Hamarosan lesz egy macskám, ezeket hogyan oldjam meg?
Felelősségteljes döntést hoztál, bárcsak mindenki átgondolná a saját helyzetét, mielőtt állatot vesz.
Ha változnak a körülményeitek, még lehet később cicád. Vagy tarthatnál hörcsögöt, tengerimalacot, őket nem kell szabadon hagyni éjjel. Tengerimalacokat csak párban szabad tartani, hörcsögöket csak egyedül. A hörcsögtartással kapcsolatban tudok írni neked összefoglalót, ha esetleg szeretnél egy kisállatot a cica helyett. A törpenyulakról is tudok írni, de a te esetedben nyuszit nem javaslok, mert nekik nagyobb helyre van szükségük. A tengerimalacokkal kapcsolatban sajnos nem tudok segíteni.
Nekem egy lassan 16 éves macskám van. Az évek alatt nagyon sokat változott a személyisége. Fiatalként vad és goromba volt, mikor 7-8 éves voltam fel-le kergetett a lakásban és folyamatosan karmolt, nem engedte, hogy simogassuk, sohasem dorombolt. Vénségére teljesen kicserélődött. Mostmár a semmire is elkezd dorombolni, ránézel és belekezd, nem tudod levakarni magadról mindenhova jön utánad és állandóan nyávog ("öreg macska szindróma"). A mi elalvás időnkkor van, hogy bekattan fel-le rohangál a lakásban, de ez nem szokott sokáig tartani, vagy néha mikor elaludnék leül a fejem mellé dorombolni. Fejre ugrálása és hasonló ébresztő szokási nincsenek, csak ha meghallja, hogy félálomban megmozdulok, berohan, nyávog, dorombol, a visszaalvás esélytelen számomra.
Mikor új volt nálunk, én még kicsi voltam, nem szerettem volna, hogy ha amikor otthonról elmegyünk a lakásban mindenhova felmásszon és megsérüljön. Ezért rávettem a szüleimet, hogy az egyik szobába zárjuk be, ami a legbiztonságosabbnak tűnt. Mire hazaértünk belecsúsztatta a lábát a bukóra nyitott ajtó nyílásába.
Kevesen számolnak vele, hogy ha a legjobbat szeretnéd a cicádnak ennyi alomtálca kell: macskaszám+1. Tehát 1 macska esetén legalább 2, 2 teljesen különböző helyen, akár különböző alommal, alomtálca típussal. Ez azért van így, mert van lehetősége válogatni, hogy neki melyik biztonságosabb, komfortosabb, és ha mondjuk az egyikbe már elvégezte a dolgát, de nincs otthon senki kitakarítani, akkor van egy másik tiszta alom is.
Macskák érzékeny állatok, de mindegyik más személyiség. Lehet, hogy olyan cicád lenne, ami tök jól hozzászokna a ti életetekhez, de az is lehet, hogy viselkedésproblémái lesznek. Pl. ha a családod nem kedveli meg a cicát, elutasítók lesznek vele, a cica is lehet, hogy ellenszenves lesz velük. Előfordulhat, hogy jelölgetni fog a lakásba, általában ez úgy szokott előfordulni, hogy este végigjárkál a lakásban és mindenhova lő egy kis vizeletet. Láttam már olyan viselkedészavaros macskát is, akinek a gazdája expasijának az eltűnése, az új pasi megjelenése akkora trauma volt, hogy onnantól mindent összevizelt (főleg kanapét). Ilyenkor elég nehéz lenne a vizeletszagot teljesen megszűntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!