Hosszú szőrű cica ha a konvektor mellett melegszik, ugye nem fog kigyulladni?
1. Ha melege lesz a cicának, arrébb megy. Van lába (jó esetben) és arrébb sétál.
2. 2-es válaszoló, konkrétan röhögő görcsöt kaptam :D
A cica meg a random rongy között az a különbség, hogy a cica érzi, ha túl meleg, és odébb megy, a rongy meg ezt nem tudja.
A cica valszeg hamarabb fogja túl melegnek találni, minthogy egyáltalán a kigyulladás közelébe kerülne.
Abban teljesen igaza van a 4-es válaszolónak, hogy a hosszú szőr annyira jól szigetel, hogy nagyon sokáig nem veszik észre rajta keresztül az állatok a forróságot és nagy hideget. Nekem is volt hosszú szőrű macskám, ami a kazánon szeretett aludni egy időben, és volt, hogy a szigeteletlen füstcsőhöz ért a szőre, szerencsére akkor pont csak "takarékon" ment, így a macska nem gyújtotta ki a szuterént, de alig tudtam hozzáérni, olyan forró volt az a rész. (Aztán téglát raktam a cső mellé, hogy kényelmetlen legyen odabújni a csőhöz.)
A kollégámnak meg a hosszú szőrű pincsije rendszeresen a deres füvön aludt az udvaron, ahelyett, hogy a meleg kazánházba ment volna a kutyaajtón.
Ezért szoktak a hosszú szőrű állatok hideg esőben és havazásban is vidáman kint mászkálni, mivel a sok szőrön keresztül még sokáig nem érzik a hideg csapadékot.
De a konvektoron a burkolat távolsága úgy van kialakítva, hogy ott már ne legyen különösebben veszélyes. A szőr esetleg hosszú idő után összeugrik a nagy hő hatására, de ez még mindig távol van a gyulladási hőmérséklettől. És a hosszú idő alatt a macska is talán észreveszi, nem a veszélyt, csak már kellemetlenül melege lesz.
(Olyan eset viszont volt, hogy anno panelben az alattam lakó valami felújítás alkalmával levette a burkolatot a konvektorról, utána meg nekitolta a fotelt, az ajtót meg becsukta. Én szaladtam le szólni neki, hogy fekete füst jön ki a szobájából.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!