nem megbántani akarlak, csak fogom a fejem, hogy mit csináljak...

Amiket leírtam, csak félinformációk, honnan tudjam, mit raksz össze belőle...

Csak azt tudom ismételni, hogy kutyasuli...

A tükörsulikban nem is annyira a kutyát tanítják, mint a gazdát.

Ha van esetleg kérdésed, valamit nem értesz, akkor nyugodtan kérdezz, sőt, kérlek szépen, hogy kérdezz, és megpróbálok válaszolni...

Egyáltalán nem olyan gigászi a problémátok, nem akkora vas ist das ezt megoldani, csak amit problémaként megfogalmazol, az csupán egy tünet.

Amit fentebb javasoltak, hogy a kerítést javítsd meg, az nyilván megoldás lehet, de csak annyira, amennyire megoldás a szőnyeg alá söpörni a törött üvegdarabokat.

Ha sikeresen elmondod a kutyádnak kutyául, hogy itt már te vagy a szabályhozó, az irányító, a kerítésed állhat egy kifeszített madzagból, akkor sem fog elszökni a kutyád.

Az igazi probléma az, hogy mennyire elcsúszott ma az ember és a kutya kommunikációja bizonyos rétegekben. (Sem a falusi paraszt nem jó, aki láncra köti a kutyáját, sem a városi kutyabarát, aki elfelejtette, hogy a kutya nem attól érzi jól magát, hogy a Fressnapfból éppen mekkora jutalomfalatot vagy plüssfigurát vettek neki.)

Ja, és a kutya alhat bent, ezzel semmi baj, de az ágyatokra ne engedjétek fel! (Amíg nem rendeztétek a viszonyaitokat, addig semmiképpen sem.)

2012. okt. 29. 09:23
 6/6 anonim ***** válasza:
*de szidd = NE szidd... még jó, hogy átolvastam.:D
2012. okt. 29. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!