Hogyan szokassam le a kaparásról, és a verekedésről a macskámat?
van egy cicám,3 hónapos,és van kaparófája,meg minden játéka,mégis a tapétát marcangolja,s kicsit idegesítő,egyáltalán le lehet erről szokatni,és hogyan?
A másik kérdésem még:Verekszik8játszik),de kicsit durván erről is le szeretném szokatni,hogyan lehetséges ez?
nem lehet tudtommal:/ezt szokta meg...
én is kicsit keményen játszottam a macskámmal amikor kicsi volt,nagyon meg erősödött,ehhez szokott hozzá,nagyon durva amikor játszik:P
Remélem tévedsz,nem akarom az életem heges kézzel leélni:D,ha látnád milyen karcolásos vagy milyen a kezem:D
macskakaparásos!:D Amúgy köszi a választ:D Jöhet még.
Nincs megindulva a tapéta? Mert a ficegő tapétadarab iszonyatos vonzerő egy macska számára. Próbáld a legkevésbé érdekessé tenni a tapétát. Szedj le minden lelógó darabot, kenj a környékére vickvaporub kenőcsöt, vagy valami citrus illatú cucccot, ezeket utálják. Végső esetben mondjuk alufóliával lefedheted egy időre a kedvenc részüket. Akárhányszor kaparja, határozott NEM felkiáltással kapd fel a cicát, és vidd a kaparófához. Mutasd meg neki hogy használja, állt a kaparászás hangja őket is kaparásra serkenti. Akárhányszor használja a kaparófát, dícsérd meg (a mieink már másfél évesek, mégis minden alkalommal megdícsérjük őket, nem is kaparnak mást)
A kaparófát macskamentával vonzóbbá teheted.
A kérdésed második felére egy másik válaszomból idéznék:
Ebben a korban egy kismacskának a testvéreivel való játék a mindene. Ez öszötnösen jön, így készül fel a felnőtt életre, így tanul meg vadászni, a többi macskával való viselkedést, a hiearchikus sorrend kialakítását. Ha ilyenkor nincsen másik macska akivel ezeket a (sokszor durva) játékokat tudná játszani, akkor jönnek itt is többek között azok a kérdések hogy " agresszív a macskám mit tegyek?" meg "a macskám játék közben bedurvul, sokszor harap, rátámad a lábamra" stb, stb.
Tehát ez öszötönös dolog, és "leszoktatni róla" igencsak nehéz lesz. Mindenesetre soha ne használd a kezedet játék közben, úgy értem ne tekintse a macska a kezedet játékszernek. Ne "dögönyözd", ne incselkedj vele, ne húzogasd előtte az ujjaidat zsákmányállatot imitálva, mert akkor annak is fog tekinteni. Utasíts el minden ilyenféle játékot, a játékhoz mindig valami "eszközt" használj, szőregeret, papírgalacsint, plüssállatot, amit jól "el tud verni". De a legeslegjobb persze egy másik macska jelenléte...Azt hinné az ember hogy dupla annyi gond, pedig pont hogy feleannyi. Sokkal jobban szocializálódnak, és kiegyensúlyozottabbak ha ketten vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!