Az igaz hogy a macskák csak kihasználják az embert?
Szerintem szövetség van. Te enni adsz neki, kényelmes helyet. Ő pedig segít neked. Összeszedi a rágcsálókat, megengedi, hogy simogasd. Megdorombolja a fájós ízületeidet.
Egészen más a háziasítása, mint a kutyának. Nem ismeri a szoros együttműködést az emberrel. Ha megijed, nem az emberhez, hanem egy jól ismert búvóhelyre szalad. Az utasításokat akkor hajtja végre, ha azonnali haszna lesz belőle. A rágcsálókat azonban önállóan vadássza le (pár perce a miénk az ebédnek odatett csirkedarabot is). Önállóbb, talán vadabb, de mindenképpen épp úgy szövetséges, mint a kutya, csak más feladatokra.
Volt olyan macskám, ami akkor is "szólt", ha úgy gondolta, hogy veszélyes, amit csinálok. (Ez inkább kedves volt, mint hasznos)
Nálunk a szomszéd kutyája szívesen beköltözne hozzánk úgy, hogy többet a gazdája felé se nézne. Egyszer álógott ide, megölelgettem, megetettem, ennek már 3 éve, és nem felejti. Ha meglát, elkezd sípolni, meg csóvál.
Nagyon barom a szomszéd, enni alig ad neki, rossz körülmények között tartja(jelentettem már be, de tojtak rá...:( )
Nem igaz, csak a macska másként mutatja ki a szeretetét. A kutyák esetében ez egyértelműbb:
Farokcsóválás
Lefekvés,
Bújás,
Játék,
A macskánál csak egy különbözik ezek közül:
Felemelt farok, ha közeledik hozzád (náluk a csóválás az izgalom, vagy az idegesség jele),
Lefekvés,
Bújás,
Játék,
Dagasztó mozgás (bár ez az embernek inkább kellemetlen, tapasztalatból mondom),
Dorombolás
A macska meglepően szociális az emberrel, annak ellenére, hogy amúgy magányosan élő állat.
Már az ősidőkben létrejött egy "üzlet" az ember és a macska között: az ember nem csak megtűri, de még extra élelmet és menedéket nyújt a macskának, aki cserébe levadássza a gabonakészletre nagy veszélyt jelentő rágcsálókat.
A macskában kialakult egy szociális vonzódás az ember irányába. Természetesen közel se akkora, mint a kutya - ami falkaállat volt, szabályokat kellett betartania a családban - de természetéhez képest hihetetlenül nagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!