Szegyelem, de borzasztoan kezd idegesiteni a macskam.. Mit lehet tenni?
Van egy 3 eves kandurunk es lany tesoja. Kb 1,5 eve engedtuk ki oket (kertes haz, varos szelen)
Kb 11 honapos korukban kezdodott hogy vadultak. Megvartuk az osszes oltast, chipeztetest, ivarzalanitast majd utanna elkezdtuk oket kiengedni. Mindig haza jottek aludni, enni jol mukodott... Aztan a semmibol elkezdodott a terror a kandur reszerol.
Ejjeli nyivakolas hogy ki akar menni, fel ora mulva ugrik a kilincsre az ajton, felriasztva minket mer nagyon nagy zajt csap amikor megprobalja kinyitni az ajtot, ugye nemtudja hiszen zarva van.
Volt hogy mergemben nem engedt be... 40 percen at ugralt es szetment kb a kilincs. Nyari ejszaka volt 1ebkent...csak hogy ne azt gondoljatok azott vagy fagyott.
Mostanaban nem eszik meg semmit, a legdragabb jo kajakat vesszuk meg neki ott hagyja, olcso lidles kajat is probaltam mar hatha... Az sem. Egesz nap es este bekereckedik (felugrik az ajton) jar egy kort a lakasban, beleszagol a kajaba es 10 perc mulva nyivakolas hogy ki akar menni. Ezt 18.00-23.30kozott jatszuk vegig.
Macska ajto nem opcio... Ablakba sem mivel regi nagy ajto van a hazunkban oda nem lehet egy ilyet berakni. Nembeszelve rola hogy hordana be nekunk a madarakat, mokusokat allandoan.
Szegyelem ezt mondani de kezd nagyon az idegeimre menni. Nemtudom mit tegyek
Persze hogy nem adom oda senkinek. En vettem szeretem es az en felelossegem...
De volt vagy van valaki akinek szinten ilyen terrorista cicaja lett?
4-es válaszoló minden szavával egyetértek. Sajnos ti rontottátok el azzal hogy kitettétek.
Kinn jóllakik azzal amit vadászik.
Sajnos a kijárós macskaélet nem hosszú, előbb-utóbb valami bajba kerül szegény.
Macskabiztos kerítést tennék, esetleg kifutót építenék a házhoz, így fokozatosan vissza lehetne szoktatni bentre, de az sem lesz könnyű menet.
Volt ilyen macskánk. Anyám a munkahelyéről hozta haza, nem lehetett csak bentre szoktatni. Este fél óránként kopogott/kapart az ablakban vagy nálam, vagy anyámnál. Bejött, evett, utána ki kellett engedni.
Nyitott ajtó nem lehetett, mert egyszer még egy nyest is bejött...
Ő is vadászott, hozott be egeret, galambot, gerlét, vakondot.
Stb stb
Itt is a neveléssel volt gond.
Anyám mindent megengedett neki. Ha nem volt otthon anyám, akkor én rászóltam a macskára hogy "takarodj a szobádba" amikor ki akart menni, és gyorsan be is futott. Elaludt. Nem pattogott.
Be lehetett volna szoktatni, csak nem kellett volna engedni minden hisztijének, követelésének.
Nevelni kellett volna.
Szerintem úgy lehetne rajtatok segíteni hogy néhány estén keresztül nem engeditek ki vagy be a macskát. Ami jó nektek azt válasszátok és a kilincset pedig takarjátok le valamivel hogy ne tudja megsérteni.
Ezek a napok valószínű szörnyen fognak eltelni de máshogy nem lehet megtanítani neki. Ami viszont segíthet az az ha elalvás előtt kifárasztjátok a három lépése játékkal. Ez úgy néz ki hogy játszik eszik alszik. És ezek után remélhetőleg nem fog annyira kintre vágyni.
A kaját meg valószínű azért nem eszi mert vagy máshol is etetik vagy vadász magának kaját. Érdemes kirakni a táljába olyan szárazkaját amit régebben is megevett és az több ideig eláll. Ha akar eszik ha meg nem akar akkor nem.
Sok sikert és legyenek még sok száz boldog macskás éveitek.
Jaj istenem a sok agyhalott, aki szerint kínzás állatot kint tartani mert nyílván permanens raboskodás jobb...
Pontozzatok le le*arom de ez fa*ság. Ami fontos ivartalanítás, esetleg kifutó hogy tényleg ne üsse el az autó stb, meg rengeteg macskabútor, főleg ha lakásba vissza akarjátok szoktatni. Ösztönösen szeretnek fára mászni, szobába nappaliba tehát polcok és kaparók kb szemmagasságba és kicsit magasabban, keress rá neten mert rengeteg jó ötlet van. Játszani kell vele sokat, és nasi csak ritkán normalis macskák számára kifejlesztett nasival megengedett. Lehet trénelni a macskát, enyémet betanítottam hogy konyhapultra sose megyünk fel, kábeleket nem rágjuk meg. Ajtót is megtanulta kinyitni ha nincs kulcsra zárva. Akkor kezdett caak hisztizni ha a sok munkám miatt nem volt időm vele játszani és foglalkozni.
De ha végleg kintre tervezitek a macskat akkor macskaajtó és kifutó.
Nagyon türelmesnek kell lenni, a visszaszoktatás kb harom negy hét kellemetlenséggel fog járni de ha következetesek vagytok és a fentiek alapján tezstek le fog nyugodni, nem menthetetlen!
köszönöm a valaszokat.
Azoknak is akik elegge megszidtak :-D
Igy utolag is szerintem kiengednem oket...80 nm-es lakas..nem valami nagy. Van itt is plafonig ero macska jatek fa amin felmasznak, polcok a falon...a fel nappali nekik lett berendezve egyebkent (plane mikor meg benti cicak voltak)
Nemtudom fontos e hozza tenni 21 honapja van egy kislanyunk. De a kandur mar a terhessegem alatt kezdett el ilyen terrorizalo lenni..szoval vele nem fugghet ossze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!