Lesz egy kis cicám mit vegyek neki? mi kell?
Ha kinti-benti cica lesz, akkor egy chip (állatorovs ületi a bőre alá, nem drága) sem árt! Remélem nem fog eltűnni.:)
Ha egy cicád van, érdemes inkább alutasakos (eleinte kölyök ennivalót) venni, és napi 2-3 alkalommal etetni. A konzervet nem mindig eszik meg, de legalábbis jobb ha az étrendje - az egészsége miatt- változatos. Csakúgy mint az embereknél. Nagyobb cicánál már lehet neki kint száraz eledel az étkezések között (a macska tud mértéket tartani), friss víz (naponta cserélve!) mindig legyen kint neki!
Én legelsőnek egy megbízható, közelben lévő állatorvost keresnék a helyedben!!! Egyrész azért, mert oltásokra lesz szüksége (majd kap egy kiskönyvet, amibe bele lesz ragasztva mikor mit kapott meg), az orvos majd mondja- de Te is megkérdezheted Tőle - hogy mikor kell vinned. Eleinte többszőr, aztán majd elég lesz évente (féreghajtót kap, meg a védőoltást! ez kell neki, hogy egészséges maradjon, és jó sokáig veled legyen).
Lehet, hogy magától nem lesz kijárkálós,(én estére biztos bezárnám a házba,bár én ki se engedném! A benti cicák általában tovább élnek, nincsenek annyi veszélynek kitéve) ezért mindenképp szerezz be alomtálcát, almot (olyat, amin azt látod a külső csomagoláson, hogy összeáll benne a vizelet (könnyebb tisztítani, és nem lesz büdös!) pl.: mulit fit bio fresh 20kg csomagban, 3eFt, nagyon sokáig elég. De rengeteg jó minőségű van. A fehér/átlátszó köveset nem ajánlom, leülepszik az aljára a pisi (nem áll össze kis csomókban), nem lehet kitakarítani. Naponta minimum (pl, reggel, este) takarítani kell, különben nem fog belemenni.
Amit itt írt még vki, hogy mindenképp tedd biztonságossá a lakást. Éles tárgyakat tedd el, vázákra vigyázz (a cica mindenhová felugrál), arra is figyelj, hogy nehogy véletlenül bezárd valahova (mindenhová bemásznak). Ne hagyd hogy vezetéket/szobanövényt/ mérgező dolgokat rágcsáljon (minden játék neki). Pl a testvéremnek az egyedül hagyott (dolgozni ment) cicája valahogyan feltekeredett a szétnyitható kötélfüles szennyestartó kötél füle a lábára. Gondolom játszott. Nem tudott kimszni belőle, pánikba eshetett. az is lehet, hogy órákon kersztűl a lábára volt tekeredve a szinór, mire hazaért. A lába bedagadt, folyton nyávogott - fájdalmai voltak - a lényeg, hogy kb 1,5 hónapig jártunk vele szinte napi intenzitással orvoshoz. a duzzanat lelohadt, és lett a lábujjainál egy hatalmas tályog! Folyton vérzett. Majdnem le kellett vágni a lábát. De szerencsére úgy hogy naponta vittük az orvoshoz kb 1,5 hónapig megúszta annyival, hogy a kislábujja, előbb a körme, aztán a perc egyszerűen leesett. Azóta jól van, benőtte a szőr, nem is látszik.
Ezzel a kis történettel azt akartam érzékeltetni, hogy mindenre oda kell figyelni. A lehető legbiztonságosabbá tenni számára a házat/lakást.
Ne hagyj elől nylon zacskót (megfulladhat tőle), se papírt, átdughatja a fejét a fülén és pánikba esik ha nm tudja kihúzni. Ne tudjon olyan helyre bemnni ahonnan nem tud kijönni, mesérülhet, fennakadhat. Ne tart élő virágot, növényt, mert a legtöbb mérgező rájuk nézve. Ne adja neki csontot főleg szilánkosan törőt! panírozott dolgokat, túl hideg étlet. Ne hagy elől ékszert, vagy olyan apró dolgokat, amit lenyelhet: pl gyöngysort, amivel amúgy szeretnének játszani. Szertik pl a méheket vadászni, de rájuk nézve is veszélyes lehet a csípése!
Mindig mindent jól ellenőrizz mielőtt elmész otthonról! Ne hagyj elől kést, az asztal szélén poharat stb stb.
