Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Vannak-e itt gazdik, akiknek...

Vannak-e itt gazdik, akiknek vesebeteg a cicája?

Figyelt kérdés

Mai nap kaptuk meg a diagnózist vérvizsgálattal: vesebetegség :( Még most ocsúdok fel...

Egy kétéves, ivartalanított, törzskönyves Maine Coon cicáról van szó. Két (!!!) éves...

Az orvos ellátott néhány tanáccsal, gyógyszeres kezelésre nem szorulunk (remélem, a későbbiekben sem kerül erre sor). Azonban diétára szükség van, illetve immunerősítő cuccokra. Vettem egy rakattal. De hogy hogyan parancsolom bele, azt még nem tudom. Tapasztalatokat szeretnék kérni, illetve tanácsokat, hogy hogyan tehetném könnyebbé az életünket, ha már ilyen nehéz helyzetbe kerültünk. :(

Nagy kincs ám a cica egészsége, becsüljétek meg, amíg megvan, mert utána nagyon nehéz lesz. :(

Én megbecsültem, megadtam neki mindent, prémium kaja, törődés, szeretet és imádás. És így jártunk. Nem értem. Nem értemmm!

2012. nov. 15. 11:11
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%
Bizakodunk. Dokink továbbra sem érte, hogy ezekkel az értékekkel hogy lehet ennyire jól a cica. :) Ma, amikor mentem spec. tápért, összefutottam a kezelőorvosával, érdeklődött, hogy van. Azt mondta, hogy most ne zaklassuk, ne méregessünk értéket, mert hiába méregetjük, ha nincs összhangban a cica állapotával. Maradjon a táp, főleg ha szereti. (Gondolom azért is javasolta a kezelés felfüggesztését, mert közben a stressztől lett egy kiadós FIC-es hólyaggyulladása a cicának, ami valószínűleg még hátráltatja is a javulást. Amióta nem járunk dokihoz, ez szerencsére rendeződött. Ma kipróbáltam egy másik fajta vesés tápot, az is ízlik neki!)
2019. febr. 27. 15:35
 22/32 Ed1224 válasza:
100%
Sziasztok, úgy örülök, hogy megtaláltam ezt a bejegyzést... a 9 éves cicám vesebeteg, ma jött meg a labor, nagyon rosszak az értékei. Nagyon le vagyok törve, és annyira jó volt olvasni, hogy a te cicád milyen sok éve jól van. Az enyém infúziót kap, már 4 napja, de még megyünk holnap is (meg amíg még kell), kicsit már jobban van. Amúgy annyi tünet volt csak, hogy nem evett (sokat ivott, de ő mindig is sokat ivott, mert úgy lett szoktatva még pici korában, hogy csak a szárazat eszi meg, és amikor próbáltam nedves tápot adni még régebben, akkor nagyon furcsán nézett rám, hogy mi a csodát akarok). Minden ötletnek, sztorinak örülnék, ami pozitív, mert most nagy a para :(
2019. szept. 9. 17:26
 23/32 A kérdező kommentje:
Hogy van a cicus azóta?
2020. ápr. 18. 21:43
 24/32 Ed1224 válasza:
Aranyos vagy, hogy kérdezed, de sajnos, bár nagyon küzdöttünk az életéért, még tavaly szeptember végén meghalt. Ami esetleg fontos infó lehet másoknak, hogy a húgykövesség megelőzését szolgáló tápok a vesének nem tesznek jót, ezt én is a sok-sok utánaolvasás alatt találtam meg. Úgyhogy a vesebetegségre hajlamos fajtáknak (perzsa, maine coon, stb.) ne adjatok ilyet.
2020. ápr. 19. 00:18
 25/32 A kérdező kommentje:

Részvétem a cica miatt :(

Köszönjük az infot, hasznos. Én pl nem tudtam erről, bár nőstény cicám van.

2020. ápr. 19. 01:39
 26/32 Ed1224 válasza:
100%
Köszönöm szépen. Igen, ezt macskás csoportban is írtam, ott se tudtak róla. Utólag persze... de a következő cicánál már legalább erre is oda tudok figyelni, és annak is örülök, ha valaki másnak segít.
2020. ápr. 20. 00:22
 27/32 anonim válasza:

Sziasztok! Nincs túl sok vesebeteg cicás fórum, ahol tapasztalatokat lehetne cserélni (vagy csak elkerülte a figyelmemet). Örültem, hogy Ti itt vagytok.

A cicám (7 éves, nagytestű, ivartalanított kandúr), Motyó vesebeteg. Nagyon rosszak voltak a veseparaméterei 2 hete. A doki meglepődött azon, hogy annak ellenére jól van. Persze picit levert volt. Az állapota pár nap alatt javulni kezdett, mielőtt megkapta volna az infúziót. Jelenleg már teljesen jól van. Eszik (étvágya nem volt rossz egyébként sem), kedve teljesen jó, játszik, ugri-bugrizik, hízeleg, dorombol, hátán fekszik lábait szétvetve. Ennek ellenére időnként hány (ezen a héten 4*) annak ellenére, hogy savlekötőt kap. Amellett néhány napja kapja energyvet gyógyhatású készítményeket. Mi a tapasztalatotok? Kezdetben a hányás még “megszokott” lehet? Biztosan kell idő az átálláshoz, hiszen új életmódot kezdett, új, gyógytápokkal. Naponta 4-6 alkalommal eszik kis adagokat. Nektek mi a tapasztalatotok a hányással kapcsolatban?

