Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Nőstény cica ivartalanítás...

Nőstény cica ivartalanítás után mindenképpen kell az a gallér?

Figyelt kérdés
Ma ivartalanították, de mióta kezd magához térni, már végig kúszta a szoba minden zugát és láthatóan nem viseli rózsásan a gallért. Volt olyan gazdi, akinek a cicája nem kapott? Esetleg lehet rá ruhát adni a gallér helyett? Vagy akkor nem szellőzik a seb? Mi lenne a jó megoldás?

2012. márc. 24. 16:41
1 2 3
 21/24 miramare4 válasza:
Nekünk egy hónapos kinlódást okozott az, hogy NEM TETTÜK FEL A GALLÉRT. Kb. 3-4 napig volt a kb. 6-7 hónapos cicalány gallér nélkül, ez alatt többször nyalogatta a sebet. (Ezzel fertőtleníti, mondtuk.) A seb hátsó részén kinyalogatott 1 varratot - újra állatorvos, antibiotikum, utána: gallér állandóan. Ennek ellenére még kiestek varratok a fiatal, puha bőréből, 1 hónapig kellett gallért hordania, mire begyógyult teljesen a seb. És nem is lett szép a sebhely! Nem egyformák a cicák. Kevésbbé zavarta a cicát a gallér, amikor a nyakához érő szegélyt körben leragasztottuk, két rétegben, textil sebtapasszal.
2013. aug. 19. 20:28
 22/24 dori134 válasza:

Nagyon régi bejegyzéseket látok, de leírom az én 7 hónapos nőstény cicám ivartalanítását, én is itt próbáltam választ keresni a gallér problémákra.

Pénteki napon ivartalanították, aznap este végig felügyeltük, csak akkor kapta meg a gallért,amikor már teljesen magához tért. Ezt követő 2-3 napon kikelt magából, szinte földhöz vágta magát, így nem volt mit tenni, más megoldás kellett. Neten elkezdtük nézni,milyen műtét utáni védőruhák vannak, nagyon nehezen lehet találni, a legolcsóbb is 5-6.000 Ft volt, ennél csak drágábbat találtunk. Felhívtuk az orvosunkat, aki mondta, hogy van náluk is 1500 Ft-ért cica védőruha. Megvettük, és amikor feladtuk rá, mintha kicserélték volna,teljesen nyugis lett. Egy hátránya van, hogy vannak cicák akik harapdálják és tépik a ruhát, (mint a miénk is) szóval vigyázni kell, ha nem felszívódó a varrat, ki ne tépkedje magának. Mivel ő sajnos tépte, így felváltva vészeltük át ezt a 10 napot, amikor dolgoztunk gallér volt rajta, amikor otthon voltunk akkor ruhát adtunk rá. Ezt a megoldást tudom ajánlani azoknak a cicáknak, akik extrán rosszul tűrik a gallért. A ruha nálunk 1x használatos volt, mert tiszta lyuk mindenhol, de a varratok egyben maradtak. Emellett fertőtlenítést is ajánlok napi 2x legalább. Ma megyünk varratszedésre vele.

Kitartást mindenkinek, aki ivartalanítás előtt áll a cicával, csak ezt a pár napot kell átvészelni és felügyelni a cicát, hogy a későbbiekben ne legyen gond.

2015. jan. 19. 13:27
 23/24 anonim válasza:

Leírom én is, hogy oldottuk meg ezt a dolgot, remélem segít másoknak.

Lánycicáknál:

A nagyon profi dokink szerint a ruha jobb, mint a gallér (!)

Vannak műtét utáni védőruhák, de későn tudtuk meg, nem volt idő megrendelni, ráadásul kb. csak 15 000 Ft-ért láttam.

Úgyhogy vettünk gallért a dokinál, ami az egyik macskát kikészítette, másfél nap alatt is mindennek nekiment szegény, és nagyon ideges volt, hogy nem tud még mosakodni se. A másik macskára nem tudtam jól feltenni a gallért, sokszor levette. (A gallért akkor tettük fel, amikor a macskák elkezdtek szédelegve mosakodni, előtte felesleges.)

Amikor nem bírtam nézni a cicu szenvedését, megkérdeztem meg a dokit, hogy miért fontos ennyire a seb védelme?

- Nehogy a cicus kárt tegyen magában. Amíg a varrat bent van, mindenképp védeni kell a sebet.

Ha eléri a sebet, biztosan fogja nyalogatni

-> eközben a kis érdes nyelvével megkarcolhatja.

-> Ettől viszketni kezd

-> ezáltal egyre jobban vakarja/tépi

-> amitől kisebesedhet a bőre, kitépheti a varratot, felszakadhat a seb.

A műtét után az állatorvos mutatott pár kivágott zoknit, ami jól védi a sebet, csak kicsi lett volna a mieinkre, de mondta, hogy pamutharisnyából akár vághatunk is. Miután a gallér nem vált be, neki is láttam.

Kisebb macskákra nyugodtan lehet puha zokniból.

Mire figyeljünk:

- Az a lényege, hogy ugye a testet takarja, kell egy lyuk a fejnek, meg négy a lábaknak.

- Olyan anyagból legyen, ami szellőzik.

- Ne legyen túl szoros, se túl vastag. (A méretet több harisnya kárára tudtam csak kitapasztalni.)

- Nyak alatt körbe kellett varrnom (viselés közben, mivel a harisnya nagyon nyúlik, levéve nem tudtam a méretet. Párom fogta le a cicát, míg óvatosan nagy öltésekkel varrtam a ruha nyakát.)

Varrás nélkül a ruha teljesen hátracsúszott, és egy idő után le is tudták volna venni. A napok teltével egyre inkább bomlott a harisnya, viszont gyakorlatilag egy hete tart.

- Ha esetleg varrjuk nyaknál, lábaknál, ott is nagyon figyeljünk, hogy ne legyen túl szoros.

- Érdemes a sebet naponta megnézni, hogy szép-e (nem púposodik nagyon, a varratok megvannak, nem sebesedik. Ha gond van, azonnal hívjuk az állatorvost.)

- Javasolt a körömvirágteával való kenegetés (szerintem a seb mellett csak, de sajnos ezt nem tudom), lehetőleg virágos hajtásból készült teával.

- Érdemes a gyorsabb gyógyulás érdekében lézereztetni a műtéti sebet az állatorvossal, ha van rá lehetőség.

- A varratszedés ideje, ha jól tudom, 7-14 nap – az állatorvos dönti el és csinálja.

Kandúrnál:

Másik dokinál voltunk még korábban. Fél óra alatt kész lett, nem kellett neki védőruha, se gallér. Hagytuk, hogy nyalogassa a sebet – nem mondta az állatorvos, hogy nem szabad. Nem is lett belőle baj, de nem vagyok benne biztos, hogy ez volt a helyes mód.

2017. febr. 11. 22:52
 24/24 anonim válasza:

A tökéletes megoldás a PÁRNAGALLÉR.

Netről rendeltem, ez egy lyukas fánk formájú puha párna, amit a cica nyakára kell húzni. Az én macskám kifejezetten szereti, megnyugszik amikor ráteszem, egyből abbahagyja a kényszeres mosdást, a fejét kényelmesen a párnára hajtja és mosolyogva elalszik. Szintén kényelmesen tud benne enni, inni és remekül lát oldalra, így semmin sem stresszel. Csak a járásban zavarja picit, úgy lépked, mint egy modell a kifutón, vagy mint egy ló díszlépésben, nagyon elegáns:D

2022. júl. 29. 13:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!