Miért reagál olyan viccesen a macska ha madarat lát?
Többször észrevettem, ha madarat lát, elkezd gyorsan "beszélni". Nem nyávogásról van szó, habár lehet ezt is oda sorolják, de nagyon vicces és gyors hangokat hallat.
Mire gondol ilyenkor a macska, hogy ilyen hangot ad ki?
Utánaolvastam:
"A macskák csipogó, csiripelő hangokat hallathatnak a zsákmány megfigyelése közben, illetve abban az esetben, ha az iránta való érdeklődésüket szeretnék kifejezni a közelben tartózkodó ember számára. Amennyiben a jelzés az elérhetetlen zsákmánynak szól, jelenthet fenyegetést, frusztrációt vagy a madár (esetleg annak zsákmányául szolgáló állat, például egy kabóca) hangjának utánzására tett kísérletet is.[7] Az állati viselkedéskutatók arra az álláspontra jutottak, hogy ez a magatartás egyfajta próba, a segítségével az állat gyakorolja a vadászatot. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a hangképzés gyakran olyan harapó mozgással társul, mely ahhoz hasonló amivel a macska végez az áldozatával, annak nyakcsigolyái közé mélyesztve szemfogait. A csiripelés egyik változata üdvözlési célt szolgál. Ezt a hangot a tigrisek is használják."
Szóval a vadászathoz kell neki. :)
Érdekes, mert az én cicám világ életében szobacica volt, lakásban is született, életében nem látott még közelről, csak az ablakból zsákmányállatot. Mégis csinálja. Hihetetlen, mennyire erős az ösztönük. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!