Többször megharapott a macskám, ráadásul elég mély sebeket ejtve. Lehet bajom?
Pár napja hoztam el egy kiscicát az egyik ismerősömtől (pár hónapos lehet). Ott nem szoktatták még hozzá az emberekhez, megfogni sem tudták. Mióta elhoztam (három napja) a melléképületben volt. Evett-ivott rendesen. Úgy tűnt, hogy elfogafott, mivel simogattam, dorombolt, és bújt. Ma gondoltam egyet, és kihoztam az udvarra, miközben a kezemben volt. Tűrte, nem csinált semmit. Majd letettem a földre. Elkezdett komótosan sétálni hátra, a szomszéd kerítése felé. Próbált volna megszökni, de nem bírt, majd gondoltam oké, ennyi elég lesz, visszaviszem, de nagyon megvadult, össze-vissza karmolta és harapdálta a karomat.
Lemostam, majd betadinnal lefertőtlenítettem az összes sebet. Lehet valami bajom?
Tapasztalt macskásként mondhatom, hogy a későbbiekben is elő fog még ilyen fordulni. Hirtelen sok inger érte és hajtották az ösztönök, nincs ezzel semmi gond.
Ha nem volt beteg amikor megharapott és nem járt olyan helyen, hogy nagyon bepiszkítsa a mancsát (sárban esetleg ürülékben), akkor megnyugodhatsz pár nap és begyógyul. Mondjuk a harapás az kicsit tovább tart, pláne ha elég mély a seb, az én rekordom 5 hét volt.
Valószínűleg nem lesz bajod. Figyeld a sebeket.
Ha nagyon aggódsz, kérhetsz tetanusz oltást. (Szerintem fölösleges, de neked kell döntened)
A sok nemhez azért tegyük hozzá, hogy az esélye nem nulla, hogy következményei legyenek, a macskakarmolásnak, harapásnak, csak minimális, 1 százalék alatti.
Viszont oda kell figyelni arra, hogy nincsenek-e olyan tünetek, ami miatt orvoshoz kell fordulni.
Ami cifra a helyzetben, hogy amennyiben bemegy a kérdező az orvoshoz, hogy megharapta, megkarmolta a macska, első lépésben az állat karanténba kerül, ha nincs meg, akkor a kérdezőt lehet beoltják veszettség ellen.
A tetanusz egy olyan betegség, amit baktériumok okoznak, és tipikusan a karmolásos, karcolásos, szúrt sebeken keresztül juthat be a baktérium a sebbe.
A macskakarmolás nevű betegség okozója is baktérium:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!