A szomszédom macskája (szerintem) rühös. Nem akarja
elvinni dokihoz. Mit csináljak?
2012. jún. 13. 20:20
Javasold neki, hogy kérjen segítséget állatvédő szervezettől. Ha Pest környékiek vagytok, pl. a NOE-től.
2012. jún. 13. 20:45
3/10 A kérdező kommentje:
tuti nem hívom ki, mert úgyis tudja hogy én voltam és nem akarok magamnak se bajt!
4/10 A kérdező kommentje:
sajnos messzi vagyunk nagyon Bp.-től. Itt a környéken csak gyepmesteri telep van...
A probléma csak annyi, hogy a rühösséget kötelező gyógyítani mivel ember is elkaphatja. Próbáld meg rábeszélni az állatorvosra, az ránézésre megmondja és az nem kerül olyan sokba + ír fürdető gyógyszert is, az se egy nagy kiadás. Nem gyógyítani nagy felelőtlenség, a környék összes macskája elkaphatja + mint említettem emberek is megbetegedhetnek tőle. Ha nem viszi el és valaki meglátja így vagy valakit megfertőz abból is baj lesz és az többe fog kerülni - ezt nyugodtan mond meg neki, hátha hat rá.
2012. jún. 14. 06:36
6/10 A kérdező kommentje:
mondtam én már neki mindent, de azt mondta akkor inkább kiviszi a határba és ott hadja... meg is tette csak a macsek visszament...
Lehet kapni rühösség ellen olyan fiolákat, amiben a hatóanyagot 1 l vízben kell feloldani. Én ezt egy olyan fújókás üvegbe rakta, mint pl. a hajvégápolószer spray üvege. Ezzel ha fújsz a macsekra, ha a közeledbe tud menni, akkor pár nap múlva elmúlik, és senkinek nem lesz baja. Én már ezt csinálom egy ideje a miénkkel, állatorvoshoz csak egyszer vittem és erre írta fel ezt a szert. Azóta csak befújom a nyakát, ha kezd előjönni. Csak arra figyelj, hogy szembe ne kerüljön. :)
2012. jún. 14. 21:36
8/10 A kérdező kommentje:
köszönöm, de mi ennek a szernek a neve? meg tudom valahogy szerezni állatorvos nélkül?
Neostomosan oldat, és állatorvosi vény nélkül kapható az állatpatikákban, jobb helyeken 1 ampullánként is.
[link]
Másfelől azért alapvetően más rühatka okozza a macska rühösségét, és másfajta az emberét, nagyon ritka a keresztfertőzés... szóval első sorban a többi macsekra veszélyes.
2012. jún. 15. 02:33
Látom, hozzánemértőék megint pontozgatnak...
Szóval a macska rühösségét a notoedres cati v. cynotis nevű rühatka okozza, az ember rühösségét meg a Sarcoptes scabiei nevű, de további jó parázást és pontozgatást, akinek inge...
És természetesen a cicát attól még gyógykezelni kell, vagy az említett vény nélküli szerrel hetente, néhányszor ismételt bepermetezéssel vagy lemosással, vagy - súlyosabb esetben - az állatorvos által javasolt szerrel, pl. selamectinnel. (Stronghold csepp), amely viszont receptköteles:
[link]
2012. jún. 15. 15:25
Kapcsolódó kérdések: