Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Kinti vagy benti cica?

Kinti vagy benti cica?

Figyelt kérdés

Szerintetek hol jobb macskát tartani?

A jelenlegi macskám kinti-benti, de mostanában csak enni jön be. Ő nem szereti a többi állatot, tehát majd csak utána lesz másik cica. Addig remélem van még jó pár év, de addig is kíváncsi vagyok.

Nem túl forgalmas utcában lakunk, viszont a szomszédainktól kicsit félek (roma család). Már volt rá példa, hogy megmérgezték a macskámat pár évvel ezelőtt, szerencsére túlélte. Van egy kiskutyánk is, ő is kinti-benti, nagyrészt a kertben van és a macskákkal is nagyon barátságos.

És arra is kíváncsi vagyok, hogy mi lenne a különbség, ha csak bent tartanánk a cicát? Nem lenne neki nagyon rossz? Mire kellene még figyelni? Az oké, hogy macskaalom meg egy ágy kell neki. Még mi más?

Köszönöm a segítséget.

2010. aug. 28. 11:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Szerintem jobb a cicának kint, mert úgy szabadon tud mászkálni, amerre akar. Viszont sajnos nekünk is mindig történt valami a cicáinkkal, lelőtték őket, egyiket megmérgezte az egyik szomszéd (és még nem is volt roma), elütötték autóval stb. :SS
2010. aug. 28. 11:54
 2/17 anonim ***** válasza:
kint és bent is nekünk is van a cicánk télen mindig bent van csak wc-ni jár ki
2010. aug. 28. 12:01
 3/17 anonim ***** válasza:
szerintem kint is meg bent is... mi úgy tartunk macskát hogy van egy külön kis szoba nekik...sokszor kiengedem őket az udvarra mikor van időm rájuk figyelni vagy mikor pont locsolni kell a kertbe stb... van még 2 kutya na ők nem szeretik a macskákat az egyik kinti kutyus a másik benti inkább...addig bezárjuk a kutyákat...sok dologra kell figyelni pl.: amit írtál macska alom,ágy figyelni kell a vízre kajára és hogy meglegyen neki az ugyan annyi mozgás mint amit kint csinált... figyeld a macskát hogyha rosszul érzi magát bent akkor muszáj lesz ki engedni hagy mennyen ahova ő akar...de szerintem különösebben nem igényel többet mint eddig... :) csak ha keveset engeded ki akkor sokat játssz vele
2010. aug. 28. 12:02
 4/17 anonim ***** válasza:
A macska,ha maga eldönthetné,szerintem kimenne,hogy vadásszon,bóklásszon,stb.De neked,a gazdájának,az észérveket is figyelembe kell venni.Ráadásul ha már volt is példa rá,mármint hogy a szomszédaid megmérgezték a korábbi cicádat,én biztosan nem tartanám kinn.A macskák nagyon kiváncsi természetűek,mindenhova elmennek,aztán sokszor nem találnak vissza.Hány helyen lehet olvasni,neten,utcán,állatboltban,hogy eltünt ez meg az meg amaz a cica??Még az a acska is eltévedhet simán,aki évek óta járkál össze-vissza,mert kerget pl vmilyen kisebb állatot,és a megszokottnál sokkal messzebb megy,és vissza nem talál.Meg ott vannak a további veszélyek:autó,még ha nem is forgalmas a hely,bármikor elütheti,más amcskák bánthatják,szomszédok,mint te is irtad,vagy egyéb mérgezés(pl megeszik egy mérgezéstől lelassult patkányt vagy egeret).Az állatmenhelyeken is nem véletlen,hogy szinte mindenhol csak benntartásra adnak macskát.Ha igazán felelősen gondolkodsz,inkább bent tartod.Benntre kell neki egy karmincáló fa,vagy mégjobb ha mindenféle csörgő játékkal,kuckóval felszerelt macskajátszóháza van,azon kivül az alomtálcán meg kényelmes fekhelyen (meg ugyebár macskakaján meg vizen/tejen)kivül nem nagyon kell neki semmi,mert ügyesen feltalálja magát a laksában vagy házban is :)
2010. aug. 28. 12:09
 5/17 d,jpt L ***** válasza:
kint !!
2010. aug. 28. 12:09
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk kinti-benti cicánk volt. Egy évig volt nálunk...de a végére már annyira szeretett kintlenni hogy csak enni meg aludni járt be. Kb 3 hónapja tűnt el mindeféle nyom nélkül..nagyon szerettük őt,egy hétig sírt utána a család.Egyébként ivartalanított lány cica volt:(

