Kezdőoldal » Állatok » Macskák » A macskákba miért nem kell...

A macskákba miért nem kell chipet rakatni?

Figyelt kérdés

De most komolyan!

Mindenfele kóbormacskák mászkálnak, meg a nem kóborok is megszöknek, átmásznak szomszédhoz, stb...

Sokkal jellemzőbb a macskákra, hogy elmennek. A kutyákra ezzel szemben sokkal jobban tudnak vigyázni a gazdák, Mégis a kutyákba kötelező a chip, és nem a macskákba. Teljesen értelmetlen az egész.

2012. dec. 21. 14:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Figyeld meg, hogy ha már minden kutyában lesz, akkor hamar elrendelik, hogy a macskákba is legyen. Meg majd szerintem eljön annak is az ideje, mikor minden kis állatkába rakatnak majd. Szerintem nem is kell majd sokat várni!
2012. dec. 21. 14:26
 2/13 anonim ***** válasza:
83%

Macskáknak nem kötelező az oltás, pl. veszettség ellen, mert sokkal kisebb eséllyel harap meg egy veszett kóbor macska, mint egy veszett kóbor kutya.

Igen, a cicák eljárnak, a kutyusok kevésbé, de a két állat össze sem hasonlítható természete miatt inkább a kérdésed értelmetlen.

A kutyákat nyilván kell tartani évek óta, fentiek miatt is, amit írtam.

Kétlem, hogy sokkal jobban tudnak a kutyákra vigyázni a gazdák, amikor azt látom, minden sarkon van kidobott kutya. Tudod, a macska életben marad gazdi nélkül is, mert önálló, a kutya ennél sokkal kiszolgáltatottabb. És igenis legyen chipelve, mert ha a rohadt gazdája utcára dobja, igenis legyen lekövethető, hogy valaki jól se@gbe tudja rúgni!

2012. dec. 21. 14:27
 3/13 anonim ***** válasza:
75%
Elsőnek, ilyen logikával bennünk is lesz csakhamar. Lehet, nem is kell sokáig várnunk :(
2012. dec. 21. 14:28
 4/13 anonim ***** válasza:
48%
Sajnos nálunk a macskatartás nincs olyan színvonalon, mint kéne. Remélem egyszer javul a helyzet.
2012. dec. 21. 15:14
 5/13 Mecse ***** válasza:
46%

Attól hogy a macska életben marad a gazda nélkül is, nem jogosít fel senkit arra hogy megengedje a macskájának hogy a szomszéd kertjébe kakáljon vagy megegye/leöldösse passzióból a napos csibéit anélkül hogy bárkit felelősségre lehetne vonni érte vagy tenni lehetne bármit is, mert el van annyival intézve hogy "a macska öntörvényű" meg hogy "a macskának nem tilthatod meg hogy szabad legyen" jellegű intelligens indokok.

A HÁZI macska azért házi macska, mert nem vad egyed, az ember saját döntése hogy lesz-e macskája. És ha egy ember úgy dönt hogy neki lesz, az nem azt jelenti hogy a fél utca úgy döntött, hogy neki macskasz*r kell a kertjébe, ilyen egyszerű ez. Igen, életben maradnak nagyobb százalékban egyedül is, van olyan kutya is amelyik életben marad.

Sokszor elmondtam már hogy ez a kettős mérce undorít engem, én személy szerint macskákba is kötelezővé tenném a chip elhelyezését, és mindenki vállaljon felelősséget a saját háziállata tetteiért, lehessen azonosítani a gazdit elhanyagolt cica esetében is, lehessen megtalálni a felelőst, illetve lehessen szankciókat alkalmazni.

2012. dec. 21. 15:41
 6/13 anonim ***** válasza:
86%

Mecse, nem azt mondom, hogy rossz lenne, ha a macskákban is chip lenne, csak mások, mint a kutyák.

Nyilván nem volt még macskád, ha azt gondolod, félrebeszélés az, ha azt mondják, a macska úgyis azt csinál, amit akar - ténylegesen nem idomíthatók, mint a kutyák. Természetesen lehet szoktatni arra, hogy természetben is legyen neki wc-je. Ne általánosíts, nem minden cica kakál a szomszéd kertjébe. Sokan ugyanúgy hanyagolják a macskát, mint a kutyát, ez is igaz.

Nem túl találó viszont, hogy szerinted "passzióból" öli a csirkéket. A macskákból nem sikerült a hülye embernek úgy kiirtani az ösztönöket, mint a kutyákból - ennek is köszönhetik, hogy egyedül jobban feltalálják magukat. Tehát az nem "passzió", csak a természetes vadászösztönük. Kutya is van ilyen, nekünk is volt pár, amelyik imádta a tyúkokat - megölni.

Egyetértek abban, hogy felelős gazdinak kell lenni, és elsősorban az embernek kell tisztában lennie azzal, mik a határai, mit tud biztosítani gazdiként, és ennek függvényében állatot választani.

