Kezdőoldal » Állatok » Macskák » A kiscicák harapnak, ezért az...

Myrtil-Sol kérdése:

A kiscicák harapnak, ezért az anyacicának fáj a szoptatás. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
3 hete megjelent nálunk egy vemhes cica, és nem tágított, nálunk ellett meg, lényegében örökbefogadott minket. Három kiscica született, viszont már három hetesek, és a kis tűfogkezdeményeikkel harapnak, mint az őrült, az anyacica ezért sokszor elmenekül a szoptatás közben, van, hogy hat órán át is egyedül vannak a kiscicák. Mit tehetünk? Próbáltunk nekik plusz táplálékot adni, de ketten nem fogadnak el semmit. A harmadik ma odament a tálhoz, csirkét kapott az anyjuk, és vadul ette a csirkét, de a többiek még nem, és talán neki se kéne.

2024. aug. 6. 20:13
 1/8 anonim ***** válasza:
5%
Adj tejet nekik.
2024. aug. 6. 20:31
 2/8 anonim ***** válasza:
59%

#1:

A baromságaidat tartsd meg magadnak.

2024. aug. 6. 22:23
 3/8 anonim ***** válasza:
57%
3 hetes kölyök csak anyatejet ehet még! Ne etesd semmivel a kölyköket! Az anyamacska teszi a dolgát, 8-12 hetes korig szoptat, nem fog elmenekülni az ösztön elől. Nem harapnak akkorát a kicsik. Ne zargassátok az anyát, nyugalomra van szüksége, nem arra, hogy folyton ott ugráljatok körülötte. Akkor valóban ott fogja hagyni őket. Ha tényleg fáj neki, akkor be van gyulladva az emlője, vagy daganat ilyesmi van ott, azt finoman megnézheted, ha engedi. De sima szoptatás (pláne 3 hetes kölyök esetében) nem fáj egy macskának annyira, hogy problémázzon rajta. Szóval itt más a gond. Vagy a zargatás, vagy az emlője.
2024. aug. 6. 22:33
 4/8 A kérdező kommentje:

3#

Konkrétan a nappalinknan szült meg, szóval az életünk közepén van. Többször elköltöztettem a dobozt egy nyugisabb részre a házban, akkor is visszavitte a piciket a doboz helyére, vagy rájuk se nézett. Megnézem az emlőket, mert egyébként nagyon hangosan sír szoptatás közben és végül ott hagyja őket.

2024. aug. 6. 22:44
 5/8 anonim ***** válasza:
Oké, akkor az anyával van a gond. Ha nem is látsz/érzel semmit az emlőin, lehet meg kéne mutatni állatorvosnak, mert ez semmiképp sem normális.
2024. aug. 6. 23:32
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Tejpótoló, avagy keress fel egy alapítványt aki foglalkozna velük. Nem nyúltál hozzá a kis cicákhoz? Akkor is elutasíthatja a saját cicáit ha hozzá értél.
2024. aug. 7. 06:40
 7/8 anonim ***** válasza:

Akkor tápszerezzétek a kölyköket, de előre szólok, hogy heteken át este is kell adni nekik. Irány a kisállat kereskedés cumiért (vagy egy patika fecskendőért) és tápszerért. Cumiztatás után fenék törlés is kell, hogy kakira ingereljétek őket, különben szorulásuk lesz, leáll az emésztés.

Nem könnyű.

Amúgy tenyleg nem a fogak miatt van, hiszen ha jól megnézed, szopizás közben dagasztanak is, azokkal a tűhegyes kis karmokkal kapirgálják a hasát. Ha ezt elviselte, akkor a fogakat is tűrné.

2024. aug. 7. 07:39
 8/8 anonim ***** válasza:

A cicagyerekeknek azért nőnek a fogai, hogy tudjon a tejnél szilárdabb táplálékot is enni. Amikor a kinti cicánk nagyon ovákolt a dobozban a szoptatás alatt és hosszú időre magára hagyta utána a gyerekeit, akkor kell elkezdeni a mellé táplálást. Én úgy csináltam, hogy felbontottam egy szaftos cicakaja konzervet, kitettem villával kicsit összetörve annyi kistányérba, ahány kiscica volt. És darabonként kivettem a kiscicákat, és egy kis kaját vettem az ujjamra, és rákentem a szájukra. Ez amiatt kell, mert csak a tej szagát ismerik, és maguktól meg nem kóstolnák a cicakaját. De ha a szájára kened, akkor koszosnak érzékeli magát, lenyalogatja mintha tisztálkodna, és közben rájön, hogy finom. Amikor látod, hogy cuppognak, mert ízlik nekik, akkor kell lerakni a saját tányérkája elé, hogy egyen önállóan. Ezt minden kiscicával el kell játszani.

Ha mellétáplálod őket, akkor nem akkora vehemenciával esnek az anyjuknak, amikor visszatér szétnézni a gyerekek között. Nyilván eljön az idő, amikor leválasztja őket magáról, mert a tűéles kis fogacskák bántják, és elég nagynak ítéli őket az önálló táplálkozáshoz. Bizony néha az én ujjam is bánta, amikor a szaftos kaját nem lenyalni akarta az ujjamról, hanem leharapni. Csillagokat láttam, amikor egy-két kismacska beleharapott az ujjam hegyébe. [Amikor majd kimennek a szabadba, akkor hoz nekik zsákmányállatot, és tanítja őket enni. Meg vadászni is. Többször hozott élő egeret a kiscicák közé, hogy játszanak vele, kergessék, pofozzák, vadásszanak rá.]

2024. aug. 7. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!