Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Valakinek valamilyen tényleg...

Valakinek valamilyen tényleg hatékony módszere macska gyógyszerezésére?

Figyelt kérdés

FIV-es cicámnak napi szinten kell gyógyszert szednie. Sajnos a porrá tört, ételébe tett gyógyszert nagyon bizonytalanul eszi meg, sosem lehetek biztos, hogy az egészet megette-e vagy pont abban a pár falatban volt a gyógyszer, amit meghagyott.

A szájon át adás ellen erősen tiltakozik, 20 körömmel karmol. Ketten fogjuk le, de még így is kapkodja a fejét, így a gyógyszer oldalra kerül, próbálja kiköpni, nem nyel, stb. Pedig muszáj szednie, mert a FIV miatt szájbetegsége van.

Másik cicám is szájproblémás (ő nem FIV, hanem idős kora miatt), neki simán be tudom adni egyedül is, de ennek a cicámnak sajnos minden nap kínlódás. Valakinek van valami bevált módszere? Kajából már mindent próbáltam, 10-ből 8-szor otthagyja egy részét, azt is, amit előző nap még megevett. Hozzáteszem, az állatorvosnál is mindig kínszenvedés a vizsgálat, injekciózás, már ismerik ott is, mindenkit megkarmolt már. Pedig amúgy egy nagyon bújós, jámbor macska, de minden kezelés ellen határozottan tiltakozik.

2023. dec. 11. 17:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
A súlymérés baromi egyszerű. Felállsz egy digitális mérlegre, megjegyzed a tömeged, majd felveszed a cicád és újra ráállsz.
2023. dec. 11. 18:30
 12/19 A kérdező kommentje:
9: a nyers csirkehúsban hogy? Egy darabba teszed az összeset vagy elosztod? Lehet, kipróbálom, mert azt nagyon szeretik... Csak eddig az volt, hogy amiben az egyik nap bevette, a másik nap már nem... Hiába vettem neki a spéci krémeket, macskajoghurtot, tonhalkrémet... Teljesen esetleges, hogy megeszi-e vagy a felét meghagyja. És ha a felét meghagyja, akkor nem tudom, hogy bevette-e vagy sem... A másiknak nem adhatom a maradékot, mert ha gyógyszer van benne, neki túladagolnám (ugyanazt szedik). A vörösnél meg nem tudom, hogy kell-e pótolni vagy sem... Ezért maradt a beadás, mert akkor legalább tudom biztosan. Szerencsére hamar megbocsát. 😀 A másik - vicces, de tényleg így van - hiába gyógyszerezhető, amint meghallja a "gyógyszer" szót, bebújik az ágy alá. Úgyhogy azt szoktam mondani a családnak, hogy "megsimogatom" a macskát. 😀 Amúgy ő is mindig megbocsát hamar.
2023. dec. 11. 18:34
 13/19 A kérdező kommentje:
10: Igen, utána igyekszem mindig adni jutalmat. 😀 Most szerencsére egy hétig nem kell őt gyógyszerezni, mert megkapta szuriban az adagját. Ha más szurit is kap, vagy ha elutazunk és más gondozza őket, akkor így szoktuk, akkor egy hétre meg van oldva, de sajna ezt nem lehet mindig...
2023. dec. 11. 18:38
 14/19 anonim ***** válasza:
Az nem jutott eszedbe, hogy nem egy adagban kapja a kaját? Először kap egy keveset, amiben a gyógyszer van, aztán ha elfogyott, akkor megkapja a nagyobbik részt, amiben nincs.
2023. dec. 11. 18:48
 15/19 anonim ***** válasza:

#11: "A súlymérés baromi egyszerű. Felállsz egy digitális mérlegre, megjegyzed a tömeged, majd felveszed a cicád és újra ráállsz."

Ezt én is tudom, csak ha meglátja a mérleget menekül, ha megfogom, karmol.

#12: kis darab csirkehúsokba nyomom bele a gyógyszert, nekem negyed pirulákat kell beadnom, az egyiknek kettőt, a másiknak egyet. Másban nem sikerült, mert keserű agyógyszer és ha megérzi, már ne eszi meg. A csirke- (vagy marha-) hús eddig bevált, és az egyik macskánál a vajas kenyérgombóc.

2023. dec. 11. 18:56
 16/19 anonim ***** válasza:
A Royal Caninnak van kifejezetten gyógyszerbeadás céljára üreges jutalomfalatja. (Feline Pill Assist a neve; vagy valami hasonló)
2023. dec. 11. 19:03
 17/19 anonim ***** válasza:
#16: horror áron.
2023. dec. 11. 19:28
 18/19 anonim ***** válasza:

Nekem -szerencsére- csak féreghajtós tapasztalatom van.

A tablettát összetöröm, és egy ujjhegynyi májkrémbe keverem bele. A lényeg, hogy kevésbe, annyi max, mint egy körmöm. Vagy lenyalja az ujjamról, vagy belekenem a szájába, vagy a lábára kenem rá, a szőrre, és onnan nyalja le.

2023. dec. 11. 20:18
 19/19 A kérdező kommentje:

14: így szoktam, de nehéz ügy, mert elég nagy a tabletta, kevés kajában azonnal megérzi. Olyankor keverek még hozzá kis kaját, aztán vagy megeszi, vagy nem.

Sajnos nálunk másfél tablettát kell beadni, nem kis adagokat. 😞

2023. dec. 11. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!