Kezdőoldal » Állatok » Macskák » A mentett örökbefogadott...

A mentett örökbefogadott macskák tényleg hálásabbak vagy mivel állatok képtelenek a hálára?

Figyelt kérdés

Nem tudom eldönteni hogy mi az igazság olyan sok ellentmondó dolgot lehet ezzel kapcsolatban olvasni az interneten.

Van akik azt mondják hogy az örökbefogadott mentett cicák hálásabbak mint azok a macskák akik mindig a jóba voltak (fajtatiszta macska jó tenyésztötöl). Tehát mondjuk sokkal alkalmazkodóbbak, bújossabbak stb örülnek hogy szeretö gazdihoz kerültek mert vannak emlékeik amikor rossz soruk volt stb

Míg sokan pedig azt mondják hogy a macska képtelen ilyen dolgokra és csak egy állat, hülyeség emberi érzésekkel felruházni akik meg azt mondják hálásak csak bebeszélik maguknak. Söt ezek a menhelyes macskák általában problémásak mert a fajtatiszta macskák tenyésztötöl jobban vannak szocalizálva meg intelligensebbek és szebbek is és sokkal egészségesebbek tovább élhetnek.

Mi az igazság?

2021. jan. 13. 11:20
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

4-es

Miböl gondolod hogy megismert?

2021. jan. 13. 12:56
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

#7 vagyok

Én igen így tapasztaltam.

Apukámnak is van mentett cicuja, akit elhagyott az anyja mikor már nagyobb lett, de semmi rossz élménye nem volt csak szocializálatpan volt az emberek fele. Haza vitte és borzalmasan rossz cica lett. Szét szed mindent, nem az a bújos fajta tehát nem hálás mert össze lett szedve az utcáról. Hisz jó életből jó életbe csöppent, csak a helyszín változott.

De apu idős bántalmazott macskája, meg "okosabb", várja a kaját, kiabál ha éhes de utána csendben megvárja míg megeteted utána meg rajtad alszik. Persze ő is kis rosszcsont de azért látszik, hogy neki ez az élet nem csak emberi szemmel hanem macska szemmel nézve is jobb.

2021. jan. 13. 13:00
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Ez hülyeség, hogy nincs hosszútávú memóriájuk... Ráadásul teljesen megalapozatlan, tudománytalan a kijelentés.

A hála szó szerint a tudatossághoz kapcsolódik, tehát hogy van éntudatod és következtetéseket tudsz levonni a múltból, illetve kivetíteni a jövőre. Ebben az értelemben nem tud hálás lenni egy állat, mert eddig nagyon kevés faj mutatott öntudatra vagy előrelátásra mutató jeleket.

Viszont abszolút érzékelik a különbséget, nekünk is van mentett cicánk. Évekig élt az utcán, sokat bántották szegényt. Hosszú időbe telt, mire már nem rettegett mindentől, és látni rajta, mennyire boldog. Szerintem hálát eleve hülyeség elvárni, hiszen ha ezért mentenél meg egy életet, akkor máris önző oldalról nézed... De nekem az is nagy öröm, hogy pl. ennek a mentettnek annyi sérelme volt a múltból, hogy rettenetesen félt és odakapott, nyávogott, ha a hátához ért valaki. Eltelt két-három év, mostmár nyugodtan felvehetjük bárhogy, sőt, bújik. Újra tud bízni, újra fesztelenül tud aludni emberek közelében (eleinte mindenre felkapta a fejét,ideges volt). Szerintem ez a lényeg.

Egyébként a másik cicánk tenyésztőtől van, ő kicsiként került hozzánk, és sokkal anyásabb emiatt, rengeteget pesztráltam kölyökként. A mentett nem keresi ennyire közvetlenül a társaságot, ő csak a közelünkben akar lenni. De ez itt inkább annak a kérdése, hogy milyen idősen kerül hozzád, és mennyi törődést kap.

2021. jan. 13. 13:30
 14/16 anonim ***** válasza:
81%
Ismerem a macskát. Kölyök kora óta nálam volt, amíg 7 éves korában el kellett költöznöm külföldre, ahová nem volt szívem magammal rángatni. Egy baráti házaspár vigyázott rá addig, amíg kint éltem. Mikor mentem érte, hogy újra magamhoz vegyem, akkor üdvözölt. Ez abból áll, hogy a hátára fekve fetreng egyet örömében. Soha senkinek nem csinálja, csak nekem. Az ideiglenes befogadóinak sosem fetrengett, sem semelyik más, vele egy háztartásban élő családtagunknak sem. Csak nekem tartja fenn ezt az üdvözlési módot azóta is. Ezt akár egy etológiai kísérletnek is fel lehetne fogni arról, hogy milyen is a macska hosszútávú memóriája. Amúgy sok a tévhit. Például éveken át gondolták úgy, hogy nem ismeri meg magát a tükörben, tehát nincs öntudata olyan értelemben, mint az embereknek, vagy a csimpánznak. Ez még tankönyvekben is szerepelt. A youtube viszont tele van olyan videókkal, ahol a macska döbbenten fedezi fel, hogy a tükörben saját magát látja. Szóval ezek alapján még akár valóban hálás is lehet a gazdájának, mert meleget, kaját és biztonságot nyújt neki a kóbor élet után :D Igazából elég összetett lények, és az állatok közt nagyon értelmesnek is számítanak, nem véletlenül lettek háziasítva.
2021. jan. 13. 14:52
 15/16 anonim ***** válasza:
76%

Igen van hála ( vagy inkább szeretet?) én ismertem ilyen utcáról mentett macskát. De bújós sohasem lett, csak mindig ha jött a gazdi kocsival,már ment ki elé, megismerte a kocsi hangját.üdvözölte, stb.

Ezen kívül ugye a kinti macskák hozni szoktak a gazdinak ajándékot (egeret, galambot, stb).

Én neveltem föl macskát, akit utána nagyon ritkán láttam, de mindig azonnal megismert, olvadozott, lefeküdt, hentergett, stb. Anyjának tekintett, felnőtt korában is allandóan mászott rám és dagasztott. Ha ritkan is látott, rám mashogy reagált mint másra. Ki van csukva, hogy ne legyen memóriájuk. Akinek valaha is volt macskája, az nem hiszi el ezt a hülyeséget. A macska nagyon tud ragaszkodni, szeretni.

2021. jan. 14. 20:16
 16/16 anonim ***** válasza:

Nem tudtam mire szavazzak ugyanis egyik sem igaz.

A macskák is mint minden érző lény akkor hálásak ha szeretik őket.

2021. jan. 15. 23:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!