Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mi történhetett a cicánkal ?...

Mi történhetett a cicánkal ? Mitől változott így meg a viselkedése ?

Figyelt kérdés
6 éves ivartalanított hím kinti cicáról van szó. Úgy tudnám röviden jellemezni hogy ő egy nagyon szelíd, bújós, dorombolós cica. El szokott kóborolni kisebb nagyobb távolságokra a szomszédokhoz de ha hívom azonnal rohan bárhol is legyen, ha meghallja a hangom mindig oda rohan és folyamatosan követeli a simogatást. Be szoktam engedni a házba is időnként 30-40 percre, olyankor mindig lefekszik és nyugodtan el van. Most viszont egyik napról a másikra fura,távolságtartó,barátságtalan lett a viselkedése. Ha hívom nem jön, ha enni adok neki megeszi az élelmet és tovább áll, a házba nem akar már be jönni, ha be is hozom, megy az ajtóhoz hogy ki akar menni. Simogatás alatt már nem dorombol, fura, ijedt a viselkedése, mintha idegen lennék a számára. Tegnap előtt kezdődött ez az egész, aznap sántán kullogott. Azt feltételeztem hogy össze verekedett egy macskával, vagy bántotta valaki. Megtapogattam, megnyomogattam minden csontját ahol csak tudtam hogy van e valahol neki törés vagy zúzódás de teljesen egészséges és rendben van. Már a járása is tegnap meg ma rendben volt. Mi lehet akkor a gond ? Mi történhetett vele ami kiváltotta nála azt hogy tegnap előtt sántán járt illetve ezt az egész viselkedést amit tanúsít ? Vigyem el állatorvoshoz ? A járásával,mozgásával már nincs gond. A viselkedése az ami engem aggaszt, nagyon fura, idegen, félős lett.
tegnap 18:09
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Beteg. Vidd el, igen.
tegnap 18:29
 2/9 anonim ***** válasza:
27%
Trauma, megerőszakolták, vagy az agyát megtámadta valami kórság.
tegnap 18:33
 3/9 A kérdező kommentje:
Mióta a leírt problémák jelen vannak, azóta mindennap adom neki a vetri dmg-t. Nem tudom ezzel mennyire járulok hozzá a felépüléséhez... Mindenesetre holnap állatorvos véleményét is ki kérdezem, csak első körben azért írtam ide ki a kérdést hogy ha egy minimális információhoz is jutok hogy mi lehet a cica baja már annak is örülnék.
tegnap 18:41
 4/9 anonim ***** válasza:
28%

Hat semennyire, ha normalisan kezelni kene a gondjat.

A viselkedese alapjan en pl lazra minimum tippelnek (gyanus a hogy nem akar bemenni, tavolsagot tart, ilyenkor a huvosebb helyeket keresik).

De nyilvan nem tudni, ezert kell az orvos.

tegnap 18:55
 5/9 anonim válasza:
26%

Ezt válaszolta a chatgpt:

A cicád viselkedésének hirtelen megváltozása többféle okból is történhetett, főleg, ha korábban szelíd és bújós volt, most pedig távolságtartó és ijedt lett. Az alábbi lehetőségeket érdemes átgondolni:

1. Trauma (fizikai vagy lelki)

Ha egyik napról a másikra kezdett sántítani, akkor lehet, hogy valami (pl. egy másik macska, kutya, ember vagy jármű) megtámadta vagy elütötte, még ha nem is látsz külsérelmi nyomot.

Egy verekedés során is érhette olyan ütés, amelynek nincs látható nyoma, de fájdalmat vagy sokkot okozott.

2. Mérgezés vagy mérgező anyaggal való érintkezés

Bizonyos mérgező anyagok (pl. rovarirtók, vegyszerek, patkányméreg, egyes növények) idegrendszeri tüneteket okozhatnak, amelyek között lehet viselkedésváltozás is.

Ha a macskád evett valami szokatlant, ez okozhatja az ijedt vagy zavart állapotot.

3. Betegség vagy fájdalom

Ha sántított, lehetett egy kisebb izomhúzódása, ficam vagy rejtett sérülés, amely miatt most még mindig fájdalmat érez.

Macskák gyakran rejtik a fájdalmukat, és lehet, hogy még mindig nincs teljesen jól.

Fogfájás, belső gyulladás vagy fertőzés is okozhat hirtelen távolságtartó viselkedést.

4. Pszichés trauma vagy ijedtség

Lehetséges, hogy nagyon megijedt valamitől (például egy nagy zajtól, egy másik állattól vagy egy durva emberi beavatkozástól).

Ha valaki megijesztette vagy bántotta, akár egy erősebb kiabálás is elég lehetett, hogy elveszítse a bizalmát.

5. Külső paraziták vagy fájdalmas sérülés

Bolhák, kullancsok vagy egyéb élősködők is okozhatnak kellemetlen érzést, viselkedésváltozást.

Lehet egy kisebb, nehezen észrevehető sérülése (harapás, szúrás, karmolás), amely fájdalmat okoz neki.

Mit tehetsz most?

✅ Figyeld meg alaposan – ha továbbra is idegenkedik, nem tér vissza a megszokott viselkedéséhez, az komolyabb problémát jelezhet.

✅ Próbáld megnyugtatni – ne erőltesd a simogatást, hagyd, hogy ő maga keresse a kontaktust.

✅ Nézd át a testét újra – kisebb sebek, csomók, harapásnyomok lehetnek a bundája alatt.

✅ Figyeld az étvágyát és ürítését – ha kevesebbet eszik vagy furcsa a széklete/vizelete, az betegségre utalhat.

✅ Ha pár napon belül nem javul, vidd el állatorvoshoz – különösen, ha továbbra is félős marad, vagy ha bármi más gyanús tünetet észlelsz.

Ha valóban trauma vagy sokk érte, néhány nap vagy hét alatt visszatérhet a régi önmagához. Ha viszont a viselkedése tartósan megváltozik, mindenképp érdemes állatorvoshoz vinni.

tegnap 19:49
 6/9 anonim ***** válasza:
#5 Hát kb én is ugyanezt írtam 1 mondatban (2. komment).
tegnap 20:12
 7/9 anonim ***** válasza:
31%
Egyértelmű: megszállta az ördög. Füstöld fel tömjénnel.
tegnap 21:05
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Az anusan keresztul...
tegnap 21:06
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a normális válaszokat. Az utolsó válaszolóknak pedig kívánok szebb és boldogabb életet. Mert az ilyen internetes beszólogatók sajnos 99%-uk dologtalan,élettelen,boldogtalan rossz életű emberek akik sajnálatra méltóak.
tegnap 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!