Köszönöm szépen a válaszotokat előre!

2021. márc. 14. 09:55
 28/32 A kérdező kommentje:

Szia!

Sajnálom a cicát, de remélem, meg fog gyógyulni.

Motiváló lehet esetleg, hogy nálunk ez (amint a kérdés dátumábol is látszik) 8 évvel ezelőtti dolog, így hát van remény! Persze minden eset más.

Nálam hányás egyáltalán nem volt, maximum nyálcsorgás, de brutális volt a levertség, enerváltság.

Érdekes, némelyik cicanak milyen rossz értékei vannak (nálunk is így volt), mégis ahhoz képest relatíve jól volt. Pl kreatinin hatszorosa volt a megengedett értéknek, karbamid “csak” duplája. Nálatok mi a helyzet?

2021. márc. 14. 13:45
 29/32 anonim válasza:

Akkor valóban nagyon eltérőek a tünetek. A cicád azóta is teljesen rendben van? Ő hány éves? Jártok rendszeresen ellenőrzésre?

A cicánknak nagyon rosszak voltak az eredményei:

Karbamid a háromszorosa, a kreatinin viszont több, mint az ötszöröse.

A lényeg, hogy nagyon gyakori kis mennyiségű vizelés miatt vittük dokihoz. Semmi egyéb tünete nem volt. Kedve és étvágya változatlanul jó volt. Hólyaggyulladást állapítottak meg és emiatt antibiotikumot kapott injekció formájában 5 napon keresztül a 2. naptól kezdve hányni kezdett, így lényegében semmilyen táplálék nem maradt meg benne, bár étvágya lett volna. Az akkor őt kezelő orvosok (5 különböző doki azonos klinikán) szerint ez előfordulhatott az antibiotikumtól, mint mellékhatás, mégsem állították le kúrát. Majd a hányáscsillapító 1,5 napra enyhítette a hányást, így azon időszakban táplálkozni is tudott anélkül, hogy az távozott volna belőle.1,5 nap után újra hányni kezdett, de akkor már kedvtelenné is vált, és láthatóan rosszul is érezte magát a hányást megelőzően. Szívesebben vonult el tőlünk,és aludt egyedül, gubbasztott. Valószínűleg evett volna, de nem akartunk szenvedést okozni, így nem adtunk neki szilárd ételt, helyette viszont figyeltünk a folyadék bevitelére. Elvittük Őt egy másik orvoshoz, mivel az előző helyen dolgozó dokikban nem bíztunk kellőképpen. Nekünk volt egy olyan gyanúnk is, hogy az antibiotikumtól ugrottak meg az értékei ennyire.

Az új helyre vittünk friss vizeletmintát (ami nem volt kristályos), illetve vettek tőle vért. A kedve 2 nap után javulni kezdett, napról-napra élénkebb volt. A doki szerint ez a nagyon rossz véreredmény csak átmeneti lehetett, mivel Motyó állapota fokozatos javulni kezdett az infúzió előtti napokban. Vesekímélő tápot eszik. Egyelőre csak savlekötőt kap és energyvet cseppeket (azokról nagyon sok jót hallottam, olvastam). Érdeklődő, dorombol, játszik, szaladgál, ide-oda követ bennünket, “beszélget” velünk, hízeleg, háton négy lábát szétvetve alszik, eszik is (elég finnyás volt mindig is) szóval csak mértékkel falatozik, de kunyerálni mindig volna kedve. :) A viselkedése szinte a régi. 2 hét múlva megyünk újra vérvételre. A dokival telefonos kapcsolatban állunk. Szerinte az a fontos, hogy étvágya van-e és jó-e a kedve. Mivel jól van, így szerinte jó lesz ez.

Bocsánat a sok duma miatt! Köszönöm, hogy elolvastad!

2021. márc. 14. 20:31
 30/32 A kérdező kommentje:

Jó hír, hogy számottevően javult az állapota, bízom benne, hogy ennyivel le is tudtátok ezt a dolgot. :) Sokat számít, hogy van jó étvágya, ez nagyon fontos tünete egy betegségnek.

Kiváncsi vagyok a 2 hét múlvai eredményekre, írd majd meg nekünk is, a remélhetőleg teljesen normalizálódott értékeket :)

Amit leírtál a dokikról, sztem ők is olyanok, akik csak próbálkoznak, és vagy bejon vagy nem. Rengeteg ilyen van, elborzadva olvasom az állatorvosos Fb csoportban, milyen sztorikrol írnak, és sztem éppen emiatt is érdemes egyéb szakvéleményt is kikérni, nem szegyen ez sosem.

Az én cicám azóta is kiváló egészségnek örvend, jelenleg 10,5 éves hölgy, bár a Maine Coon cicák szerencsére elég sokáig elélnek.

Immun erősítőként izuletvédőt és vetri dmg-t kap kúraszerűen.

Jobbulást a cicanak! A lelki oldalát se felejtsd azért el, az enyém olyan időszakban lett beteg, amikor elég sok időt volt egyedül :(

2021. márc. 14. 22:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!