Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Ha a macskák nem társas...

Ha a macskák nem társas lények, és nem szeretnek falkában lenni, akkor miért szeretik a gazdájukat?

Figyelt kérdés

2023. márc. 8. 15:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
A macskafélék a természetben is többnyire magányosan élnek, nem falkában, mint a kutyafélék.
2023. márc. 9. 08:27
 12/15 anonim ***** válasza:
79%

A 7-es tökéletes választ adott, amiből látszik, tisztában van az újabb etológiai kutatások eredményeivel, s nem a régi begyöpösödött elméleteket szajkózza.

Volt kutyásként és életem során 7 macs gazdijaként állítom, a macska igenis nagyon ragaszkodik ahhoz a gazdihoz, amelyik kellő empátiával, tisztelettel fogadja el. Nem szolgalelkű, mint egy kutya, a macska szeretete, ragaszkodása teljesen független a kajától. Pont amiatt nem viseli el az ember, mert még vadállat maradt, nincs annyira kiszolgáltatva, s ha nem törődnek vele vagy bántják, képes dönteni, választani, elmegy, keres új gazdit vagy megél a vadászatból, ha olyan a környezet.

Szomorú, h fogyóeszköznek, sokan a saját szadizmusuk alanyának tekintik, mindenféle módon megkínozzák őket.

Lakáscicapárti és ivartalanításpárti vagyok, vidéken is minimum elvárás kellene h legyen ivartalanítás.

Szaporasága és intelligenciája miatt (játszik a prédával, akkor is, ha nem eszi meg) igen káros kisragadozó, egyre több országban jogszabály születik a benti tartásra vonatkozóan, vagy irtják mint dúvadat.

S mielőtt bárki azt mondaná, régen nem ivartalanítottak, fel kell hívnom arra a figyelmet, h a szaporulatot dédanyáink szomorú módon "szabályozták": vízbe fojtással, elásással, ami mára már állatkínzás, és büntetik.

Ezért nem volt annyi macska...

A macska csodálatos kis lény, hűséges, odaadó, s ha szeretetet kap, minden formájában igyekszik azt visszaadni. Ha vki önzetlenül tud szeretni egy cicát, akkor a gyerekét is jól fogja nevelni, mert nagyon sokban hasonlít a reagálásuk egy kisgyerekére. Nem véletlenül felel meg az intelligenciájuk is egy 2-4 éves gyerekének.

Nekünk, embereknek tudomásul kellene már vennünk, nem feltétlen vagyunk a teremtés koronái. Körülöttünk nagyon sok intelligens állat él, akiket válogatás nélkül gyilkolunk, bántunk, holott a fennmaradásunk függ tőlük.

De hogy a kérdésre is adjak egy rövid választ: a macskák nem falkában, de kolóniában élhetnek. Az anyák és lányaik segítik egymást a kölykeik nevelésében és etetésében. Kötődnek egymáshoz is, ha lakásban élnek, a gazdájukhoz is.

Szeretnek egyedül lenni, de nem magányosan.

2023. márc. 15. 14:01
 13/15 anonim ***** válasza:
59%

7-es

Kiderül a válaszomból, h azért nem mindenben értek veled egyet.

Az első cicám kutyasétáltatás közben csatlakozott hozzánk úgy három hónaposan. Miközben épp beszélgettünk a többi kutyással, elkezdett bömbölni vhol egy cica. Majd megláttam a kölyköt, s elkövetve azt a hibát, h megsimiztem, már a nyakamban is volt. Le akartam én hámozni onnan (nem voltam macskamániás), de nem hagyta.

Így hát jött velünk. Úgy vonult be a lakásba égnek tartott farokkal, mintha mindig velünk élt volna. Letettem egy forgáccsal teli dobozt (volt egerem, hörcsögöm), s mondtam: Ha nem pisilsz oda, kiváglak, mint macskát sz@rni!

Erre a kis fekete ördögfiók szépen ráállt a szélére, belepisilt, miközben diadalittasan nézett a szemembe: Na mi vaaan? Meg vagy elégedve?! Imádta az ír szetteremet, megtanult kutyául (a farokrázás mindkettőnél mást jelent uis), s 17 évig élt.

A 7 macskámból 3 kóborként s az elsőt kivéve felnőttként választott ki engem, a többit rám sózták.

Szóval, képesek kiválasztani, képesek választani, dönteni szabad élet vagy nyugodt, biztonságos "fogság, rabság" között.

Nekem meg a kedvenc mondásom lett: Kutyásból lesz a legelhivatottabb macskás.❤

2023. márc. 15. 14:29
 14/15 anonim ***** válasza:
#13 Persze, hogy nem mindenben. Én csak szimplán nem szeretem a macskákat, mert az udvaromra csinálják a dolgukat, a múltkor meg odafialt egy, aztán képes volt meghalni. Etethettem a két elvadult kölyköt, amíg nem találtam egy macskás embert, aki egyáltalán hozzájuk tudott érni és elvitte őket. Amikor kutyám volt, uszítottam. De ez saját hozzáállás, én magam nem bántok macskát, de nem is tartok. Az viszont vitathatatlan, hogy aki szerint a macska egy antiszociális, szolgatartó valami, az csak mémeken látott macskát. Öregapámnak betegsége utolsó szakaszában egyik legnagyobb boldogsága volt a hozzá olykor betévedő macska, és a macska is imádott előtte játszani a zsákmánnyal. Persze, annak a macskának sem normális a gazdája, de az öregnek feldobta a napját.
2023. márc. 15. 14:33
 15/15 anonim ***** válasza:

Én sose uszítottam a kutyámat macsra, mert sztem ez disznóság. Volt egy cica, amelyik minden este várt minket, odadörgölődzött a szetteremhez, meg odanyomta az orrát az övéhez. Vmi miatt kedvelte a kutyámat és viszont.

Pont amiatt vagyok ivartalanítás- és benti tartás párti, ami miatt te, 14-es haragszol rájuk: ne kakiljanak, szüljenek más kertjébe.

Mikor még volt hétvégi telkünk, hozzánk s az épp aktuális kutyámhoz csapódott egy hófehér hosszú szőrű cica. Tele volt kullanccsal, meg légpuskalövedékkel. Kiderült, vemhes, s majdnem az ölembe szülte a kicsinyeit. Én ivartalaníttattam, mikor hathetesek voltak a kölykök, s már újra vemhes volt. Sejtettem, h a szaporasága miatt kapta a légpuskalövedékeket is. Hat kis kölyke volt, s befogadott hetediknek egy elárvult két-három hónapos cicát, amelyiket még egyévesen is szoptatott. Csodálatos anya volt.

Miután felnevelte a saját kölykeit, meg sikerült őket elpasszolni (kivéve a befogadottat, mert az nagyon vad volt), kiderült, volt gazdája, mert utána egy másik hétvégi ház tornácát töltötte az életét, de legalább már ivartalanítva.

Innen is látszik, mennyire okos, tudta, h ha engem választ átmenetileg, mindent meg fogok érte tenni. Miután azonban nem vittem haza (a kutya mellett volt már uis három cicám otthon), úgy döntött, visszatér az eredeti gazdájához.

2023. márc. 22. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!