Kb hány hónaposan kell megműteni a cicákat?
Nem kell!
Az csak egy lehetőség!!!
Hivatalosan nincs jogszabályba foglalva, de azért egy intelligens, felelős gazda ma már tisztában van vele hogy az sem a macskának, sem a születendő piciknek sem jó semmilyen szempontból ha hagyja őket szaporodni.
Egyrészt az ivaros macskáknál idősebb korban elég gyakori a gennyes méhgyulladás illetve az emlődaganat, másrészt már így is rengeteg a szomorú sorsú macska akikért senki nem vállal felelősséget, megszületnek, kóborolnak, próbálnak túlélni, de a statisztikák szerint a kinti elhanyagolt macskák átlagban 3-4 évet élnek csak.
Nemrég néztem egy macskák ivartalanításáról szóló webinart, ahol az állatorvos azt mondta, hogy a 4 hónapos kor a legideálisabb. A hőmérséklet, pulzus, légzés már megegyezik a felnőtt macskáéval, tehát az altatás kevésbé rizikós, viszont nincs még kialakulva a hasi zsírréteg, tehát kevesebb dolgot kell átvágni, gyorsabb a műtét.
De a sokkal kisebb macskák ivartalanítása is lehetséges, de szerintem arra inkább menhelyi közegben van szükség.
Az enyém 7 hónaposan lett ivartalanítva. Eredetileg egy hónappal előbb akartam, de akkor hirtelen jött egy betegsége, és kicsit vártam még miután összeszedte magát. Volt egy állatorvos, aki leszidott, hogy milyen későn ivartalaníttattam, ami őszintén bántott, tekintve hogy egy csak venti cicáról van szó, aki soha nem volt ivaros kandúr közelében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!