De ezt magyarázd meg a sok baromnak, aki azért tart kutyát, hogy őrizzen, és azzal a címszóval, hogy "ha én félek tőle, más is fog, nem jön betörő", meg hasonlók. Vagy macskát tart azért, mert dorombol, aztán, ha neki mégsem dorombol, meg rájön, milyen egy macska, kib@ssza az utcára. Vagy, mert azt hiszi, idomítható, mint egy kutya, és majd parádés bohóc lesz a kedvéért.

Nem egyoldalú probléma, tisztában kell lenni az állatok tulajdonságaival is, és nem emberfejjel gondolkodni az ő helyzetükre nézve, mert Mecse, kicsit Te is ezt teszed a cicákkal kapcsolatban, az az érzésem.

2012. dec. 21. 16:29
 7/13 anonim ***** válasza:
27%
Nem minden macska, hanem a kijárósok 99 százaléka Ezt kár tagadni. Pedig egy hiper szuper szilikátos alom havonta 1500Ft! Nem hiszem, hogy neked a macskád fenekén kamera van és látod, hogy még soha nem wc-zett máshová. Kutyás kérdésnél épp olyan kutyát keresnek, aki távol tartja a macskákat. És ilyenkor szokták a kutyák széttépni a macskákat. Ezért a felelőtlen macskatartó a hibás! Mert tulajdonképpen nem a kutya ment át a szomszédba, hanem a macska ment át a kutyához. Ilyenkor jön az, de hát mindenki macskája így él, akkor én miért csináljam máshogy? Pont azért.
2012. dec. 21. 16:33
 8/13 Vicuska87 ***** válasza:
56%

Nekem van mindkét cicában chip. Én nyugodtabb vagyok így!

Egyébként pedig kötelezővé tenném, nemcsak kutyába, hanem cicába is!

2012. dec. 21. 16:45
 9/13 anonim ***** válasza:
53%
Lakásban tartott cicám van, aki olyan gyáva, hogy még az erkélyre is bátortalanul megy ki. Utcán soha nem volt. Nem sok értelme lenne az ő esetében a chipnek. Bosszantana is, ha kötelezővé tennék.
2012. dec. 21. 17:10
 10/13 Mecse ***** válasza:
48%

Na, megint sikerült veszekedést kreálnom, remek.

Nincs hozzá hangulatom így nem fogom nagyon törni magam, de az hogy pont rám mondod hogy emberfejjel gondolkodom a macskákról az nagyon-nagyon-nagyon messze van a valóságtól.

Édesanyáméknak volt körbekerített udvaron a saját kertjükben napos csibéje nem egyszer nem kétszer, és a szomszéd jól táplált cicái folyamatosan megölögették őket, ami azért nem vadászösztön, mert nem elfogyasztás céljából történt, hanem szimplán játékból, amivel SEMMI bajom nincsen, addig amíg az ő portáján marad.

Volt a Georgai Egyetemnek egy kiterjedt tanulmánya erről ahol bekameráztak házi cicákat akik kintiek illetve kinti-bentiek voltak, hogy felmérjék a macskák vadászatra való hajlandóságát jóltápláltság mellett, és kiderült hogy az esetek elenyésző százaléka csak amely étkezés céljából történő vadászat, a többi játék, passzió. Valamelyik kérdésnél leírtam a pontos százalékokat is de mivel eléggé kialvatlan vagyok most nem emlékszem pontosan. Azt tudom hogy az esetek hatvan-akárhány százalékában otthagyják a prédát miután meghalt (felvételek tanúsítják), ugyanis semmi céljuk nem volt vele, pusztán a játék.

Vannak olyan állatfajok amelyek nem(csak) táplálkozás címén ölnek, és a macska az egyik leglegleg ebben a témában.

Még egyszer elmondom bár gondolom nem sok értelme van, nekem ezzel semmi bajom nincs, de ha lenne egy gyilkos bálnám amit én a te medencédben akarnék úsztatni, azzal mindjárt mindenkinek baja lenne, vagy ha a kutyus megöli a szomszéd tyúkjait, az gond, de ha a macska teszi ugyanezt ez "természetes vadászösztön". Senki nem mondta hogy kutyánál nem természetes, az ellen mégis hadjárat van, míg a macskák tehetik kedvükre. Ennyit mondtam.

Nem is erről szól a téma, megint elmegy más irányba a dolog. Pusztán a felelősség vállalása volt amit kiemeltem. Sajnálom ha szerinted az rendben van hogy a macska azt tesz amit akar. Szerintem is rendben van,ADDIG A PONTIG amíg ez annak az embernek az udvarán belül történik aki eldöntötte hogy macskája lesz.

Már megtanultam néhány itteni vitából hogy ez meddő szócséplés, neked van egy véleményed és nekem is (bár fentebb én tényeket ecseteltem, az nem vélemény), nekem nem célom megváltoztatni a tiédet, oké elfogadom, fogadd el te is az enyémet.

2012. dec. 21. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!