A cicáknak jó a normális tehén tej vagy vegyünk nekik cicatejet? Ti mit gondoltok?
Soha nem adtam még a cicámnak tejet.
Azt pedig hogy a tiéd laktózérzékeny-e úgy tudod kideríteni, hogy adsz neki tejet és nem fosik akkor nem az, de ha fosik akkor ne adj neki
Rengeteg macskánk volt már, picik is, nagyok is. Mi sosem vettünk nekik cicatejet, mert itt nálunk (vidéken) csak pár éve lehet kapni, másrészről nem is volt rá szükség soha.
A kicsiknek is rendes, dobozos tejet öntök, semmi bajuk. 3 szomszédunk is rendes tejet ad a cicájának és a nagymamám és a legtöbb ismerősöm is. Azért érdekes, hogy pont a nem laktózérzékeny cicákat sikerült beszereznünk... na mindegy. (Ez így összesen a mi régi cicáinkat és az ismerősökét is beleértve, közel 40 macska!)
Én odafigyelek a cicáimra, sosincsenek felfújódva, nem hánynak, nem megy a hasuk és jól érzik magukat. Szerintem adhatsz neki rendes tejet (mi is tehéntejet veszünk, bolti zacskósat, dobozosat, a házit mi nem szeretjük), de ha úgy látod, hogy megviseli őket, akkor válts cicatejre. Persze ez mindenkinek a saját döntése és felelőssége, van aki nem meri megkockáztatni és elméletileg az is lehetséges, hogy egy cica annyira laktózérzékeny, hogy rögtön az első alkalom után elpusztul... De ez meglehetősen ritka. Általában csak felfújódnak, sokat szellentenek, esetleg hasmenésük van vagy kedvetlenek, mert fáj a hasuk.
De nálunk még sosem volt ilyen probléma, sőt régen előfordult, hogy az anyacica pár napra elkóborolt és én etettem a pici cicákat, még a szemük sem volt nyitva, szemcseppes tubusból adtam nekik langyos dobozos tejet napokig. Semmi probléma nem volt.
A macska, bár szereti a tejet, nincs rá szüksége, és bizony f0sik is tőle. Mivel a macska ragadozó állat, a szervezete elsősorban a fehérjét (hús, tej, tojás, hal, sajt) tudja hasznosítani. Ezért eszi szívesen a tejtermékeket is, viszont teljes húseledellel az egész fehérjeszükséglete kielégíthető, e mellett nem szükséges neki egyebet adni.
A tej az nagy táperejű koncentrátum a csecsemők számára, amíg a fogazatuk ki nem nő, és képessé nem válik teljes értékű táplálkozásra. A tehén egy kérődző állat, a teje a borja számára értékes elsősorban. Egy kérődző és egy ragadozó emésztése meg merőben eltérő. Az emberek nagy része is érzékeny a tehéntejre, nem tudja úgy hasznosítani, mint "akinek készült", a borjú.
Elvileg nem jó nekik a tehéntej.
Gyakorlatilag elég ritka hogy bajuk legyen tőle.
Ez olyan, amint amikor te gyorséttermi kaját eszel. Tudod hogy nem egészséges, de jó esetben semmi bajod nem lesz tőle (hacsak nem állandóan azt eszel).
Én laktózmentes tejet szoktam adni nekik. Nagyon szeretik. Az 1l-es doboz annyiba kerül, mint a kis 2dl-es whiskas cicatej.
Plusz a laktózmentesből te is ihatsz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!