Melyik rosszabb a leukózis vagy az AIDS?
Most ha muszaj valasztani, akkor a leukozist mondanam szerintem rosszabbnak, mert az daganatok kialakulasahoz vezethet.
Ha mindketto van a macskanak, az extra szopas. Bar nem tudom, ez lehetseges-e, de ezek szerint igen.
Bár nem gyógyítható ki belőle, a macska AIDS tünetei kezelhetőek, megfelelő ellátás mellett a cica képes teljes életet élni mellette - csak nyilván ne érintkezzen más macskákkal.
Persze ettől még sz@r
Így a leukózist mondanám a rosszabbnak a kettő közül.
Nekünk a macskánk (utcáról befogadott) FIV-es volt. Nagyon rossz bőrben volt már. Viszont elvittük dokihoz többször is. Kapott rengeteg injekciót és vitaminokat. Arra volt jó hogy utána összeszedte magát és másfél évig velünk volt viszonylag jó állapotban boldogan. Aztán elkezdett lefogyni és utána már nem tudott segíteni a doki, elaltattuk a javaslatára hogy ne szenvedjen tovább..
Elvileg ha időben "el van kapva" akkor elég jól kezelhető bár macska függő is. A miénknek ennyi időt tudtunk még adni.
Sajnos mi is megkaptuk a leukózis diagnózist (amit egyedül egy felemás pupilla jelzett). Amikor részletesebben utána jártam a betegségnek egy kisebb összeomlást kaptam, hiszen nagyrészt 1-1,5 évet jósolnak nekik. De az állatorvosunk megnyugtatott, hogy nem mindig olyan tragikus a helyzet, mint ahogy az interneten írnak róla.
Az én nagy fiúm idén lesz 10 éves és tünetmentes 🙏
Szerencsére megfelelő tartás és vitamin kúra mellett ők is hosszú életűek lehetnek.
(6-os vagyok) azt elfelejtettem írni, hogy hozzánk is később került a második cicánk (akkor még nem tudtuk, hogy a nagy fertőzött) és szerencsére ő sem kapta el, oltásokkal azóta sem. Úgyhogy mindenképp érdemes elvinni egy tesztre, mert egyáltalán nem biztos, hogy ő is beteg.
Sok sikert a picivel! :)
A FIV az tuti nem terjed csak úgy. Nálunk évekig élt együtt pozitív és negatív (nem oltott) cica és nem kapta el, de mondta is a doki, hogy az csak párzással ill. verekedéssel terjed, nyállal, közös alommal, fekvőhellyel viszont nem.
5: Mi 5 évet "kaptunk", amit kevés tünettel vészelt át a FIV-es cicánk. Aztán viszont már elég gyors volt a leépülés.
Viszont én ezt korábban végigcsináltam már negatív, de vesebeteg cicákkal. Sajnos semmire nincs garancia, akkor sem, ha negatívak. Hiába van kilenc életük, jön egy nyavalya és gyors a leépülés. 😞
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!