Miért a fekete a leggyakoribb és a fehér szín a legritkább macsekoknál?
A sötétebb színű gének dominánsabbak.
Mint pl. az emberek szeme színénél. Hiába örökölsz "kék gént" az egyik szülődtől, ha a másiktól barnát, a te szemed színe bizony barna lesz.
1# Mondjuk nálunk pont így volt, mégis zöld színű a szemem. :D
Értem a lényeget amúgy.
4
Ez a recesszív gén.
Minden gént két példányban kapunk, a két szülőnktől. Az egyik a domináns, ami láthatóan hat a hajszínre. A másik a recesszív, ami az egyén megjelenésében nem látszódik (annyira), de ugyanúgy ott van, mint a domináns, és ugyanúgy át tudja adni az ember a gyerekének. És akkor már, ha "erősebb" gén nem nyomja el, akkor az utódnál már megjelenik.
Embernél amúgy a vörös hajszín és a kék szem a "leggyengébb", amit minden üt, és csak akkor jön elő valakinél, ha mindkét szülőtől ezt örökölte.
Macskánál nem tudom, mi a sorrend. De a természetes szelekció esetén a fehér nem nyerő, mert a fehér macska világít, és könnyebben észreveszik a zsákmányállatok. Ha éhezik egy fehér kandúr, akkor pedig a hasznosabb színű nem engedi a nőstény közelébe, így nem tudja átadni a fehér szín génjét.
Az emberek se nagyon szeretik a teljesen fehér házimacskát (talán mert gyakran látszódik piszkosnak), így mesterségesen se szaporítják annyira.
Én amúgy fekete macskát se látok olyan sokat. Inkább cirmosakat meg tarkákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!