Hogy szelídítsem meg a 6 hónapos macskánkat?
A történet a következő:
(Nem olyan egyszerű ez)
Mi a párommal ide költöztünk tavasszal, egy albérlet, kertes családi ház, állatok nélkül. Már évek óta nem lakott itt senki. Eladó a ház.
Tavasszal a beköltözésünk idején pár kismacska előbukkant.
Köztük a mostani kis problémás macskánk is (Saci, 6 hónap körül lehet)Ő maradt itt egyedül. Az anyja elhagyta, de vissza-vissza jár elverni a mi macskánkat, akit valójában nem nagyon akartunk, csak megsajnáltam és etetgettem.
Most jön a probléma. Hiába szeretgettünk amennyire engedte, borzasztóan fél mindentől még mindig. Minden apró mozdulatra, hangra felkapja a fejét és elfut.
Van jobb napja amikor elvan velünk, de nem túl sok időt. Akkor is távolságtartó.
Párszor már a lakásba is behívtam hátha kicsit enged majd magából, de ha olyan tevékenységet csinálunk ami zajjal jár, menekül. (Ő kinti macska egyébként.)
Ami még nagyobb probléma:
Költözünk. Ezen a településen belül, de egy másik utcába, nagyobb lakás ami egy kis udvarral van ellátva. Vihetném a macskát.. de nem tudom hogy ilyen “vad” természettel ő meddig maradna ott. Hogyan lehetne magunkhoz szoktatni?!
Ha jönne velünk ivartalanítás lenne a legelső dolgunk.. attól vajon változhat a természete? (Nem értek ehhez a részéhez.)
Itthagyni nem szeretném, ő már hozzánk nőtt, de így mit tegyek,hogy ne féljen tőlünk? Hisz sose bántottuk.. :(
Mit tegyek ebben a másfél hónapban hogy közelebb kerüljön hozzánk? Így is minden szabadidőmet rá fordítom.
A szívem megszakad érte.
Másrészt a költözés se egyszerű. Mert decemberben költözünk, rá pár napra elmegyünk külföldre. Egyedül hagyni az új lakásban? Félek ettől. :(
Kérlek segítsetek.
Nem hiszem, hogy van jó módszer ilyen rövid idő alatt megszelídíteni, a költözéssel járó problémákkal meg pláne.
Egy lehetőséget tudnék, de annak is kétes az eredménye, és a körülmények se feltétlenül adottak hozzá.
Bent tartani a macskát, nem engedni, hogy szabadon kóboroljon.
Kétes így is, hogy sok türelemmel mit lehet elérni ilyen rövid idő alatt, és jön a következő probléma.
Ki vigyáz rá, amíg nem lesztek otthon?
Szobatiszta sem lesz másfél hónap alatt.
Meg lehet próbálni, de úgy tűnik neki ilyen a természete, ijedős, félős lett, amit nehéz javítani rövid idő alatt.
Szerintem is vigyétek be, és ne engedjétek ki. (Kell bentre minimum két alom, kezdésnek akár csak kinti homokkal, hogy olyan legyen neki, mintha a kertben végezné a dolgát, de pl. a mi kinti macskánk első pillanattól szobatiszta lett, ahogy bevittük).
A hangosabb tevékenységeket hanyagoljátok eleinte, vagy mondjuk ha mosogatáskor az edénycsörgéstől fél, akkor egyikőtök mosogasson, a másik meg mondjuk legyen a cicával egy másik helyiségben, és adhat neki addig enni.
Én a vad kiscicákkal amúgy úgy csináltam, hogy letettem tőlem mondjuk 2 méterre a kajáját, leültem, és csendben vártam. Mikor oda mertek menni, akkor legközelebb hozzám közelebb tettem az ételt, és így szépen lassan egyre jobban bíztak bennem, a végén már mellettem is ettek, legvégül odajöttek hozzám 😀 De sosem ijesztgettem őket, nem nyúltam feléjük, nem üldöztem, megvártam, míg ők jönnek oda (ők a garázsba voltak bezárva addig amúgy).
Amíg elutaztok, addig maradhat otthon a cica, csak gondoskodjatok róla, hogy legyen, aki enni és inni ad neki. Meg mondjuk a függönyt, asztalterítőt leszedném addig, biztos, ami biztos.
Kaparófa vagy hasonló is kell neki bentre, azt majd úgyis tapasztaljátok, hogy a bútorokat békénhagyja-e. Ha nagyon kaparna mást is, akkor valami védőréteg sem ártana a bútorokra, mikor nem vagytok otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!