Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Egy macska vagy kettő?

Egy macska vagy kettő?

Figyelt kérdés

Panelben szeretnék macskát tartani, sok tapasztalatom van állattartással kapcsolatban, de mégsem tudom eldönteni, hogy ha heti többször este érek haza, nem-e jobb a cicának ha nem egyedül van hanem van egy társa, testvére.

A másik oldalon viszont lehet h.2 állatnak tényleg kevés élettér egy 40-50m2es terület....az is lehet, hogy esténként nem tudnék annyi időt szánni 2 macskára mint egyre...persze kiscicáknál a kezdetleges nevelési és megszokási idő alatt nem hagynám magukra, ezek az alap dolgok maguktól értetődnek, későbbre gondolok.

Mit gondoltok erről, mi lehetne az optimális megoldás? Reggel 8tól este 8ig nem kukul meg a cica otthon egyedül?

2009. aug. 30. 15:26
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Valóban az tesz jót egy szobacicának ha van egy társa. de csak akkor fognak kijönni egymással, ha együtt nőttek fel. nyugodtan tarthatsz kettőt is panelban, nekünk is volt már kettő egyszerre és teljesen jól elvoltak, normális, derűs cicák voltak.
2009. aug. 30. 15:46
 2/20 anonim ***** válasza:
63%
A macskák többnyire jól elvannak magukban, ha a szabadban lehetnek, de néha még akkor sem árt egy kis társaság. Lakásban ez fokozottan érvényesül.
2009. aug. 30. 15:47
 3/20 anonim válasza:
Kettő! A macskának (is) nagyon árt az ingerszegény környezet, lelki beteg lesz, komolyan! Ha nincs otthon jóformán egész nap senki, akkor ők majd foglalkoznak egymással. Nálunk is ez van, csak éppen 3 cica egy kicsi lakásban. És nagyon jól megvannak, ha játszani akarnak, együtt szétrúgják a lakást, ha elvonulni támad kedvük, mindegyik talál magának helyet, ettől nem kell félteni a macskákat:) Anyagilag sem jössz ki sokkal rosszabbul majd. Tehát én azt ajánlom, nyugodtan vágj bele, megbánni nem fogod!
2009. aug. 30. 15:55
 4/20 anonim ***** válasza:
24%

Ez a kérdés eléggé komplikált, szerintem.

Először is, a nap felében nem vagy otthon, 12 órát a munkáddal töltesz. Ha olyan munkahelyed van, ahol az idő nem behatárolható, vagyis mondjuk délután négy órakor értesítenek arról, hogy túlóráznod kéne (ha csak fél órát is), akkor később érsz haza a megszokottnál, ezt a macskád is megérzi, bár nincsen rá nagy hatással, hacsak nem majomszeretettel neveled, ami ebben a helyzetben nem lehetéges, hisz sokat vagy távol. Ha nem lehetséges a túlóra, akkor nem kizárt, hogy egy barátod, esetleg a párod, ha van, meghív egy italra, vagy vacsorázni-ez is elvesz egy-két órát az állatokkal eltöltött időből. Reggel valószínűleg korán kell kelned, főleg, ha messze van a munkahelyed, vagy ha nincsen autód/biciklid. Mennyi időt is szánnál az állataidra úgy összesen, egy nap leforgása alatt? Két órát, ha Te is bírod ép ésszel. Két macska társ a kalamajkában, hempergőznek, ugrálnak, felmásznak a függönyre, összekarmolják a bútorokat-ez a neveltebb fajtáknál is előfordul, nagy a kísértés. Egy macska viszont lehet, hogy ugyanezt elérné egyedül is, habár egy idő után a magányban tengődő állat felfedezné azt, hogy a szereteted-hiába rövid idejű a szabad időd hiányában- csak felé áramlik. A macskád nem tesz szemrehányást amiatt, ha nincs társa, bár hajlamos lesz az agresszióra, az elkényeztetettségre. Vigyázz arra is, hogy megszeressék egymást, mert a csetepaté, amit a távollétedben okoznak, nem lesz egy kiheverhető dolog, pláne, ha mindkettőt megszeretted, és azokat a tárgyaidat is, amelyeket olyan szépen eltörtek/szétkarmoltak.

2009. aug. 30. 15:57
 5/20 A kérdező kommentje:

igen azt hiszem pontosan ez nem tetszik az egész elgondolásban nekem sem. nem tudom mennyi időt tudnék rájuk szánni...és bár lehet ketten elrendetlenkednek otthon, lehet az esti órák mégis kevésnek fognak bizonyulni.

Lehet várok a dologgal amig nem lesz társalbérlőm vagy valaki más házon belül, talán ugy már elfogadhatóbb a dolog.

