Kis segítség vesebeteg/húgyköves cicaval kapcsolatban?
Érdemes utánaolvasni a neten, miből is készülnek a tápok.
Én megtettem, és a toplistám jelenleg:
5. Kommersz tápok (bármunkás üzemekben, növényi anyagokból, és utánvitaminozott, sterilizált biohulladékokból)
4. Prémium tápok (ugyanazon bérmunkás üzemekben, kevesebb növényi anyaggal, és több sterilizált biohulladékkal, utánvitaminozva),
3. Orijen (saját üzemében, saját nyerhús alapanyagból, minimális sterilizálással, az eredeti tápanyagtartalmat megőrizve),
2. Fagyasztott nyershús tápok (zéró sterilizálás)
1. Megbízható repcept alapján, emberi fogyasztásra alkalmas húsból saját kezűleg készített menü.
Én az utóbbit etetem.
A húgykő a száraztápok miatt keletkezik, mert a száraztápos macska mindent összevetve feleannyi folyadékot vesz fel, mint a nagy nedvességtartalmú tápon élő. Aztán tápja, és macskája válogatja, hogy melyik macskánál lesz ebből húgykő.
Alutasakos etetésével jó eséllyel megelőzhető ez a betegség, de nem gyógyítható.
A húgykő a vizelet vagy túl savas, vagy túl lúgos kémhatása miatt alakul ki. A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel csak súlyosbítja. Ha alutasakossal eteted, az nem fogja megoldani a problémát. Nekem a doki kerek perec megmondta, hogy ha nem a megfelelő gyógytáppal etetem a cicát (ami egyébként száraz), akkor bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek.
Én is szerettem volna más megoldást, mert a gyógytáp nagyon drága de nem találtam. Ezt a kérdést én írtam ki, olvasd el, hátha találsz benne számodra hasznos infót: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__macskak__1217556-mive..
A lényeget felejted el: a húgykő a macska természetes étrendje mellett nem alakul ki, csak mesteséges étrendnél, azaz táp etetésénél. Ez olyan, mint a pezsgőtabletták az embernek: ha túl sokat fogyasztod, veseköved lesz.
Csak az ember legfeljebb nem fogyaszt pezsgő tablettát, míg a macska elé odarakod a tápot: eszi, nem eszi, nem kap mást. De ha kap, a másik ugyanúgy húgykövet okoz az arra hajlamos macskánál.
Léteznek olyan tápok, amik egy bizonyos húgykövet feloldanak. Csak ezek - hosszabb távon éppen a húgykő oldó anyag miatt - a húgykő egy másik fajtáját okozzák.
Szóval a megoldás: csak addig adni a "gyógytápot", amíg megoldja a mostani panaszokat, és azután áttérni természetes étrendre, még mielőtt új problémát okozna.
Szerintem nem biztos, hogy húgykő, bár ha nem múlik jól teszed ha elviszed orvoshoz.
Nekünk kilencéves fiú ivartalanított cicánk van.
Nálunk úgy kezdődött, állandóan tejet ivott pedig nem szerette sosem, egyensúlyzavara volt.
Az állatorvos adott neki vízhajtót, katéterezték, de nem volt sikeres.
Az állatorvos egy hétre bent hagyták az állatkórházba ott a gyógyszerek hatására valahogy rendbe hozták.
Kiírták a gyógytápot, és a gyógykonzervet, megvettük csak az volt a baj Bajuszkánk válogatós volt mindig a ami napig is és nem ette meg csak rövid ideig amúgy receptre lehet kapni és piszok drága.Az első gyógytápot is a szomszédnak adtuk, mert a végén már egy falatot sem volt hajlandó lenyelni belőle.A konzervről ne is beszéljünk.
A sonka volt a kedvence akkor is, és az orvos szerint az okozta a foszfor tartalma miatt.
Ennek már szerencsére nyolc éve, az orvos is meglepődött
mikor a kutyánkat vittem oltásra és kérdezte hogy van és mit eszik.
Próbálom a szárazat váltogatni szerencsére nem sokat eszik belőle, kap főt májat, az alutálkás pástétomot szereti nagyon.Csirkenyakat azóta eszi meg mióta kutyánk van.
Ennek már nyolc éve és szerencsére Bajszival azóta sem voltunk orvosnál.
A szomszédunk macskája nem volt ivartalanítva és mégis húgykövet kapott, ez az állatorvosoknak is kérdés itt is függ a genetikai hajlamtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!