Ha meglesz a cica, nyomás vele dokihoz. Felveszik az adatokat, mond hogy új gazdi vagy, ő is fog tanácsokat adni, átnézi a cicát, megkapja az első oltást.
De a lényeg, hogy foglalkozz vele, mert érzik és igénylik a szeretetet, és Te is észreveszed, ha vmi baj van (másképp viselkedik). Minden nap játsz vele pl vegyél egy pálcát, aminek a végén kis tollak/bojt van, és mozgasd neki, imádják és potom áron kapható.
Amúgy nincs sok gond a cicákkal, a napjuk nagy részét alvással töltik. És nagyon jó haza jönni hozzájuk, bújnak és dorombolnak.
Jah, igen. A "macska alom az első időben, mígnem szoba tiszta..". Ezt nem tudom ki írta, de a cica az elejétől kezdve szoba tiszta! Ami azt jelenti, hogy a macska alomba végzi a dolgát, mint mi a Wc-be. Ez egy veleszületett ösztönös tulajdonsága ennek a fajnak. Nem kell tanítani.
Nagyon kevés cica képes rászokni a mi wécénkre, bár igaz, hogy volt már rá példa (de az sem rendszeresen tette). Vagy nem tudom, mire gondolt a "szoba tisztaság" alatt.
Esetleg azt, hogy kikéreckedik mint egy kutya, ha vizelnie kell? Én nem hallottam még ilyenről. És ráadásul ha bent van alom, és megszokja hogy van, nem fog átállni "egyszercsak hopp" a kint végezd el a dolgodra. Nem kutya.
Szemetes zsákot.
Na viccet félretéve,egy macskáról van szó.Van,ahol egy ember nem kap meg ennyi mindent,erre Ti meg egy retkes abszolút pótolható állattal törődtök ennyit.
FONTOS!
A cicáknak - a közhiedelemmel ellentétben nem szabad tehéntejet adni (laktózérzékenyek, erős hasmenésük lesz tőle, és kiszáradhatnak). A Fressnapf-ban kaphatsz cicatejet.
Alomból a Lidl-ben kapható nem jó! Nedvesség hatására úgy összeáll, mint a beton, vésővel kell az alomtálcából kiszedni.
Amúgy a rosszmájú megjegyzéseken túl mindenki nagyon jó, megszívlelendő tanácsot adott! :)
Nekem 7 cicám van, de az se sok! :)
Teljen sok-sok örömetek egymásban!
Ez a tejivós dolog tényleg igaz, sajnos. A tehéntejtől hasmenésük van. Benti cicának tényleg ne adj, mert az alomtakarítás, az júj... kintinél sem ajánlott, csak ott szerintem nem túl vészes az ürülék-ügy (ha havonta egyszer vagy ritkábban odaöntesz neki fél deci tejet, vízzel hígítva és szívesen felnyalja).
Az állatorvos fontos. Nem csak azért, hogy a cicád ne legyen beteg - hanem azért is, mert felelős macskatartó 1) tudja, hogy a bolhák/kullancsok/tetvek/galandférgek az emberre is veszélyt jelentenek, főleg a kisgyerekekre.
2) nem akar fölösleges szaporulatot. (nem csak a nőstényekre kell vigyázni. a kandúrok gyártják a kölyköket, igazából. nekünk mindig herélt kandúrjaink voltak - a szomszédnak sem csináltunk kiscicákat, felelősségteljes dolog ez.)
A cukorpapíros ötlet annyiban igaz, hogy egy kinti cica több dologgal foglalja le magát. A bentiek jobban unatkoznak, mint a kintiek. Ergo változatos játék kell nekik. Egy kinti lehet, hogy megelégszik némi madzaggal és egy papírgalacsinnal, mert egyébként legyeket és szöcskéket fogdos napközben. De a bentinek ennyi nem jó. Unalom, rabság, bezártság.
És mi mindig olyan lapos, ételfutáros műanyagtálkából etettük, itattuk a cicákat. Mert lehet abban is. Mert olcsó, egyszerű dolog felhasználni meglévő tálakat. Ez nem rossz megoldás, nem rosszabb, mint egy spec. erre szánt kerámia- vagy fémtálka. Ha beteg, még jól is jön, mert eldobható, jöhet egy másik, nem kell tisztítani.
A fém/kerémia viszont nem csúszkál, amikor eszik belőle a cica. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!