A kiscicák harapnak, ezért az anyacicának fáj a szoptatás. Mit lehet tenni?
#1:
A baromságaidat tartsd meg magadnak.
3#
Konkrétan a nappalinknan szült meg, szóval az életünk közepén van. Többször elköltöztettem a dobozt egy nyugisabb részre a házban, akkor is visszavitte a piciket a doboz helyére, vagy rájuk se nézett. Megnézem az emlőket, mert egyébként nagyon hangosan sír szoptatás közben és végül ott hagyja őket.
Akkor tápszerezzétek a kölyköket, de előre szólok, hogy heteken át este is kell adni nekik. Irány a kisállat kereskedés cumiért (vagy egy patika fecskendőért) és tápszerért. Cumiztatás után fenék törlés is kell, hogy kakira ingereljétek őket, különben szorulásuk lesz, leáll az emésztés.
Nem könnyű.
Amúgy tenyleg nem a fogak miatt van, hiszen ha jól megnézed, szopizás közben dagasztanak is, azokkal a tűhegyes kis karmokkal kapirgálják a hasát. Ha ezt elviselte, akkor a fogakat is tűrné.
A cicagyerekeknek azért nőnek a fogai, hogy tudjon a tejnél szilárdabb táplálékot is enni. Amikor a kinti cicánk nagyon ovákolt a dobozban a szoptatás alatt és hosszú időre magára hagyta utána a gyerekeit, akkor kell elkezdeni a mellé táplálást. Én úgy csináltam, hogy felbontottam egy szaftos cicakaja konzervet, kitettem villával kicsit összetörve annyi kistányérba, ahány kiscica volt. És darabonként kivettem a kiscicákat, és egy kis kaját vettem az ujjamra, és rákentem a szájukra. Ez amiatt kell, mert csak a tej szagát ismerik, és maguktól meg nem kóstolnák a cicakaját. De ha a szájára kened, akkor koszosnak érzékeli magát, lenyalogatja mintha tisztálkodna, és közben rájön, hogy finom. Amikor látod, hogy cuppognak, mert ízlik nekik, akkor kell lerakni a saját tányérkája elé, hogy egyen önállóan. Ezt minden kiscicával el kell játszani.
Ha mellétáplálod őket, akkor nem akkora vehemenciával esnek az anyjuknak, amikor visszatér szétnézni a gyerekek között. Nyilván eljön az idő, amikor leválasztja őket magáról, mert a tűéles kis fogacskák bántják, és elég nagynak ítéli őket az önálló táplálkozáshoz. Bizony néha az én ujjam is bánta, amikor a szaftos kaját nem lenyalni akarta az ujjamról, hanem leharapni. Csillagokat láttam, amikor egy-két kismacska beleharapott az ujjam hegyébe. [Amikor majd kimennek a szabadba, akkor hoz nekik zsákmányállatot, és tanítja őket enni. Meg vadászni is. Többször hozott élő egeret a kiscicák közé, hogy játszanak vele, kergessék, pofozzák, vadásszanak rá.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!