Nőstény macskánál ivartalanítás után nem kell minden esetben gallér/ruha?
Az egyik ismerősöm ivartalaníttatta a nőstény cicáját (a fél utca macskája, csak nála szokott fialni). Kinti benti macsek, nem teljesen szelíd.
Én kérdeztem, hogy hogyan oldja meg a galléros időszakot, hova tudja bezárni, de azt a választ kaptam, hogy nem kell gallér azt mondta neki a doktornő...
A macskát hazahozta, ébredés után meg ki is engedte. Ez mi? Ilyet én még nem láttam. Nem tűnt kisebbnek a sebe mint a mieinké volt, nekik viszont kellett a gallér.
Enyém sem kapott gallért, de ha kértem volna, adtak volna.
Az, hogy kiengedte rögtön ébredés után, nos..inkább nem minősítem.
De kell...es bent is kene tartani 2 hetig. Bar az orvost se nagyon ertem, hogy miert is nem ajanlotta a gallert/ruhat, ez igy elegge veszelyes.
Elhiszem egyebkent, hogy jofej volt az ismerosod, nem is az o macskaja, de megoldotta az ivartalanitast igyis, viszont igy kiengedve oriasi kockazata van annak, hogy valami baja lesz.
Én is láttam ilyen helyzetet, nem is lett jó vége. Szétszedte a varratot a macska, újra kellett varrni, befertőződött (antibiotikum, sokkal több sebápolás mint normálisan), sok hetet töltött a gallérban.
Lehet hogy ebben az esetben mázlija lesz a macskának (és a gazdának is...) de nem hinném hogy megéri a kockázatot.
Nem kell se gallér, se ruha, se kötés ha az állat nem piszkálja a varratot. Idáig hét lány macskát ivartalaníttattam, mindegyikük csak nyalogatta azt a részt, nem kezdték el felszakítani a sebet.
A kiengedés viszont simán gyilkosság kategória. Egyrészt ha még kába a macska, simán kitámolyog egy autó elé, nem tud menekülni a kutyától, stb. Másrészt egy napig mindenképp lakásban kell legyen megfigyelés céljából, de ez már tényleg a minimum, illik inkább 2-3 napot várni a kiengedéssel.
Nekem mind a négy lánycicám idén lett ivartalanítva, most tél végén érték el azt a kort, amikor már szabad ivartalanítani. Egyik sem kapott gallért. Ruhát próbáltam rájuk adni, mert féltem, hogy piszkálják a varratot, de leszedték magukról azonnal. Szerencsére egyáltalán nem piszkálták a varratokat, így végül úgy voltam vele, hogy nem erőltetem rájuk.
Nekem kinti-bentiek, de a varrat szedés utáni 3-4. napon engedtem csak újra ki őket, másfél hétig nekem is be voltak zárva. Bosszút is álltak rendesen :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!