Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mennyire gyakori macskáknál,...

Mennyire gyakori macskáknál, hogy ivartalanítás helyett csak elkötik? Azt olvastam, csak ritkán és mindenféle speciális esetben csinálnak ilyet, egyébként kipakolják.

Figyelt kérdés
Van egy ivaros nőstény cicám, 1 éves múlt. A probléma az, hogy 2 másik cicámat megmérgeztek fél éve, hiába vittem már őket orvoshoz. Pont akkor ez a harmadik cica is elkezdett furcsán viselkedni. (alig evett, kivakarta a szőrét a nyakán stb.) már készültem a legrosszabbra,azt hittük enyhébb dózisban de kapott valami mérgezést. Figyeltük hogy mikor kell orvoshoz vinni, de aztán elkezdett enni, a szőre is visszanőtt és szépen meghízottmár azóta. Most viszem vérvételre is de 1.ha kiderul hogy a furcsasagai tényleg méreg miatt voltak és kis mértékben is de károsodott a veseje, akkor nem szeretném súlyosbítani, sok helyen olvastam hogy ivartalanított macskáknál gyakoribb a veseproblema. 2. Elég duci macsek ahhoz képest amennyit eszik, azt sem szeretném ha gurulna. Lehet, hogy hülye kérdés, de ha én ezt előadom az állatorvosnak, van rá esély, hogy csak elkösse? (igen tudom, hogy a bent hagyott szervek miatt ugyanúgy lesz szexuális magatartása, betegségek kockázata stb.)

tegnapelőtt 02:03
 1/8 anonim ***** válasza:
70%

Vigyázz, mert ha találkozik kandúrral, akkor hova fogod tenni a kölyköket!

Egyébként az állatorvosnak mondd el, beszélj az aggodalmaidról! Tudni fogja, hogy mikor van csak elkötés, de lehet, hogy te is rá tudod beszélni.

tegnapelőtt 04:55
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha csak "elkötik" - ilyen valamennyire is felelöségteljes orvos nem tesz! -, akkor egyrészt folyamatosan tüzelni fog, másrészt nem kizárt ennek ellenére, hogy kismacskái lesznek.
tegnapelőtt 07:54
 3/8 anonim ***** válasza:
76%

Nincs értelme annak, hogy csak elkössék. Nincs reális érved rá. Amiket itt soroltál, nem ennek a függvényei.

Ha méreg miatt károsodott a veséje (btw, ha fontos neked az állat, akkor el kellett volna vinni orvoshoz ezzel) az más probléma, mint az ivartalanítás miatt kialakuló vesegondok később. Másrészt megfelelő táplálással, akár elővigyázatosan ezt szem előtt tartva megelőzhetőek a nem genetikai eredetű veseproblémák. Ha meg genetikai, akkor bármit teszel, lesz.

Ha a macska kövér, akkor nem jól eteted. Pont. Előfordulhatnak helyzetek, ahol hormonális gond áll a háttérben, de ez messze ritkább, mint a pocsék etetési rutin vagy a rossz minőségű kaja. Ha orvos is azt mondja, hogy kövér, akkor kérj tőle tanácsot helyes etetésre. Egyébként pedig nem fog meghízni attól, hogy ivartalanítva lesz, ez egy ősöreg tévhit. Normálisan kell etetni a macskát, nem mocslékkal, és akkor gyakorlatilag a legtöbb képtelen meghízni.

Az elkötéstől a macska tüzelni fog, párosodni fog, ki lesz téve a párzás során szerezhető betegségeknek, sőt, az ivarszervi daganatok ugyanúgy jó eséllyel kialakulnak majd élete során. A legtöbb állatfajnál egyébként konkrétan az is okozhat ivarszervi daganatot hosszútávon, ha folyamatosan ki van téve a hormonális hullámvasútnak, de sose termékenyül. És nem, erre nem a pároztatás a megoldás, hanem az ivartalanítás.

