Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Minden esetben várni kell?...

Minden esetben várni kell? (sztori lent)

Figyelt kérdés
Van egy 5 éves ivartalan kandúr cicám, úgy határoztam hogy szeretnék mellé egy kistesót. Ki is néztem egy cicát de az én cicám ezelőtt nem volt tesztelve és oltva. Szóval elvittem állatorvoshoz és szép negatív tesztje lett meg is kapta az első oltást, 3 hét múlva ismétlés. Viszont idő közben kiderült a másik cicáról hogy ő viszont sajnos felv pozitív lett így sajnos nem merem az én cicám mellé elhozni. Doktornő azt mondta hogy 2 hónap múlva lehet kisteso viszont azt elfelejtettem megkérdezni hogy arra a pozitív tesztes cicára vonatkozott e vagy egy negatív tesztekkel rendelkező oltott cica esetében is érdemes megvárni a két hónapot?
okt. 16. 14:40
A kérdező szavazást indított:
Negatív tesztes oltott cica biztonságosan vihető mellé
Inkább érdemes megvárni ebben az esetben is a 2 hónapot
8 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak az oltasra kell gondolni. Egyaltalan nem biztos, hogy a felnott, nalatok magat otthon erzo macska (raadasul kandur) orommel fogja fogadni, ha bekoltoztetnek melle egy vadidegen kolykot. A fogadott kistestver fogalma egyaltalan nem illik bele a macskak gondolkodasmodjaba, hanem teljesen antropomorfizalt. Ha megis megprobalkozol vele, akkor nagyon fontos, hogy eteteskor, gondozaskor ereztessed mind a kettojukkel, hogy a felnott macska az elso a rangsorrendben, o kap eloszor enni, nem dedelgeted elotte a kicsit, mashol adsz neki fekhelyet, stb. Nagyon el tudod idegeniteni magadtol, es nagyon meg tudod utaltatni vele a kolykot, ha ugy erzi, hogy a kolyok miatt elhanyagolod ot, vagy legalabbis tobbet foglalkozol a kolyokkel, mint vele.
okt. 16. 14:52
 2/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a kérdésem nem ez volt. mielőtt a nagy hozzám került 3 évesen egy másik cicával volt. illetve mikor ide jött az exemnek már volt egy oltott ivartalan cicája aki fiatalabb volt mint az enyém, csak mikor szétmentünk vitte magával. szóval nem a tartásról kértem ki oktatást egyébként koszonom a segítő szándékú tanácsot, vannak benne hasznos dolgok az tény. de a kérdésem az hogy fiv/felv szempontjából két negatív tesztes cica kerülhet e egymás mellé ha az egyik még csak egyszer oltott jelenleg. :)
okt. 16. 15:19
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Várd meg a második oltást, nekem még plusz egy hetet mondott rá a dokinő, utána összeengedtem őket fokozatosan. Addig nem találkoztak, a kicsi külön szobában lakott.
okt. 16. 15:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem hoznam igy el. Megfertozheti vele akarmikor a te macskadat is.

Nem ved az oltas se 100%-ban.

A masik meg az; hogy volt leukozisos cicam. Nem volt vele egy darabig baj, de aztan meg allandoan fellangolt a betegsege es a kezeles anyagilag, de lelkileg is elegge taccsra vagott.

Vegul el kellett altatni, 7 evet elt, de nem volt felhotlen ez a 7 ev.

Tobbet en nem vallalnam be, nezni ezt a szenvedest, de kozben meg egy hasznaltauto ara is ramegy az evek alatt, ami nyilvan persze rakoltod, mert szereted az allatodat es segiteni akarsz neki…

De tudatosan nincs az az isten hogy en egy ilyen terhet magamra vallaljak.

okt. 16. 17:05
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem viszünk egészséges cica mellé leukózisos cicát. Az oltás kismiska, kb attól védi meg, hogy ha időnként szembekerül a szervezete a vírussal. Ha 0-24-ig egy fertőzött macskával van, akkor simán elkaphatja, és halálos, gyógyíthatatlan betegségről beszélünk!

Sajnos meg kell húzni a határt. Egy fertőzött cica nagy felelősség, előreláthatóan nagy nehézség lesz, ha fellángol a betegsége. Egyrészt anyagilag, másrészt nonstop orvoshoz vinni, gyógyszerezni, táplálékkiegészítők adása, stb. Szép dolog, ha valaki bevállalja mindezt, de SOHA nem egy már meglévő egészséges cica kárára!!

okt. 16. 17:18
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat, persze én sem hozok mellé leukózisos cicát ezt le is írtam a kérdésben. Arra lennék kíváncsi hogy negatív tesztes oltott cica jöhet e már mellé?
okt. 17. 12:21
 7/10 anonim ***** válasza:
44%
Nem jöhet. Ne makacskodj már.
okt. 17. 12:54
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem teljesen értem, hogy akkor most egy másik cicát hoznál el, nem a felv pozitívosat? Ha negatív tesztes cicát hozol el, az oké. Ott annyi, hogy ha ismeretlen előéletű (pl frissen, utcáról bekerült) vagy tömöttebb menhelyről kerül hozzád negatív tesztekkel, akkor is érdemes 2 hétig karanténoztatni, tehát külön tartani a saját cicádtól, hogy egyéb betegségek tünetei megnyilvánulhassanak. Pl. Fülatka, bolha, stb.

Utána elkezdheted az összeszoktatást.

okt. 17. 13:04
 9/10 A kérdező kommentje:

már elnézést de nem makacskodok.. azaz de, makacs voltam hogy szerettem volna normális (a témához kapcsolódó) választ kapni és újra feltettem a kérdést, harmadszor is, HARMADSZOR!!. mivel a válaszok amiket kaptam talán egy-két kivételével mind arra vonatkoztak hogy a leukózisos cicát ne hozzam, pedig a kérdésem nem is az volt, mivel ahogy mondtam a felv+ cicát nem is hoznám mellé később sem. egy teljesen másik egészséges cicáról lett volna szó.

én nem szerettem volna bunkó lenni de ne én legyek már megszólva azért mert háromszor kell feltegyek egyetlen kérdést, mert hogyha már van mellé egy rövid leírás akkor az emberek 80%-nak nem megy a szövegértés és minden másra kapok választ csak az eredeti kérdésre nem.. 😅 kész vicc. ennek ellenére senkit nem pontoztam le, senkit nem bántottam és nem is szándékoztam bunkó lenni.

na mindegy. köszöntem szépen. ki várom a két hónapot, esetleg ha menet közben találkoznék véletlen egy szerelem cicával aki EGÉSZSÉGES!! akkor megkérdezem a doktornőt hogy mit javasol..

okt. 17. 13:17
 10/10 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen kedves utolsó :) erre voltam kiváncsi. :)

igen, pontosan. egy másik cicát szeretnék hiszen ahogy mondtam nem szeretném ha a már meglévő cicám aki eddig makk egészséges volt megbetegedne. tehát szintén egészséges cicát szeretnék mellé.

okt. 17. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!