Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hagyjam a sebet szellőzni,...

Hagyjam a sebet szellőzni, vagy kössem be?

Figyelt kérdés

Egy apró sebet találtam a cicámon, valószínűleg a másiktól szerezte. (Szoba cica mindkettő)

Mielőtt vonattal dokihoz citálnám, várnék kicsit, hogy gyógyul-e. Vettem petmed sprayt, azzal lefújtam, és tettem rá kötést. (Voltaképp rajta van a testén, és nem is igazán kötés, hanem egy méretben rápasszoló anyag, nem zavarja egyáltalán.) Azért tettem rá, mert nyalogatta a sebet, és félek, hogy amiatt nem fog begyógyulni, mert a nyalaval újra fertőzi, kikaparja, stb. Most viszont azt olvastam, hogy fontos, hogy szellőzőn a seb...

Most akkor mivel teszek jót? Ha bekötöm, vagy ha szabadon hagyom? Pici, kis köröm méretű seb, tényleg nem tűnik vészesnek, csak szeretném, ha hamar gyógyulna.

2023. márc. 10. 20:11
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy ekkora sebbol nem kell nagy ugyet csinalni, meg fog gyogyulni magatol.

Egyebkent meg altalaban az a legjobb megoldas ilyenkor, ha a seb szabadon van, a macska meg kap egy gallert, hogy ne tudja piszkalni.

De szerintem ebben az esetben megoldodik magatol az ugy. Max napi parszor fertotlenitsd le.

2023. márc. 10. 20:30
 2/9 anonim válasza:
18%

Minden sebet fedni kell mull lappal vagy megfelelő légàteresztő közéssel. A szellőztetés arra vonatkozik hogy ne legyen mondjuk az ujjad egy szoros műanyag borìtású ragtapasszal bekötve . Minden sebet kötéssel kell fedni a kórokozók ellen,fertőzés kiküszöbölése érdekében. Természetesen fertőtlenítőszer hadználatával. Seb fertőtlenítő.

Üdv :egy ápoló tanonc :)

2023. márc. 10. 20:31
 3/9 anonim ***** válasza:

Azert ne szorakozzunk mar, hogy egy kis horzsolast is be kell kotni...:DD

En nem is tudom hogy maradtam akkor eddig eletben. Meg a gyerekeim, akik esnek-kelnek allandoan. Meg kellett volna mar reg halnunk fertozesben ezek szerint.

2023. márc. 10. 20:41
 4/9 A kérdező kommentje:
Hát te székelés után gondolom kezet mosol, a macskám nem. Illetve te gondolom nem nyalogatod más hátsóját, vagy ha mégis, utána nem nyalod meg a sebed...nos, a macskám igen. Ezért fertőződhet el hamar, és ha egy kötésen múlik, hogy utána ott hagyok-e 30 ezret a dokinál, akkor inkább bekötöm.
2023. márc. 10. 20:53
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha akkora a seb hogy kötést igényel akkor orvos lássa inkább. Ha csak hámsérülés akkor nem kell bekötni, de ha vakarja/nyalogatja valóban el tud fertőződni és gallér/műtéti ruha hasznos lehet. Ha a felsőtestén van a seb akkor elég ha egy leggings szárát levágod, a lábainak vágsz rá két lyukat és ráadod mint egy kis mellényt. Jobban viseli mint a kötést.
2023. márc. 10. 20:54
 6/9 A kérdező kommentje:
Pici, piros seb, nem tályog, de pl. az anyagon ott volt a váladék, szóval még bőven friss. Gallérunk nincs, próbáltunk eszkábálni, de nem jött be. A hátsó lába felett van a seb, arra húztunk egy anyagot, ami szorosan a testére simul. Nem kötés és nem reklamál, szóval nem szorítja, vagy nyomja, viszont nem is csúszik el. Pont jónak tűnik.
2023. márc. 10. 20:59
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Hagyd rajta. A szellőzés azt jelenti, hogy ne folpackozd le.
2023. márc. 10. 21:08
 8/9 anonim válasza:
52%
A "hogy maradtunk életben" kommentelőnek. Úgy hogy nem kaptatok akkora fertőzést hogy vérmérgezést okozzon. De ha hiszed ha nem akkor is lehetséges. És sok minden függ tőle pl hogy mennyire szennyeződött a seb mondjuk egy aszfalton végig horzsolt seb,vagy függ attól is hogy kórházban tartózkodsz e mert ott vannak olyan baktériumok amikkel találkozhatsz amik simàn bekerülne a szervezetbe pl egy húsevő baci vagy egy kelebsiella és sorolhatnàm.... ahogy a kérdező is írta a cica nyalogatja magàt ez is egy fertőzés forrás. És egyébként azért mert nem okott esetleg akkora tüneteket attól még simán kaphattàl fertőzést csak nem akkora mértékben hogy észre vedd. Szóval nem feltétlenül kell bele halni egy fertőzésbe. Minden sebet fedni kell. A megelőzésre kell törekedni aztán otthon mindenki azt csinál amit akar de egészségügyi intézményekben ez a protokol és ez ajánlott nem véletlenül. Ezért ajánlom én is. Inkább legyen bekötve minthogy nagyobb baj legyen.
2023. márc. 10. 21:14
 9/9 anonim ***** válasza:
34%

Az enyémek közül az egyik úgy jött haza tegnap hogy hiányzott az egyik füle. Tavasszal ez ilyen. Történik köztük ez meg az.

Nem kell bekötözni, majd a természet megoldja. Ez egy állat, nem egy gyerek! Ekkora sebez nem kell ennyire túlreagálni!

2023. márc. 10. 21:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!