Megtanulhatnál felelősséggel lenni az állataid iránt. Ne haragudj, de akinek ennyi esze van, hogy két macskája elpusztul mérgezés miatt, és még kiengedi a harmadikat is, hátha az is elpusztul... aztán meg ivartalanítani se akarja, nehogy már ne kínhalállal haljon meg az a szerencsétlen macska idő előtt. Nonszensz. Nem kötelező állatot tartani. Vagy tarts felelősséggel, vagy ne tarts állatot.

tegnapelőtt 08:56
 4/8 A kérdező kommentje:
Egy időben történt a mérgezés, és elbeszélgettünk a kedves szomszéddal, (egyébként kis forgalmú helyen lakunk faluban és félig kinti cicák voltak) azóta benti és vigyaztam rá amennyire tudtam. Mikor tapasztaltuk ezeket a dolgokat hívtam is az orvost, azt mondta ha hasmenés és gyakori vizelés társul ezekhez vigyem. Ez nem történt meg. Én egy kis tályoggal is beviszem a macskáimat, ha arról van szó és csak premium tápot kapnak. Nem eszik sokat, egyszerűen kölyök korától dagibb volt egy kicsit.
tegnapelőtt 09:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Legjobb lenne bent tartani a macskát. Amúgy rákérdezhetsz, hogy hogyan ivartalanít a doki és te ragaszkodsz a tejes kipakoláshoz. Az meg, hogy duci, ne érdekeljen, még jobb eset pár kiló plussz, mint egy évben 2 alom kismacska.

Különben nem hiszem, hogy a vakaródzás méreg miatt volt, ha megmérgezik akkor tántorog, hány, étvágytalan, nyálzik. A vakaródzás lehetett bolha vagy kullancs is.

De ha ennyire aggódsz, akkor miért nem vitted el dokihoz.

tegnapelőtt 09:53
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

4, így már érthetőbb a dolog.

A hízás nem rizikó, emiatt ne aggódj. Ha bélpoklos a macska, akkor csak nem szabad elcsábulni, hogy külön kapjon enni. Legyen kiszámolva az adag, kapja azt, és akkor biztosan nem hízik el. Az, ha kicsit kerekdedebb, alkati sajátosság is.

Viszont így is a rendes, méh- és petefészek eltávolításos ivartalanítás kellene, mert azzal segítesz a macskádnak, hogy hosszú és boldog élete lehessen. Így is sok genetikai dolog van, amivel nem tud az ember mit kezdeni, nem érdemes tetézni a megelőzhető problémákkal. Amik miatt aggódsz azon nem fog változtatni az ivartalanítás.

Még egy-két tévhit lerombolása, ha esetleg megbújna ilyen a háttérben:

- A macska személyisége nem fog változni az ivartalanítással.

- A macska nem fogja úgy érezni, hogy "megcsonkítottad", semmiféle hátrányos érzése nem lesz tőle. Az egész ivartalanításban őket az altatásból való ébredezés viseli meg legjobban, mert nem tudják értelmezni, hogy mi történik.

tegnapelőtt 10:24
 7/8 anonim ***** válasza:

Te is csak feltetelezel valamit, ami talan nem is letezik.

Ki kell vizsgalni a macskat, legyen verkep, ha kell ultrahang, aztan orvos donti el, hogy mutheto-e meg van-e amugy valami baja.

Ahelyett hogy stresszelnel elore a semmin, inkabb vidd el kivizsgaltatni :D

tegnapelőtt 11:12
 8/8 A kérdező kommentje:
Már megvan az időpont, csak rákérdeztem hátha esetleg valakinél volt, hogy elkötötték ivartalanítás helyett. Ahány cikket olvasok annyi verzió, és hát nyilván a legjobbat szeretném neki. A dologhoz még hozzá tartozik, hogy én külföldön szezonmunkázom, addig anyukámra volt bízva, akit műtöttek kétszer is és pár hónapig nem is nagyon mozoghatott. Lényegen ezért nem voltunk még vérvételen vele, ha nagy baj lett volna természetesen Ausztriabol is megoldottam volna, hogy orvoshoz kerüljön, és első dolgom volt mikor hazajöttem, hogy időpontot kérjek. Szóval nem tartom magam felelőtlen állattartónak, szerintem annak ilyesmi, hogy ivartalanítás és allatorvos meg sem fordul a fejében, csak van amikor nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy az ember szeretné.
tegnapelőtt 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!