Macska színlelhet betegséget?
Konkrétan sántítást.
Egy jó ideje időközönként elkezdett sántítani a bal hátsó lábára, meginog, bizonytalan, meg mint mikor egy tüske megy a mancsba. Ezt napi párszor bejátsza, de van mikor egyszer sem. Teljeskörű állatorvosi kivizsgálást kapott, de semmit nem találtak, tényleg semmit. Többször visszavittük, de nincs fizikai baja.
Ma is "sántított" aztán nyílt a bejárati ajtó és mint akinek semmi baja, úgy rohant.
Ugyanúgy játszik, ugrál, eszik, fut.. csak néha a fentieket csinálja.
Hát, vidd inkább másik állatorvoshoz is.
Lehet gyulladás, húzódás, köröm, stb.
Állatok nem tudnak színlelni.
Az egy nagyon fontos dolog a gondolkodásban, hogy egy élőlény tudja-e, mi játszódik egy másik élőlény agyában. És erre egy állat nem képes. Egy kisgyerek se.
Tanult dolgok persze lehetnek, pl. észreveszi, hogy ha sántít, akkor beengeded. (Ahogy egy kisbaba is észreveszi, hogy ha ok nélkül sír, akkor felveszik.) De ezzel nem be akar csapni az állat, mert nem tudja, hogy létezik a világon becsapás. Hanem olyan, mint ha arra tanítanak egy kutyát, hogy ha felemelt lábbal "kér", akkor kap jutalomfalatot. A kutya se akar becsapni, hanem megtanulja, hogy ha valamit csinál, akkor az ember ezért jutalmazza.
Viszont ebben az esetben szerintem valami baja van a macskának, ami nem annyira erős fájdalom, hogy ne tudná elvonni róla a figyelmét valami, és olyankor nem sántít.
Macskák nem nagyon jatszanak ilyet, amit az első hsz ír, az a cica a hideg miatt okkal kapkodta a lábát.
A macskák nem játszanak ilyet, mert ösztönük ellen való a sérülés kimutatása.
Én is elvinném más orvoshoz. Egy röntgen megérné a misét, lehet enyhe gyulladás, amiről megfeledkezik, ha nagy az öröm, de amúgy ott van.
Nem tudom mi lehet, de rossz látni ilyankor. Az egyik legjobb állatorvoshoz vittük egyébként és mindent kizárt mindenféle vizsgálattal. Az idegrendszeri dolgoktól a fizikai dolgokig.
Egy kis szteroid kúrát kapott, de hatástalan.
Mifelénk is megvannak ezek a "legjobb doki" sztereotípiák, de amikor a macskám beteg volt, épp a sztár doki húzott le a nagy semmire, nem számíthattam rá. Elvittem máshoz, aki nem köntörfalazott.
Többet mi se tudunk neked segíteni így látatlanban.
Jobbulást a cicádnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!