Pisilés/kakilás gáz! Hogyan szoktassam le?
Egy éves bombay/egyiptomi mau keverék macskám minden földön/szekrény tetején/bárhol máshol hagyott törölközőt/ruhát lepisil és/vagy lekakil... Hogyan tudnám leszoktatni, illetve mi lehet a probléma?
Amiket már ellenőriztem:
Alomtisztaság (lassan már naponta cseréljük)
Alom helye (mióta nálunk van, minden rendben volt vele)
Amiket már próbáltam:
Orrpöckölés
Popóra csapás
Tapsolás
Hangos zaj, kiabálás
Vízzel fröcskölés
Nagyon kérlek, segítsetek, mert lassan már ott tartok, hogy a menhelyen gondolkozom, pedig nagyon szeretjük a cicát, de így képtelenség élni...
Előre is köszönöm a segítséget.
Tessa
Végül is, mindig egy bombay/egyiptomi mau keveréket szerettem volna. ^_^
Szóval, ha már mindent megpróbáltál, gondolj rám.
De amúgy. Milyen nemű, mennyi idős?
És ezt mostanában kezdte, vagy mindig is megvolt?
Három dolgot is feltételezek,
először is, hogy már nem is annyira kislány, és akkor territórium megjelölésnek tűnik,
vagy hogy nem tetszik a szaga - mosópor váltáson gondolkodtál már?
A harmadik is inkább túlzott dominancia, vagy/és fusztráltság gondnak tűnik. Más gond nincs vele? Emberek lábára vadászás, túl durva játék?
(Szép rajzok. Saját készités? ^_^)
Talán januárban kezdhette, akkor még csak a szennyestartó volt "célpont", azóta be sem merem engedni a fürdőbe, mert fél perc alatt képes "elárasztani" a szennyest...
Mosópor és öblítő váltás is volt már azóta többször, így arra nem gyanakodnék, durván soha nem játszik, még apró korában bele-belelendült párszor, de nem hagytam, egyébként a viselkedésével nem sok gond van, bár csak rám hallgat, de amennyire olvastam, a macsok amúgy is egygazdások (első macsek, egyébként kutyás vagyok :D).
Problémaként tudnám még említeni a felmászkálást, bútorokon való karomélezést, de egyrészt ennyire nem vagyok "kukacos", másrészt ha rászólok lejön/abbahagyja. A nagyobbik macskával néha összekapnak, de ez normális, nem?
...és hopppsz, elfelejtettem, pedig nyilván fontos: ivartalanítva lett a drága pár hónapja, rendesen megszenvedtünk vele :S
A rajzokat pedig én csináltam, úgyhogy nagyon köszönöm a bókot :)
Igazából, nem normális, ha összekapnak a nagyobbik macskával. Mármint ha az összekapás alatt ugyanazt értjük - nem egyszerű csúnyább nézést, mancsfelemelést.
Szóval, fontos adalék, nem egy szem macska. Akkor viszont, gondolom, ha rossz helyre wc-zik, leszidjátok.
És ezzel egyfajta pozitív megerősítést is kap, mert akkor vele van foglalkozva.
Igazából nincs instant receptem a dologra, mert először is a rossz beidegződést kell megtörni, leginkább azzal, hogy nem foglalkozok azzal, amit csinál. Ezt nehéz megállni, de ez, amit csinál, egy „Itt vagyok!” jelzés, nektek, és a nagyobb macskának.
Még valami. Kaparófa beszerzése, és a bútorok rombolásának nem hagyása - mivel azok a ti bútoraitok, nem az öve, és nem szabad, hogy azt gondolja, hogy a lakás az ővé, mert akkor azt hirdeti is. Kell hogy tudja, hogy „ő vadászhat a ti territóriumotokon, és csak mert jókedvetekből megengeditek.”
Szóval, egyrészt van az hogy a figyelmeteket akarja felhívni, ezzel a végül is hatékony, de… :) módszerrel, másrészt, „túlságosan otthon érzi magát”, nem jó értelemben.
(Igen, a macskák bonyolultak. Nagyon. :)
(Instant recept: mozgásérzékelős légfrissítő (lehetőleg valami citrom/narancs) a problémás helyekre, és az alufólia letakaráshoz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!