Bár ha sikerülne kifogni valami nyugisabb állatokat talán enélkül is belevágnék. Coont szerettem volna venni:), de utánna olvasok melyik faj tudna jobban alkalmazkodni ehhez.

2009. aug. 30. 16:09
 6/20 anonim ***** válasza:
Ha az a kérdés, hogy egy vagy kettő, akkor kettő! De lehetőleg tesók legyenek. Nekem volt egy cicám egyedül - nagyon jól elvolt, de amíg kicsi volt addig anyósomékkal laktunk egy udvarban, de külön házban, és az udvaron viszont találkoztak az ő cicájukkal, tehát kint volt kivel játszani. Most 2 kicsi van (9 hetesek). Tünemények! Tény, hogy annyit nem tudnánk velük játszani, amennyit együtt játszanak! Arról nem tudok nyilatkozni, hogy milyen lesz, ha megnőnek, de nem bántuk meg, hogy 2-t bevállaltunk. Mondjuk nekem a párom itthon van, itthon dolgozik, tehát folyamatosan felügyelve vannak :D
2009. aug. 30. 16:36
 7/20 anonim ***** válasza:

Nekem két cicám van. Én is napi 10-12 órát dolgozom, egyedü nevelem őket, 40 nm-en.

Eöször Bogyó érkezett. Egy darabig jól elvolt egyedül, de egy udő után látványosan boldogtalan volt, és időnként agresszív. Ígyhát úgy döntöttem beszerzek mellé egy kiscicát. :) Nagyon jó döntés volt! Imádják egymást, Bogyó is boldog, és nekem is nyugodtabb a lelkiismeretem, ha kimaradok otthonról.

És nem szedik jobban szét a lakást ketten, mint egyedül. Sőt! Ugyanis egymással vannak elfoglalva és nem a berendezési tárgyaimmal. :)

Mindenképpen megéri kettőt tartani, nem fogod megbánni. Szerintem a társbérlőt sem kell megvárnod.

2009. aug. 30. 20:23
 8/20 anonim ***** válasza:

Mi is panelban élünk, és csak EGY macskánk van.

Ha 2 macskád lenne, akkor lehetséges,hogy két alomtálca is kell. Ha nem hajlandók egyet használni.

Folyamatosan menne a területharc, mindenhova odapisilnénak.

Továbbá a mi macskánk egymagában is elég nagy károkad tud csinálni /leszedi a tapétát, elszakítva a függönyt/. Most gondold el ezt 2 macskával.

Főleg, hogy csak este jössz haza.

Amúgy is, a macska napközben elég sokat alszik, a miénk is elvan. kiül az ablakba/van rajta szúnyogháló!:D/.

Szerintem érdemesebb egy macskát tartani.

2009. aug. 31. 13:10
 9/20 anonim ***** válasza:

Panelban nem lehet két macskát tartani!

Sajnos ez van. :(

Nem fognak egy alomtálcát használni, és a panelokban nem olyan nagy a fürdőszoba(márha ott tartanád).

Összepisilnek mindent, mert a területüket jelölik.

Akármennyire is mondja azt vki, hogy de az ő macskái... Igen, néha van olyan, megférnek egymás mellett. De nem biztos, hogy olyan macskákat fogsz ki.

Meg gondlom aki azt mondja, hogy kettő macskát vegyél, annak vagy nincs macskája, vagy még kiscicák(akik majd felnőtt korukban lehet, hogy totál ellenségesek lesznek egymással). Esetleg kertesházban él.

Ahogy írtad, jobb lesz megvárni egy másik embert, aki többet van otthon, mert nem biztos, hogy elég nekik az esti órák a jáccásra.

Én is nagyon szeretem a cicákat, Én is akartam panelba két cicát(jelenleg egy van), de anyukám meggyőzött, hogy nem lenne jó nekik.

Kérlek gondold át, és ne hozz rossz döntést. (:

2009. aug. 31. 13:36
 10/20 A kérdező kommentje:

Hm érdekes érvek:)

Alomtálca használatra azt tudom mondani, hogy ha testvérpárt hozok el, mondjuk fiu-lányt, és cicakorukban rászoknak, nem látom miért pisilnének össze vissza később.

Az egycicás tapétaszaggató válaszra pedig lehet éppenhogy a két macska lenne a megoldás, hiszen lehet, hogy ti sem kötitek le annyira a figyelmét, hogy ne csinálja ezeket a pótcselekvéseket.

Azt hiszem valahol mindenkinek igaza van, de leginkább az lesz itt a válasz, hogy kettő kéne a lelki világa miatt, kettő viszont dupla gond főleg kis lakásban. Hát ezen van mit agyalni.

2009. aug. 31. 14:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!