Ha egy cicát elütnek, szenved vagy egyből meghal, a sokk miatt nem érez semmit?
#11 És ha vezetés közben váratlanul eléd ugrik a macska, akkor mit csinálsz?
Van egyáltalán jogosítványod? Mert gyalog valóban nem könnyű elütni egy macskát, akkor valóban igazad van, hogy el sem tudod ütni.
Mindenkinek tisztában kellene lennie olyan fogalmakkal, hogy reakcióidő, féktávolság, kanyarodási ív.
Egy átlagos ember reakcióideje 0,25-3 másodperc, számoljunk 0,25 mp-el. Lakott területen belül 50 km/h a sebességkorlátozás, ez 13,89 m/s, vagyis mire egyáltalán reagálsz, hogy ott a macska már 3,5 méterre vagy attól a ponttól, amikor kiugrott eléd (0,25 s * 13,89 m/s = 3,47 m) és még éppen a fékre tapostál a féktávolságról még nem is beszéltünk.
Meg számoljuk akkor a macska sebességével. Mondjuk 2 méterre az úttól iramodott neki. Ha már az út szélén meglátod, a reakcióidőd ugyanúgy 0,25 mp. A macska nekifutáskor akár 50 km/h sebességgel is haladhat, számoljunk csak 40 km/h-val, az 11,11 m/s, vagyis mire te reagálsz, addigra a macska 2,8 méterre van a kiindulási pontjától, vagyis már 0,8 méterre az út szélétől az úton. Számoljuk azt, hogy egy autó 160 cm széles, akkor a macska pont középen van a kocsi két kereke között, mire egyáltalán rátapostál a fékre, és akkor a féktávolság jó esetben 50 km/h-nál akár 14 méter is lehet. A macska egy 160 cm-es kocsi túlsó kerekéig a fékezés pillanatától számítva kb. 0,06 másodperc alatt ér át. Éppen észrevetted hogy ott a macska, szinte rá sem tapostál a fékre, de már a másodperc töredéke alatt a macska a másik kerék alatt van, ha egyáltalán elég gyors volt hogy elérje azt.
És akkor az a 0,25 másodperc nagyon ideális volt, mert egy csomó minden befolyásolja, hogy mikor veszed észre a macskát, meg ugye a fenti számok arra vonatkoznak, amikor a macska az út szélétől két méterről indul, ugye valós körülmények között közelebb iramodik neki.
Nagyon szeretem a macskákat, jelenleg állatorvosnak készülök, de be kell lássam, hogy a fizika törvényeit senki nem tudja felülírni. A kérdező sem hiszem hogy hibás, hiszen mint írta kiszökött. Most jelentkezzen az, akinek soha semmilyen körülmények között egyetlen állata sem lógott ki, akár egy percre is az utcára valamilyen módon. Az autós, mint felül részleteztem hirtelen kiugrás esetén nem tudja felülírni a fizika törvényeit. Mivel felteszem, ha a macska benti volt (mivel kiszökött), így nem is ismerte az autókat. Egy nagy száguldó valami közelít felé, ráadásul lehet hogy úgy érzi, hogy üldözi is, ijedtében se nem lát, se nem hall, csak menekül, váratlanul kiugrik az autó elé.
Én mielőtt elkezdeném az embereket átkozni, meg szidni, azért igencsak meghallgatnám mindkét felet, de szerintem ez inkább volt egy szerencsétlen baleset, mint macskagyilkosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!