A macskám állandóan az almába jár és mintha WC-nie kell. De nem jön semmi és most már vérzik is. Holnap visszük állatorvoshoz. Szerintetek mi lehet a baja?
Alsó húgyúti szindróma:
Ha csak húgycső fertőzés akkor mázlid van. :)
Mindenesetre ha máskor is kiújulna mindenképpen kérj egy vizeletvizsgálatot.
Nekem is ez volt a lánycicámnál, fél évig hordtam orvoshoz, mert folyton visszaesett. Aztán elvittem máshova ahol csináltak vizeletvizsgálatot, és kiderült hogy húgykő. Azóta jól van. :)
És én annyira szerencsétlen vagyok, hogy a másik cicám is húgyköves. Vele nem volt ilyen szerencsém, mert ő fiú, nekik sokkal szűkebb a húgycsövük, őt műteni is kellett.
Nekem egy 8 kilós vérmacskám van. Még a doki is csak védőkesztyűben mer hozzányúlni. Hát nem egyszerű neki gyógyszert beadni az biztos.
Én úgy szoktam hogy hanyatfektetem, a lábaim közé veszem, ráülök (persze nem a teljes testsúlyommal), lenyomom a gyógyszert a szájában ameddig csak tudom, majd összeszorítom a száját, hogy ne tudja kiköpni.
Egyszer két hétig kellett gyógyszerezni. Először még egész könnyű volt, de idővel egyre nehezebb lett, mert mindenféle cseleket talált ki. Pl felpöndörítette a nyelvét, meg ilyenek. de végül mindig sikerült valahogy, bár mindig nagy küzdelem volt. Egy a lényeg, nem szabad sajnálni.
Elég brutálisan hangozhat ahogy leírtam, de ő tényleg az átlagosnál jóval nagyobb és jóval erősebb macska.
Nem szeretnek kemény dolgokat egyben lenyelni, meg akarják rágni, viszont ha nem stimmel az íze, akkor kiköpik. Nálam az vált be, hogy kombinált fogóval óvatosan porrá törtem a tablettát és egy kettéhajtogatott papírcetlibe szórtam. A macskát fel kell ültetni az embernek kényelmes mellmagasságba és hátulról két ujjal átfogni a fejét. Hüvelyk és középső ujj a szája sarkainál a bőrt egy kissé erősebben benyomva a fogak közé. Ettől ösztönösen szép nagyra eltátja a száját a cicus. Szoktam nekik nyugtatólag mondani, hogy "No mondd szépen: Á!" :)
Mivel a fejét a tenyeredtől hátrafele nem tudja kivonni, a macsek teljesen mozgáképtelen. Harapni nem tud, mert saját húsába nem akar és nem fog megkarmolni sem, mivel a szemét is kiárnyékolja a kezed.
Eközben bal kézzel a vályú alakra hajtott papírról a gyógyszert szépen a szájába tolod. A keletkező szájnyitási reflex miatt képtelen lesz a nyelvét felemelni, vagyis a port a nyelvre rá tudod önteni.
Ezután fontos, hogy mit teszel! Egyik lehetőség, hogy fogsz egy vékony vízsugarat kibocsátó viráglocsolót és a szájpadlásra célozva egy kisebb spriccel kiváltod a nyelési ingert. Ezután fejét elereszted és simogatással rögtön megnyutatod. Símán le szokta nyelni, semmi se megy mellé! A másik lehetőség, hogy szárazon nyeleted le vele, de et kevésbé szokta szeretni. Ilyenkor ahogy elereszted a szájsarkot, azonnal össze kell szorítani a pofáját és fél perc, egy perc után lenyeli. De vigyázni kell, mert néha kamuzik és ahogy elereszted, a por egy részét kiköpi... :) Nekem a vizes technika vált be egy pumpás viráglocsoló formájában. A harmadik nap után a macsek annyira tudta a dolgát, hogy gyógyszerezési időben a locsoló körül somfordálva és nyervogva kérte az adagját. Amíg egész tablettákkal próbáltam ökörködni, addig ilyen nem volt. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!