Háziállatként tartott macska körmeit mennyire tanácsos levágni tövig?
Tövig nem szabad!!!! Az nagyon fáj neki, mert ott már idegek vannak. Csak a tetején a világos részt szabad lecsippenteni.
Én nem vágom a körmüket, és az öt évük alatt még egyszer sem kaparták ki a szemem éjszaka. :)
Háziállatként?Azt nem tudom,mert nálunk családtagok és rendszeresen lecsípem a körmük hegyét.Néha nekiugranak a kanapénak,de én nem bánom meg kárt se tesznek benne.
Javasolnám,hogy első körben kozmetikába vagy orvoshoz vidd és lesd el,hogy mennyit szabad lekapni a körömből,mert amit te írtál az már felér egy karomtalanítási műtéttel(ami állatkínzás,de altatásban végzik már ha elvégzik)
Bent tartott cica körmét ajánlatos vágni azért mert ha "túlnő" akkor mindenbe ami textil bele fog akadni, és rossz nézni is ahogy próbálja kiszabadítani magát (függöny, póló, ágyneműhuzat, a nadrágod amikor az öledben ül, stb.).
Nem szabad "tövig" vágni, mivel a karom több mint fele erezett! Tehát ha abba belenyiszálsz akkor elkezd vérezni plusz a macskád úgy megharagszik rád hogy győzd kiengesztelni.
Ha fehér a karom akkor egyszerű dolgod van mert azt a részt szabad levágni ami világos "átlátszó fehér" ahol pedig sötétebb ott eres, tehát ahhoz ne nyúlj.
Ha fekete a karom (sötét színű cicóknál), akkor pedig ne rizikózz, hanem csak nagyon a hegyét csippentsd le, kb. 3 mm-t.
Mielőtt még elkezdenének ágálni ellenem hogy megcsonkítom az állatot; nem. Ettől még ugyanúgy tud mászni, körmöt élesíteni, lógni a függönyön (:D) kikaparni valaki szemét ha akarja (meg tudnám mutatni mit tud művelni az én macskám vágott körömmel is a kaparófáján csimpaszkodva). Nincs a karma eltávolítva, csak rövidebb egy picit.
Simán tűri / megszokja egyébként.
A bútorokban vágott körömmel is tud kárt tenni ha akar, szóval ha azt nem tudod tolerálni semmi esetre sem, akkor ne legyen inkább odabent cicád :). Annyira nem lehet egy macskának sem levágni a körmét hogyha akar, akkor ne okozzon vele kárt (és nem is szabad, mivel ez a "fegyvere" mint ragadozó állat, ettől megfosztani szerintem szörnyű dolog).
Meg lehet cicákat is nevelni, szoktatni szépen hogy ne bántsák a bútorokat, a szemedet pedig miért kaparná ki éjszaka? :) Nekem nincs egyetlen bútoromon sem karomnyom, és amikor legutóbb a tükörbe néztem, még mindkét szemem megvolt :)
Hát ha még ki is van este zárva, be tud surranni, mondjuk ha kimész wc-zni, vagy valami, észre sem veszed... amikor visszajössz, lefekszel, elalszol, rádmászik, álmodban fordulsz egyet, ráfekszel és ott a baj. A szemednek annyi, ha odakap.
Csak a körmük miatt utálom a macskákat. Lehet műtét kéne, csak akkor meg attól félek, elkezdi rágni a saját lábait..
Hát tövig ne vágd le, mert a macska körme is ugyanolyan mint az emberé, van amit le lehet vágni, és van amiben már erek vannak, tehát vér fut benne,ettől nő a cica körme!
Érdemes levágni, mert túl nőhet neki, akár belenőhet a talpába is.
A bútorok kaparása ellenpedig vegyé neki kaparófát, vagy cicabútort, és majd ott a szizállal bevont részen élesíti a karmait!
Műtét?! Tudod milyen fájdalmas az a cicának miután felébred az altatásból? Tudod hogy effektíve egy ujjpercet távolítanak el a karmaival együtt, tehát csonkítás, mintha neked leszednék egy lábujjadat. Nem tud utána ráállni sem! Tudod milyen következményei lehetnek annak ha a cicának eltávolíttatod a karmait? Beleőrülhet gyakorlatilag.
A kutyának sem húzgálod ki a fogait a bútorok vagy az arcod védelmében! A macska sem fog bántani téged amíg alszol, előbb fog elugrani előled hogyha esetleg rá akarsz fordulni álmodban.
A macska ha egészséges az idegrendszere és van rá lehetősége akkor a menekülést választja 100-szor inkább mint a támadást.
Ezért nem hallani olyanról hogy kóbor macskahorda rátámadna a járókelőkre.
A karomeltávolítás illegális Magyarországon!
Még sosem hallottam, hogy embernek kikaparta volna a szemét saját cicája.. Ezt a fóbiádat nyugodtan elfelejtheted!Együtt alszunk, de még sosem másztak az arcomba!
Én is vágom nekik, lehet venni állatos boltban kis ollót erre és Mecse kiválóan leírta a többit! Megnyomni a tappancsot, köröm kijön;figyelni az eres részt, nyissz! (Legjobb álmában, mint a gyerekeknél..)De valóban kaparófa, hogy ne a bútor lássa (annyira) a kárát.
Az állatorvosok 99%-a nem is vállal ilyen műtétet(hála érte)
Nem értem az aggodalmad!Én sok macskával alszom együtt és kölykökkel is akik még nem tudják maximálisan a házirendet,de az x év alatt soha nem estek nekem álmomban,megvannak a szemeim is :) Alaptalan a félelmed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!