Lehet attól valami bajom ha párszor fejen puszilom a cicám?
Tesóm is szokta. :D
Viszont én annyira nem ajánlom, ha engem kérdezel.
A macskák a nap folyamán járnak össze vissza, hemperegnek jobbra-balra ráfekszenek mindenre, a fejét is bele dörzsölik bármibe a miénk ráadásul néha még tele van kullancsokkal is, szóval én nem hinném, hogy a legegészségesebb dolog kinti macskát csak úgy puszilgatni.
Persze nem akarlak megrémíteni, csak azt mondom, hogy szerintem jobb, ha nem puszilgatod.
5 betegség, amit a macskáktól kaphatunk el
A legtöbb fertőző macskabetegség csak a macskákat érinti, ám az úgynevezett zoonotikus betegség átterjedhet a négylábú állatról az emberekre.
Ez a néhány betegség a fertőzött macska széklete illetve nyála, vagy fertőzött bolha éskullancscsípése útján terjedhet át emberekre. A leggyakoribbak következnek.
Bartonellózis
A macskakarmolási betegség, vagyis bartonellózis, bakteriális megbetegedés. Az emberek fertőzött kullancs csípése vagy macskakarmolás útján kaphatják el a betegséget. Akkor is kialakulhat fertőzés, ha a fertőzött macska megnyalja egy ember nyílt sebét. Az emberekben duzzadt nyirokmirigyek, láz ésfejfájásjelzi a betegséget, ami általában magától elmúlik, de a gyógyulás akár több hónapot is igénybe vehet. Súlyos esetben antibiotikum kezelés szükséges.
Fonalféreg
Az emberek a macskákban gyakran előforduló fonalféreg fertőzést is elkaphatják. Ha a fertőzött macska ürülékében lévő féreglárva emberi szervezetbe jut, a kifejlődő féreg a szemben, a májban, az agyban vagy a tüdőben is megtelepedhet, súlyos következményekkel járva. A fonalféreg a gyermekekre a legveszélyesebb, akik könnyebben érintkezésbe kerülhetnek a macskaürülékkel. Afertőzésélősködő elleni szerekkel kezelhető.
Toxoplazmózis
A toxoplazmózis a terhes kismamákra és a legyengült immunrendszerű betegekre a legveszélyesebb. A parazita a macska emésztőszervrendszerében telepedik meg, és az ürülékén keresztül jut át másokra. A megfertőződött anyák a betegséget átadják magzatuknak. A fertőzött csecsemők születéskor nem feltétlenül mutatnak tüneteket, idősebb korukban azonban vakság vagy szellemi fogyatékosság alakulhat ki. Az emberi toxoplazmózis fertőzést több gyógyszer kombinációjával kezelik, de a parazita végleg megmaradhat a szöveti sejtekben.
Sömör
A sömör gyakori gombás fertőzés macskákban, amely közvetlen érintkezés útján átkerülhet emberre is. A sömör a macskákban magától gyógyul, a fertőzött embereket azonban vény nélkül kapható gombásodás elleni készítményekkel kell kezelni.
Veszettség
A veszettség nemcsak denevérekről és rókákról, hanem macskákról is átkerülhet az emberekre, ezért is olyan fontos a veszettség elleni védőoltás a háziállatok számára. A vírusfertőzést emberekben oltássorozattal kezelik. Kezelés nélkül halálos lehet.
Koronavírusos ne legyél az az egyetlen fontos.
Volt macskám nyalogatni szokott. Akik most azt gondolják ez undoríttó azoknak mondom még kicsit irritáló is a recés nyelvük miatt. Annál jobban esik a szívesnek tőle ❤️
(30)f
Én csak simítani szoktam, olyankor ágaskodik is néha őcicasága.
Testvérem képes szájon puszilni, amitől kijön a gálám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!