Viszont kb egy hónapja új cicánk van,kizárólagosan a lakásba van,direkt nem engedjük nehogy a másik sorsára jusson....Lehet hogy önzőség, de így legalább biztosak lehetünk abba hogy min. 10 évig velünk lesz (reméljük hogy nem viszi el betegség). 100 négyzetméteres a ház itt ha van kedve nyugodtan szaladgálhat.Egyébként se mernénk kitenni mert fajtatiszta perzsa és félő hogy valakinek megtetszik és hazaviszi. Egyébként igen kell neki alom,etető,itatótál. A fekhelyről, hát nem is tudom a miénknek is van,de nem használja, mindig velünk alszik az ágyon vagy a szőnyegen,fogalmam sincs hogy lehetne beleszoktatni:D Jétékok terén van két labdája meg egy kötélfélesége amit lóbálni kel előtte:) Egy benti macskával egyébként többbet kell játszani,de önmagát is letudja foglalni a labdával. Függönyre,zuhanyfüggönyre vigyázni kell:) A miénknek egyébként nincs kaparófája mert elintézni egy vastag szövettel beborított széken,amin nem látszik meg a karmolás,viszont a tiednek lehet nem árt beszerezni egyet:)

Remélem segítettem valamennyit és bocsi hogy hosszú lett.

2010. aug. 28. 12:11
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez attól függ, mennyire érdekel a macskád, és mennyire félted. A legtöbb macska jobban érzi magát, ha kijárhat, de nem fog belehalni ha nem engeded ki. A mostani cicámat tenyésztőtől vettük, hogy elkerüljük a betegségeket, ő a szemünk fénye. Semmi esetre sem engednénk ki egyedül. A hámon gondolkodtunk, de egyrészt félünk, hogy a környékbeli macskák idehoznak valami fertőzést, másrészt nem biztos, hogy megértené, hogy nem mehet ki mindig amikor akar. Ezért egyelőre még nem vittük ki, és nem is vágyik. Persze kiül az ablakba, nézelődik, meg ha kinyitjuk az ajtót akkor kukkol, de most még inkább fél, úgyhogy nem akar kiszökni. :) Ha eleve úgy szokatod a cicust, hogy nem engeded ki, akkor nem fog szenvedni. A legjobb, ha van egy társa is, akivel játszhat, így nem unja magát halálra!
2010. aug. 28. 12:19
 8/17 anonim ***** válasza:

Nekünk a padon vannak a macskák (7db van de volt már 11 is kiscicákkal ) bár nagy padunk van mert egy elég nagy régi féle házban lakunk. De ugyanúgy vannak kinti-benti macskáink és akik bent vannak bejönnek enni de nem feltétlen mennek el amint megkapták az ennivalót kedveskednek ez attól függ hogy mennyit foglalkozol velük.

Annyit azért mondanom kell ha kandúr eleve el fog járni kandúrozni tehát kevésbé szobamacska.

Amik kellenek neki: macskaalom egy cicaágy igen, valami amivel játszhat. Az se árt ha te játszol vele például ha egy akármilyen pompont vagy pamacsot egy damil végére kötsz és húzogatod előtte azt nagyon szeretik. Innivalóval kapcsolatosan annyit ,hogy mindig legyen neki(k) és ősz közepétől tavasz első feléig melegítsd meg egy kicsit mikróba (tej ajánlott de víz kell ). Néha ha nagyon bent tartod őket akkor is ki kell őket engedni mert füvet esznek ha ég a gyomruk.

2010. aug. 28. 13:18
 9/17 anonim ***** válasza:
...jah és annyit hogy télen inkább bent tartsd éjszakára még a kijárósakat is mert megfázhatnak vagy még sok egyéb veszélye van. Cigányokkal kapcsolatban csak annyit tudok mondani mivel nekem is mérgezték meg kutyámat (szerencsére túlélte állatorvos adott ellenmérget) ha megmondod nekik hogy az a te macskád és ne bántsák lehetőleg akkor nem fogják (az esetek 80%-ban bejön ennyinek jut el eddig a felfogásuk). na meg csak nem azok a legrosszabb féle cigók legalábbis remélem.
2010. aug. 28. 13:25
 10/17 anonim ***** válasza:

Ha ő már egyszer megszokta hogy kijárhat, nagyon megviselné ha bezárnád...

Amúgy szerintem tök jól el vannak lakásban is ha nem tudják milyen kint.

2010. aug. 28. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!