Cicám nem egy bujós típus. Ha éhes nagyon kedves és hízelgő. Mit lehetne csinálni hogy ne csak ilyenkor tegye?
Ivartalanított 4 éves házimacska.
Szeretem de örülnék ha bujósabb lenne
A házimacska az "utcamix", európai rövidszőrűként szokták még emlegetni. Az a fajta macsek, ami faluhelyen rója az utcákat.
A fajtatiszta macska meg pl. a bengáli, a sziámi, a perzsa, a maine coon... Látványos a különbség.
Olyan, mint a fajtiszta kutya. Nyilván nem ló/macska/gazella hibrid, de sokan hivatkoznak így a fajtatisza kutyákra.
A "közönséges házimacska" is hivatalosan "európai rövidszőrű" (bár a wiki "házi rövidszőrű"-ként is utal rá), ezt le is írtam a kommentben. Az egyszerűség kedvéért hivatkoztam rá én is házimacskaként.
Jesszus, kákán is a csomót...
Oké, igazad van, hivatalosan minden macska - a kopasztól a perzsáig - házimacska, Felis silvestris catus.
De ha valaki - átlagos ember, nem biológus vagy ilyesmi - a tenyésztőtől vásárolt sziámijáról beszél valakinek, akkor mérget vehetsz rá, hogy nem fogja házimacskának hívni. Macskának még igen, de házinak semmiképp.
Nekem is egy kis "egyszerű" exkóbor macsekom van. Amikor állatorvoshoz vittem, és rögzítették az adatait, én is házimacskát mondtam. A recepciós bólintott, és a listából kiválasztotta az "európai rövidszőrű" opciót. Pedig igen, hivatalosan szinte minden odakerülő macska házimacska (legyen az perzsa vagy bombay), de pontosan tudta hogy mire gondoltam.
A kutyát meg se említsd itt, teljesen más világ. Az emberiség hajnalán kezdtük el társként kezelni a modern kutyák ősét. Már akkor is aktív "funkciója" volt.
Azóta is a társunk, és különféle feladatokra lettek kitenyésztve. Ott a birkaterelő puli, a nyájőrző kau, a vadat visszahozó retriever... folytassam?
Ma már, ha azt mondom, hogy "kóbor kutya", akkor szó szerint bármilyen kutyára gondolhatok. Kistestű, nagytestű, álló/lógó/kajla/"félárbócos" fülű, hosszú-rövidszőrű... vagy akár egy többé-kevésbé tökéletes mása egy fajtatiszta egyednek.
Gyakori "fajta" az utcamix, de ahogy az előbb is írtam, bármilyen lehet.
A macska teljesen más eset. Ő is már régen hozzánk szegődött, de neki sosem volt aktív feladata. Ő ott volt a közelben, és levadászta a táplálékunkat fogyasztó rágcsálókat (és milyen jól is tette!) de sosem kellett erre vagy arra szakosodott macskafajta.
A mai macskafajták szépek, ennyi a fajta "feladata". Született egy göndör szőrű, hosszú szőrű vagy csupasz macska? Jaj de poén, csináljunk többet!
De az átlag ember csak egy állatot akart, aki gondoskodik az egér-problémáról. Meg esetleg legyen aranyos, hogy legyen mit cirógatni, de nem kellett olyan egyed, ami eltér a többitől. Ma is ez a helyzet sok faluban, illetve a legtöbb macskatartó is (aki nem valamelyik fajta szerelmese, vagy nem valami "különlegeset" akar) csak egy "sima" cicára vágyik.
Emiatt az európai rövidszőrű - közönséges házimacska - a legelterjedtebb. Elég homogén fajta - az én exkóborom például kiköpött mása a kolléganőm mentett cicájának. Ha azt mondom, hogy "macska", szinte mindenki egy európai rövidszőrűre gondol. Ő a fajának a legelterjedtebb képviselője.
Amúgy meg de, közönséges házimacska, csak nem fogom mindig végigírni :)
Úgyis tudja mindenki, hogy mire gondolok. Még te is, csak kekeckedsz.
#18 De én hogy éltem 45 évet úgy, hogy ezt nem tudtam? Nekem a sziámi meg a Maine Coon is mind házi macska volt. Sőt, ha azt mondod nekem, hogy macska, nem az európai rövidszőrű az első, ami eszembe jut.
De köszönöm, hogy vettétek a fáradságot elmagyarázni, még ha bunkó is voltam mellé, mert így ma is tanultam valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!