Valós probléma a macskák száma vagy csak pár megszállott hangoztatja az ivartalanítást?
Sajnos valós probléma. Én ideiglenes befogadó voltam egy darabig. Az ivartalanítással és vagy a benti tartással egy csomó kiscica megelőzhető lenne. És a másik probléma hogy nincs annyi befogadó gazdi mint amennyi kóbor macska/kiscica van.
Tavalyi példa:
A covid miatt bezárt óvoda udvarára kölykezett két macska, 1 kiscica kiment az útra, elütötték, a többit be kellett csapdázni és elhelyezni. Az anyamacskák vadak voltak, volt szembeteg kölyök is ott. Hozzám 3 macska került idibe, 1 egészséges kölyök, a szembeteg kölyök és az ő vad anyja. Ők végülis gazdisok lettek, bár az akkor egészséges kölyök már nem él,mert új gazdája kinti-bentiként tartotta és egy nap már nem tért haza. A másik kölyök és az anyja gazdis.
És ezt mind azért írtam le, mert ha ezeknek a nőstényeknek felelős gazdi jutott volna akkor nem kölykeznek az utcára.
Másik állandó probléma:
Lakótelep, idős néni/bácsi aki eteti a kóborokat, (és a rosszabb fajtája az amelyik nem engedi az állatvédőknek hogy befogják a macskákat és ivartalaníttassák őket) ez mind jó szándéknak tűnik hogy eteti őket de nem feltétlenül az, mert így lesz a kolónia és a sok kölyök akik ugyanúgy az utcán maradnak, elüti őket az autó, megmérgezik őket stb.. ennek a kiscicáknak mennyi értelmük van megszületni? És akkor még a betegségek szóba sem jöttek..
Nézzél már szét macskás csoportokban. Már kiléptem mindből, mert a facebook kezdőlapomon csak a gazdikereső/mentett/bántalmazott macskák voltak. Minden bokorban van már lassan egy alom. Nincs ennyi ember aki befogadná őket.
A legtöbb posztra megy vagy 10 like meg vagy 5 komment hogy "méénem viszed te haza ha lefotóztad." "Nálam van 20 macska. Inkabb en nem eszek de nekik legyen" "gyooo nekem 30 van kissspajasok vatytok"
Leírtak minden érvet azt gondolom.
Tehát a probléma jellege nem abból fakad, hogy az emberre is veszélyes betegséget terjesztenek, mint a patkányok, hanem, hogy nagyjából állatkínzás nem gondoskodni arról, hogy a házikandúrod ne csinálja fel a környék kóbor nőstényeit vagy a nőstényedet ne csinálják fel, mert nincs az az isten, aki befogadná.
Nincs elég befogadó, és a kóbor picik éhezve, betegségben, autó vagy kínzás által megförmednek.
A macska házhoz szokott, egy csomó olyan evolúciós tulajdonsága már hiányzik, ami a túléléshez kell.
A kóbor ciculik élettartama nagyjából 2 év.
Az a gond, hogy a sok kóbor macska természeti károkat is okoz... Levadásszák a védett madarakat.
Egy nőstény macska fial évente kétszer 6-8 kölyköt. Ha ezekből csak 4 éri meg az első tüzelést, és szintén fial évi 2 almot, akkor pár év alatt elég komoly számú felesleges macska lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!